Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos investicijos į Lietuvos švietimą ir mokslą: per 20 metų – per 3 mlrd. eurų

2024 m. gegužės 1 d. švęsime Lietuvos narystės Europos Sąjungoje (ES) 20-metį. Tą dieną oficialiai įsigaliojo 2003 m. balandžio 16 d. Atėnuose pasirašyta ir visų sutarties šalių ratifikuota stojimo į ES sutartis, rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime spaudai.
Lėšos švietimui
Lėšos švietimui / 123RF.com nuotr.

Prieš 20 metų, dar prieš oficialiai tampant stipriausios pasaulyje ekonominės sąjungos nare, Lietuvai buvo suteikta galimybė pasinaudoti vienu iš narystės privalumų – pradėti naudotis ES fondų lėšomis.

Viena iš didesnių investavimo krypčių skiriant ES struktūrinių fondų lėšas buvo šalies švietimas ir mokslas.

ES investicijos į švietimą ir mokslą

Per 20 metų į Lietuvos švietimą ir mokslą Europos Komisija nusprendė investuoti per 3 mlrd. eurų. (iš jų 821 mln. eurų suplanuota skirti 2021–2027 ES investicijų periode).

Per tris 2004–2006, 2007–2013 ir 2014–2020 m. ES finansavimo periodus lėšos investuotos į švietimo ir mokslo infrastruktūrą ir žmogiškuosius išteklius.

Per šį laikotarpį įsteigti 77 švietimo židiniai – daugiafunkciniai centrai, 10 STEAM centrų, renovuotos 7-ių tipinio projektavimo mokyklų edukacinės erdvės, steigiant papildomas vietas atnaujinti vaikų darželiai, modernizuotos profesinio mokymo įstaigos – įsteigti 42 sektoriniai praktinio mokymo centrai, renovuota dalis vaikų vasaros stovyklų, įkurti 5 mokslo slėniai – mokslo centrai, įsteigtos ar atnaujintos laboratorijos, įsigyta įrangos ir mokymo priemonių.

Įgyvendinta daug vadinamųjų „minkštųjų“ projektų, turinčių didelį poveikį ilgalaikėje perspektyvoje.

ES investicijos padėjo į Lietuvą pritraukti 100 tyrėjų iš užsienio, finansuoti studijų praktikas ir podoktorantūros stažuotes, organizuoti įvairius projektų vykdytojų ir naudos gavėjų mokymus, stažuotes.

Skirtos 1303 pedagoginės ir per 6500 socialinių stipendijų, finansuotos 360 švietimo lyderių ir 1109 pedagogo profesijos ar papildomos studijos, finansuotos trečiojo amžiaus universitetų veiklos, išbandyti suaugusiųjų vaučeriai, sukurtos ir atnaujintos bendrojo ugdymo, modulinės (profesinio mokymo) bei studijų programos, atlikta nemažai tyrimų ir galimybių studijų, suskaitmeninta / atspausdinta / sukurta įvairiausios metodinės, vaizdinės medžiagos, įkurti institucijų bendradarbiavimo tinklai, įgyvendintos prevencinės programos ir t. t.

Tarptautinių investicijų koordinavimo departamentas mini 20-metį

Administruoti švietimui ir mokslui skirtas lėšas ėmėsi tuometė Švietimo ir mokslo ministerija. 2003 m. kovo 10 d. ministerijoje buvo įkurtas Europos Sąjungos paramos koordinavimo skyrius.

Didėjant darbo apimčiai 2007 m. rugsėjo 3 d. jis perorganizuotas Europos Sąjungos paramos koordinavimo departamentą. 2022 m. jis tapo Tarptautinių investicijų koordinavimo departamentu (TIKD).

Per 20 metų departamentas inicijavo ir koordinavo 4881 projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas