Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Globalus verslas didina užsienio rinkas išmanančių ekonomistų paklausą

Nuolat kintanti geopolitinė ir ekonominė aplinka skatina Lietuvos verslo atstovus ieškoti naujų saugių eksporto ir verslo rinkų vakaruose, tad aktualus tampa specialistų, išmanančių ekonominius procesus šiose rinkose, poreikis. Globalus verslas didina paklausą ekonomistams, žinantiems ir galintiems vertinti tarptautinius procesus ir jų pokyčius globaliame kontekste, rašoma Vytauto Didžiojo universiteto pranešime.
Rita Bendaravičienė
Rita Bendaravičienė / Jono Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ekonomikos katedros vedėja prof. Violeta Pukelienė, teigia, kad aktualiu tampa ne tik Lietuvos, bet ir ES rinkų išmanymas.

„Verslo subjektus vis labiau domina orientacija į Vakarų Europos rinkas kaip į saugias verslo plėtros bei eksporto alternatyvas. Tokiai situacijai susiklosčius, ypač svarbūs tampa specialistai turintys ne tik ekonominių žinių, bet ir suprantantys verslo ypatumus kintančioje makroekonominėje aplinkoje ir už savo šalies ribų“, – teigia profesorė.

Šią nuomonę palaiko ir Alternatyviosios Nobelio premijos 2003 m. laureatas, Filipinų universiteto profesorius, politikos analitikas W.Bello („Business Miror“, 2009), teigdamas, jog tarptautinės ekonomikos srities specialistai ypač laukiami besivystančiose šalyse.

Tarptautinė studijų ir praktikos paklausa kasmet didėja

Pastaraisiais metais pastebėta, jog darbdaviai ypač vertina darbuotojų tarptautinę patirtį, tad studijos multikultūrinėje aplinkoje, studijų galimybių užsienyje realizavimas dalyvaujant įvairiose mainų programose, geros užsienio kalbos žinios tampa svarbiu konkurenciniu pranašumu jaunam, veržliam specialistui.

Tyrimų (HEGESCO, 2004) rezultatai parodė, jog vienas iš dešimties absolventų, neturinčių darbo ar studijų užsienyje patirties studijų laikotarpiu, darbo ieško ilgiau nei patirties įgijęs užsienyje. Ypač ši tendencija ryški naujose ES šalyse, tarp jų ir Lietuvoje.

Nuo Lietuvos iki Kanados

„Plati orientacija yra viena geidžiamiausių specialisto savybių šiandienos verslo aplinkoje, o studijos anglų kalba bei multikultūrinė studijų aplinka, apimanti tarptautinę studentų auditoriją bei dalines studijas ar praktiką partneriniame universitete ar įmonėje, praplečia integravimosi į vietinę ir tarptautinę darbo rinkas galimybes, tad yra taip reikalingos sėkmingam karjeros startui“, – įsitikinusi ekonomistė V.Pukelienė.

Ekonomikos ir vadybos fakulteto dekanės doc. dr. Ritos Bendaravičienės teigimu, VDU EVF ruošia plačios orientacijos, daugiakalbius ekonomikos bakalaurus Europos ekonomikos studijų programos rėmuose. Jos teigimu, Europos ekonomikos studijų programos absolventai gali dirbti ekonomistais ir analitikais įvairiose Europos ir pasaulio šalių tarptautinėse verslo ir finansų įmonėse bei viešojo sektoriaus organizacijose.

Absolventai puikiai integruojasi darbo rinkoje

Neseniai Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atlikta Specialistų kvalifikacijų žemėlapio pirminė analizė atskleidė, kad 2013 metais įgijusių ekonomikos bakalauro kvalifikacinį laipsnį VDU absolventų darbo užmokestis, praėjus 12 mėn. po studijų baigimo, buvo didesnis nei šalies tos pačios krypties bakalauro kvalifikacinį laipsnį tais pačiais metais įgijusių asmenų darbo užmokesčio vidurkis, o įsidarbinamumas paskutiniais metais siekė 80 proc. (MOSTA, 2015, 84 psl).

EVF dekanė R.Bendaravičienė atkreipia dėmesį, jog atlyginimo dydį karjeros pradžioje lemia ne tik įsisavintos ir demonstruojamos specialybės žinios ir asmeniniai gebėjimai, tačiau vis didesnę įtaką ir „įspūdį“ darbdaviams kelia būtent įgyta tarptautinė studijų ir darbo patirtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas