Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

EHU studentai piktinasi negaunantys pakankamai informacijos apie studijų likimą

Studijų kokybės vertinimo centrui (SKVC) antrąjį kartą neigiamai įvertinus Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto (EHU) veiklą, jo studentai ir studentų tėvai teigia apie tai negaunantys pakankamai informacijos.
Ceremonijos akimirka
Ceremonijos akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„EHU studentai teigia besijaučiantys „informacijos vakuume“, – rašoma Lietuvos studentų sąjungos penktadienį išplatintame pranešime.

„Naujieną dėl neigiamų SKVC išvadų išplatino ir Baltarusijos žiniasklaida, kilo sąmyšis ne tik studentų, bet ir tėvų tarpe (95 proc. EHU studentų yra baltarusiai), o straipsniai susilaukė virš kelių šimtų komentarų“, – priduria studentus atstovaujanti organizacija.

Asmeninio archyvo nuotr./Tsimafei Malakhouski
Asmeninio archyvo nuotr./Tsimafei Malakhouski

Anot EHU Studentų atstovybės prezidento Tsimafei Malakhouski, besimokantieji aukštojoje mokykloje studijas vertina teigiamai ir „neabejoja universiteto svarba ne tik dėl politinių paskatų, bet dėl paties universiteto mokslinio potencialo“.

„EHU studentų bendruomenė tikisi, kad bus rastas tinkamas sprendimas, kuris užtikrins efektyvias reformas ir EHU tęs savo veiklą kaip nepriklausoma institucija, atitinkanti aukštus Europos švietimo standartus“, – cituojamas EHU atstovas.

Svarbiausia, kad šioje situacijoje tinkamai būtų informuojama akademinė bendruomenė ir, ypatingai, studentai.

Tuo metu Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Eigirdas Sarkanas situacijoje dėl EHU įžvelgia paradoksą: „Apmaudu, kad Europos humanitarinis universitetas jau antrą kartą gauna neigiamas SKVC išvadas. Visi puikiai suprantame, kad strateginis valdymas bei mokslinė veikla yra labai svarbūs rodikliai bet kurioje aukštojoje mokykloje, tačiau šioje situacijoje mes susiduriame su tam tikru paradoksu. Studentai studijomis yra patenkinti, SKVC išvados konkrečiai dėl studijų taip pat yra teigiamos, tačiau dėl jau mano minėtų SKVC neigiamai įvertintų rodiklių dabar yra pagrindas universitetą pripažinti kaip negalintį vykdyti studijų. Vis dėlto, nepaisant to, koks bus priimtas galutinis sprendimas dėl universiteto likimo, svarbiausia, kad šioje situacijoje tinkamai būtų informuojama akademinė bendruomenė ir, ypatingai, studentai“.

Spalį Lietuvoje vizitavusi tarptautinė ekspertų grupė parengė išsamią ataskaitą, kurioje neigiamai įvertino dvi iš keturių EHU veiklos sritis – „Strateginis valdymas“ bei „Mokslo ir (arba) meno veikla“.

SKVC pakartotinį EHU veiklos vertinimą atliko dėl pirmojo 2014 metais vykusio vertinimo rezultatų. Tuomet EHU veikla buvo įvertinta neigiamai, universitetas akredituotas trejiems metams.

Po dabartinio antrojo neigiamo vertinimo EHU veikla gali būti stabdoma. EHU su šiuo vertinimu teigia nesutinkantis, tačiau ketvirtadienį išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigė Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pateikusi „oficialų pasiūlymą dėl abipusiai priimtino susitarimo, leisiančio baltarusių universitetui tremtyje tęsti veiklą Vilniuje“.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta

„Universitetas aprašė ministerijai, kaip būtų įmanoma įgyvendinti kiekvieną iš rekomendacijų, nurodant aiškius terminus ir atsakingus padalinius ar asmenis, kad galėtumėm užtikrinti tolimesnę universiteto veiklą“, – pasiteiravus dėl konkretaus turinio 15min atsakyme rašė EHU atstovas spaudai Maksimas Milta.

„Ministerija supranta EHU unikalumą ir siekia padėti į Lietuvą atvykusiems Baltarusijos piliečiams įgyti kokybišką europietišką išsilavinimą. Šiame kontekste bus įvertinti ir šiandien gauti EHU siūlymai“, – EHU veiksmus 15min komentavo švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

Švietimo ir mokslo ministerija sprendimą dėl leidimo EHU vykdyti studijas turi priimti iki vasario 26-osios. „Iki teisės aktų nustatyto termino sprendimas bus priimtas“, – tvirtino viceministras.

EHU Lietuvoje veikia nuo 2006-ųjų. Šiuo metu universitete studijuoja 847 studentai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas