Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Harvardo turiniu paremtas kursas prieinamas ir Lietuvos studentams

Apie Harvardo studijas svajojantys jaunuoliai šiandien jas gali rasti neišvažiuodami iš Lietuvos, nes ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Tarptautinės rinkodaros ir vadybos magistrantūros studijose jau septynerius metus dėstomas Harvardo verslo mokyklos turiniu paremtas kursas, skirtas konkurencingumo analizei.
Harvardo turiniu paremtas kursas prieinamas ir Lietuvos studentams
Harvardo turiniu paremtas kursas prieinamas ir Lietuvos studentams / ISM nuotr.

Teisė dėstyti šį kursą (Konkurencingumo mikroekonomika) Lietuvoje ISM Vadybos ir ekonomikos universitetui suteikta kartu su kitomis geriausiomis pasaulio verslo mokyklomis ir universitetais. Kurso metu ne tik naudojamasi teorine Harvardo verslo mokyklos medžiaga ir jos lektorių kurtomis įvairių situacijų analizėmis, tačiau ir dirbama tais pačiais metodais.

„Visos kurse analizuojamos konkurencingumą lemiančios ar stabdančios situacijos yra tikros, paremtos politinių ar ekonominių sprendimų šalies lygmenyje ar strateginio šalies ir verslo valdymo analize. Kurso metu magistrantai, išanalizavę įvairias konkurencingumo sėkmės ir nesėkmės istorijas, turi galimybę išgirsti ir nagrinėtų situacijų pagrindinių veikėjų – įvairių šalių politikų ar verslo vadovų – komentarus, kodėl buvo priimami vieni ar kiti sprendimai, kaip jie pasiteisino, koks buvo tolesnis priimtų sprendimų poveikis ekonomikai ar verslui“, – apie kurso turinį pasakoja jo vadovė doc. dr. Virginija Poškutė.

Kursas žymus visame pasaulyje

Šio Harvardo kurso absolventų galima rasti įvairiose pasaulio valstybėse, nes jis dėstomas net 122 šalyse, o apie jį taip pat puikiai atsiliepia ir absolventai.

„Vienas iš šio kurso ISM universitete svečių, kurį pakvietėme su magistrantais pasidalinti agentūros „Investuok Lietuvoje“ vaidmens analize siekiant padidinti Lietuvos ir jos verslo aplinkos konkurencingumą, maloniai iš karto sutiko atvykti teigdamas, kad jis puikiai žino šio kurso turinį, nes studijavo jį Singapūre ir laiko jį vienu naudingiausiu savo tiesioginiame darbe ir dabar“, – sako doc. dr. V. Poškutė.

ISM nuotr./Doc. dr. Virginija Poškutė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja
ISM nuotr./Doc. dr. Virginija Poškutė, ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja

Šiandien kaip niekad aktualus suvokimas, kas lemia šalies ir verslo konkurencingumą. Gebėjimas matyti platesnį vaizdą ir suprasti, kokie veiksniai lemia šalies konkurencingumą ir gebėjimą ilgą laiką išlaikyti savo kuriamas vertes piliečiams bei klientams – ypatingai aktualus ir krizių metu, ir po jų, kuomet tenka tvarkytis su pasekmėmis. Konkurencingumo mikroekonomikos kurso studentai analizuoja konkurencingumo sėkmės istorijas, jas lemiančius veiksnius, konkurencingumo išskirtinumą ir kitus svarbius jį veikiančius faktorius.

„Kurso metu analizuojama, kodėl išskirtinių sąlygų investuotojams (kaip atleidimas nuo mokesčių ir pan.) dažnai nepasiteisina ir lemia tik trumpalaikę sėkmę, kodėl siekiant konkurencinio pranašumo klaidinga manyti, kad pigi darbo jėga vis dar yra konkurencinis pranašumas. Dauguma šalių, kurios pasitelkiamos analizei, kaip sėkmės istorijos, pavyzdžių rodo, kad tik tuomet, kai kyla šalies gyventojų gyvenimo lygis, šalis gali būti laikoma konkurencinga XXI amžiuje. Šis kursas išsiskiria tuo, kad čia apjungiamos labai skirtingos disciplinos (vadyba, politika, socialinė politika ir ekonomika), kad magistrantai skatinami matyti platesnį kontekstą ir kritiškai analizuoti sprendimų priėmimo pasekmes ir šaliai, ir verslui”, – apie kurso išskirtinumą pasakoja jo vadovė.

ISM ir Harvardo taikomi reikalavimai – identiški

ISM Tarptautinės rinkodaros ir vadybos magistrantai Konkurencingumo mikroekonomikos kurso metu rašo tiriamąjį darbą, kuriam keliami tokie patys reikalavimai, kaip ir Harvardo verslo mokykloje. Darbe analizuojamas ir vertinamas pramonės ar paslaugų klasterių konkurencingumas įvairiose šalyse.

„Geriausi ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto magistrantų darbai dalyvauja konkurse, kurį organizuoja kurso autoriai – Harvardo verslo mokykla. Taigi, ne tik kurso medžiaga, dėstymo metodai, bet ir kurso vertinimo kriterijai yra identiški geriausioms verslo mokyklų praktikoms. Šiemet pirmą kartą ISM studentų darbas bus pristatytas konkursui Harvardo verslo mokykloje“, – sako doc. dr. Virginija Poškutė.

Šio Harvardo verslo mokyklos kurso pagrindu ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas siūlo studijas ne tik magistrantūros programose, bet ir Vadovų studijose (programa Rinkos ir verslo konkurencingumas: Ekonomika vadovams), kur šalia konkurencingumą lemiančių veiksnių analizės, diskutuojama ir apie verslo ir valstybės bendradarbiavimą, apie galimybes ir potencialą verslui prisidėti prie socialinių problemų sprendimo.

Daugiau apie magistrantūros studijas ISM Vadybos ir ekonomikos universitete galite sužinoti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas