Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Gamtukų“ pamokose triukšmadariai tampa geriausiais mokiniais

„Gamtukų“ mokytojas Leonas Milius įsitikinęs: įdomiai papasakoti apie gamtą 16-ai tūkstančių moksleivių per 3 mėnesius yra realu ir tai dar ne riba! „Ateinantį rudenį mūsų nuotaikingose pamokose dalyvaus dar daugiau įvairių Lietuvos regionų moksleivių, juk „Gamtukų“ projektas tik įsivažiuoja!“ – priduria jaunasis neformalių pamokų vedėjas, teatro aktorius ir aistringas gamtos mylėtojas.
Leonas Milius Gamtukų pamokoje
Leonas Milius Gamtukų pamokoje

Būtent tiek – 16 tūkst. Lietuvos pradinukų šį pavasarį jau pabuvojo neformaliose Aplinkos ministerijos inicijuotose „Gamtukų“ gamtos pažinimo pamokose, kuriose per praktinius potyrius mažieji skatinami geriau pažinti gamtą ir ją saugoti.

Dalyvių atsiliepimai

Visą informaciją apie „Gamtukų“ pamokas galima rasti projekto svetainėje www.gamtukai.lt.

Teigiami pedagogų ir pamokose dalyvavusių moksleivių atsiliepimai geriausiai apibūdina šių netradicinių pamokėlių naudą:

„Renginys buvo įdomus, naudingas, linksmas ir įtraukiantis. Tikrai visi liko labai patenkinti ir ilgai dalijosi įspūdžiais“, - sako Grigiškių gimnazijos direktorė Hanka Gžybovska.

Jai antrina ir Grigiškių pradinės mokyklos direktorės pavaduotoja ugdymui Jadvyga Aleksandrovičienė:

„Stebėjau renginį ir girdėjau džiaugsmingus vaikų bei mokytojų atsiliepimus. Šaunus vedantysis, žaismingai ir įdomiai vedė, sudomino mokinius, labai patiko bandymai (eksperimentai). Puikus sumanymas, kad jie buvo rodomi ir didžiajame ekrane. Dėkojame už įdomias ir naudingas pamokėles.“

„Gamtukų“ pamoka itin sėkmingai įvyko ir dar per 40-yje šalies ugdymo įstaigų, tame tarpe ir Vilniaus Aleksandro Puškino mokykloje, kurios moksleiviai mokosi rusų kalba. Aistringas gamtos mylėtojas pamokos vedėjas Leonas vedė pamoką pasitelkdamas visas savo rusų kalbos žinias. Ir jam puikiai pavyko!

O kokiu moksleiviu buvo pats „Gamtukų“ vedėjas?

Leonas Milius
Leonas Milius

Trumpai pakalbinome Leoną Milių: „Augau Vilniuje, todėl aplink mano daugiabutį nebuvo daug gamtos. Nepaisant to, naudojausi kiekviena proga geriau pažinti aplinką – visi šalimais augę krūmai ir medžiai buvo ištyrinėti, vaizduotėje paversti didžiausių „karinių mūšių“ vadavietėmis ar stebuklingais karalių rūmais.

Dabar tik šypseną sukelia prisiminimai, kai su draugais bandydavome nesusiraukę užkirsti šaltalankių krūmų uogų. Tai mums sukeldavo daug juoko. O pasivaikščioti miške man visada patiko, ypač grybaujant, nors grybų valgyti nemėgau“, - pasakoja „Gamtukų“ pamokų vedėjas Leonas.

Jaunasis pedagogas pripažįsta, kad jau būdamas mažas kritiškai vertindavo suaugusių draudimus. O kai Leonas pasijausdavo neteisingai apkaltintas ar nesuprastas, sau tyliai sakydavo: „Kai užaugsiu, aš darysiu kitaip“.

„Manau, kad šie vaikystės pasižadėjimai formavo mane kaip asmenybę ir lėmė mano dabartinį darbą. Labai mėgstu bendrauti su vaikais, ieškoti ir rasti bendrą kalbą, savo kailiu esu išbandęs, kad draudimai ir vaikų fantazijos ribojimai trukdo vaiko vystymuisi, geresniam jį supančios aplinkos pažinimui“, - pabrėžia Leonas.

„Leonai, tavo bendravimas su vaikais labai atviras ir šiltas, tereikia tau ištarti žodį ir triukšminga salė nutyla. Koks tavo sėkmės receptas?“ – klausiame jaunojo pedagogo.

Geriausiai vaikai supranta ir įsisavina informaciją žaisdami.

„Geriausiai vaikai supranta ir įsisavina informaciją žaisdami, todėl ir kiekviena „Gamtukų“ pamoka – tai nesibaigianti potyrių, mįslių ir nedidelių užduotėlių karuselė.

Turiu ir savo „slaptų metodų“, kaip nuraminti įsisiūbavusią salę. Reikia susidraugauti su didžiausiais renginio triukšmadariais, pamokos pradžioje skirti jiems pakankamai dėmesio ir taip juos paversti tikrais mokytojo talkininkais visos pamokos metu“, - atvirauja Leonas.

2018 m. pavasarį Lietuvos mokyklose Aplinkos ministerija vykdo neformalaus ugdymo projektą „Gamtukai“, kuris šiuolaikinėmis, interaktyviomis priemonėmis skatina jaunąją kartą pažinti gamtą, ją saugoti ir puoselėti.

Pamokų metu demonstruojami mokslo eksperimentai, vaikai dalyvauja žaismingame aplinkosaugos žinių egzamine, taip pat gali pamatyti unikalų dviejų dalių 3D filmą apie gamtą ir tai, kaip ją saugoti. Visi pamokų dalyviai gauna ir specialiai šiam projektui parengtas spalvingas gamtos pažinimo knygeles.

Visą informaciją apie „Gamtukų“ pamokas galima rasti projekto svetainėje www.gamtukai.lt.

Bendrai projekto metu netradicinėse gamtos pažinimo pamokose dalyvaus per 50 tūkst. Lietuvos I-IV klasių moksleivių, pamokos tęsis iki 2019 m. birželio 1 d.

Projektas vykdomas Aplinkos ministerijos iniciatyva ir finansuojamas ES paramos lėšomis.

Aplinkos ministerijos ir ES logotipas
Aplinkos ministerijos ir ES logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas