Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Elektroninės cigaretės: ko apie jas nežinojote?

2019 m. lapkričio mėnesio duomenimis, 21 JAV valstijoje patvirtintos 26 mirtys, ištikusios dėl su garinimu susijusių negalavimų. Visoje šalyje pranešta apie 1299 sunkių plaučių ligų, siejamų su elektroninėmis cigaretėmis, atvejus.
JAV uždraudė elektroninių cigarečių rūkymą komercinių skrydžių metu
JAV uždraudė elektroninių cigarečių rūkymą komercinių skrydžių metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Veipinimas yra palyginti nauja tendencija: kaip rodo Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenys, nuo 2011-ųjų iki 2018-ųjų elektronines cigaretes rūkančių JAV moksleivių procentas išaugo nuo 1,5 iki 20,8 (arba nuo 220 tūkstančių iki 3,05 milijono moksleivių).

Deja, elektroninių cigarečių vartojimas sparčiai plinta ir Lietuvoje. Ir ypač jaunimo tarpe. Mokyklų pedagogai baisisi, kad garinti pradeda net penktokai ir šį reiškinį jau darosi sunku suvaldyti.

Mokyklų pedagogai baisisi, kad garinti pradeda net penktokai.

Ir garinimas, ir rūkymas yra savęs žudymas

Siekdamas stabdyti elektroninių cigarečių vartojimą jaunimo tarpe VšĮ „Socialiniai partneriai“ inicijavo projektą „Ar garini, ar rūkai – vis tiek save žudai“, kuriam finansavimas buvo gautas iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Projekto metu šviečiamosios akcijos buvo organizuotos 50 Lietuvos mokyklų. Renginiuose dalyvavo daugiau kaip 5 tūkstančiai 5-12 klasių moksleivių.

Šio projekto vadovė Sigita Šeštokaitė-Puvačiauskienė pastebi, kad tarp jaunimo populiarios elektroninės cigaretės ir jų rūkymas yra apipintas daugybe mitų. Daugelis mano, kad tai yra nekaltas, sveikatai nekenksmingas užsiėmimas. Tokį požiūrį formuoja vykdomos didelės apimties reklaminės kampanijos.

„Elektroninės cigaretės tapo madinga naujove tarp jaunimo, bet mes privalome aiškiai parodyti, kokias grėsmes jos kelia žmonių sveikatai ir išsklaidyti mitus“, – tikina projekto vadovė.

Org./Renginio akimirka
Org./Renginio akimirka

Pasitelkė šiuolaikines interaktyvias priemones

Renginių mokyklose organizatoriai parengė vaikams suprantamą ir patrauklią interaktyvią video prezentaciją, kurioje pateikiama moksliškai pagrįsta informacija, paneigianti tokius mitus kaip: elektroninės cigaretės nekenkia sveikatai, jas galima vartoti vaikams, jos nesukelia priklausomybės ir yra puiki pagalba metantiems rūkyti, garinimas – tavo laisvas pasirinkimas. Sklandančius mitus su moksleiviais aptarė ir diskutavo sveikatos mokslų studentai.

Renginių metu moksleiviai taip pat galėjo virtualiosios realybės akinių pagalba pamatyti, kaip garinimas veikia jų organizmą.

Renginių metu moksleiviai taip pat galėjo virtualiosios realybės akinių pagalba pamatyti, kaip garinimas veikia jų organizmą, kokius organus pažeidžia, o planšetiniuose kompiuteriuose įdiegta programėlė akivaizdžiai vaikams parodė, kaip pasikeistų jų išvaizda, jei ilgiau rūkytų elektronines cigaretes.

Org./Renginio akimirka
Org./Renginio akimirka

Nauja informacija keičia požiūrį

Visose mokyklose, kurias apkeliavo šviečiamosios akcijos „Ar garini, ar rūkai – vis tiek save žudai“, po 100-200 moksleivių aktyviai įsijungė į interaktyvias veiklas ir pripažino, kad sužinojo daug naujos, jų požiūrį į elektronines cigaretes keičiančios informacijos.

Pedagogai akcentavo renginių aktualumą. „Matant ir realiai susiduriant mokyklose su šių dienų mokinių tarpe aktualia problema – rūkymo ir elektroninių cigarečių garinimo daroma įtaka ir žala – džiaugiamės šia iniciatyva. Renginys buvo tikrai aktualus ir naudingas kaip prevencinė priemonė, padedanti spręsti svarbią moksleiviams problemą. Informacija buvo pateikta įdomiai bei įtikinamai, pristatymo metu naudotos šiuolaikinės interaktyvios priemonės, – apčiuopiamų teigiamų rezultatų tikėdamasis renginį vertina Telšių Džiugo gimnazijos direktorius Mindaugas Sabaliauskas.

Projektą „Ar garini, ar rūkai – vis tiek save žudai“ remia Valstybinis visuomenės sveikatos stiprinimo fondas, kurį administruoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas