Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Hour of Code“ Lietuvoje: programavimas – tai ateities kalba

Šį šeštadienį Lietuvos vaikai prisijungs prie pasaulinės technologijų šventės „Hour of Code“ (programavimo valanda). Ši amerikiečių iniciatyva kartą metuose vienai valandai suvienija milijonus pasaulio vaikų į nuotaikingą valandos pažintį su technologijomis.
Viktoras Gurgždys
Viktoras Gurgždys / Organizatorių nuotr.

Pasaulinis renginys Lietuvoje įvyks gruodžio 10 dieną, šeštadienį. Nemokamo užsiėmimo metu, vaikai kurs savo versijas jau žinomiems žaidimų pasauliams, susipažins su programavimo pagrindais.

„Hour of Code“ skatins vaikus atrasti technologijas, lavinti vaizduotę ir saviraišką. Šios iniciatyvos organizatorė Lietuvoje ir kūrybinių technologijų akademijos vaikams „bit&Byte” steigėja Monika Katkutė-Gelžinė įsitikinusi – technologinis raštingumas yra augančios kartos higiena, o kūrybiškumas yra šių rytojaus kūrėjų skiriamasis bruožas.

„Mes pamirštame, kad rytojaus kūrėjai jau gimė. Kalbėdami apie vaikus ir technologijas, turime pamiršti AR ir galvoti KAIP ugdyti jų technologinį smalsumą, sutelkti jį į kūrybą, o ne tiesiog vartojimą. Šeštadienį mes ne tik pasinersime į technologijų pasaulį, bet ir sukursime tikrą šventę šiems ateities kūrėjams. Taigi visi norintys prisijungti, kviečiami dalyvauti, užsiregistravus į renginį iš anksto,“ – sako Monika Katkutė-Gelžinė.

Programavimas – tai ateities kalba ir nauja komunikacijos forma, kuri pasitelkiama tiek bendraujant tarpusavy, tiek ir su pačiomis technologijomis. Kaune „Hour of Code“ iniciatyvai duris pravėrusios JAV rinkoje dirbančios programavimo paslaugų įmonės „Devbridge Group“ patalpose.

„Devbridge Group“ viceprezidentas ir Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys tikina – technologijos yra mūsų kasdienybė ir ateitis, tad auganti karta turėtų mokytis programavimo taip pat, kaip ir užsienio kalbų. Artėjant „Hour of Code“, Viktoras Gurgždys dalinasi savo patirtimi technologijų rinkoje ir kelio į sėkmę istorija.

– Koks buvo Jūsų kelias į technologijų rinką?

– Šia kryptimi ėjau, tikriausiai, nuo 7 klasės. Turėjau gerą pavyzdį aplinkoje, kai vyresnis draugas pirmame kurse pradėjo dirbti programuotoju. Tuo metu tai buvo retas pasirinkimas. Pamenu, jis nuolat pasakodavo apie projektus, prie kurių jam tenka darbuotis. Mane tai labai greitai sudomino. Taip pat, neslėpsiu, žavėjo mintis, jog gana anksti galiu tapti savarankišku ir gyventi be tėvų finansinės pagalbos. Esu dėkingas savo mokytojams, kurie palaikė mano norą ir visada kreipė teisinga kryptimi. Dirbti programuotoju pradėjau būdamas 19 m., studijų metu. Gana greitai tapau komandos vadovu, vėliau – kelių komandų, o paskutinius penkerius metus vadovauju „Devbridge Group“ padaliniui. Visus šiuos metus aktyviai darbuojuosi ir su švietimu. Kelis metus dėsčiau KTU, prisidėjau prie informatikos programos tobulinimo, dalyvavau bakalauro darbų komisijoje.

– Kaip vertinate technologinio raštingumo situaciją visoje Lietuvoje?

– Lietuviai yra labai imlūs technologinėms naujovėms, tad potencialas yra čia didžiulis. Ne vienas iš mūsų puikiai mokėjo dirbti su sudėtingiausiomis sistemomis dar mokykloje, tik dėl to, kad buvo įdomu. Žinoma, to nepakanka. Svarbu didinti profesionalių IT specialistų kiekį, kuris dirbtų versle arba patys kurtų IT verslus. Valstybė ir universitetai, šią žinutę jau išgirdo ir didina finansuojamų studijų vietų skaičių informatikos specialistams. Vis tik, dabartiniai mastai poreikio dar tikrai nepatenkina, tad turime daug dirbti su mūsų jauniausiais talentais. Itin svarbu rodyti jiems pavyzdį, kad suprastų, ką galima daryti su technologijomis, kaip jos integruojamos į kitas sritis. Džiugu, kad Lietuvoje atsiranda mokyklų, kuriose vaikai su technologijomis mokosi pažinti pasaulį, skaičiuoti, skaityti ar rašyti, dar ikimokyklinėse klasėse.

– Kokios technologijų rinkos tendencijos vyrauja Kaune?

– Verslas vis labiau įvertina Kauno, kaip technologinio miesto potencialą. Ne paslaptis, kad daugiausia gerų specialistų paruošiama būtent Kaune veikiančiame KTU. Universitetas glaudžiai bendradarbiauja su verslu ir aiškiai suvokia privataus verslo vaidmenį švietime. Tai skatina vis daugiau kompanijų savo padalinius įkurti būtent Kaune.

– Kodėl „Devbridge Group“ prisijungė prie „Hour of Code“ iniciatyvos?

– Suprantame, kad kuo daugiau vaikų sugebėsime sudominti IT pasauliu dabar, tuo geresnę ateitį turėsime. Esame atsakingas verslas ir nuolatos galvojame, kaip galime prisidėti prie IT populiarinimo Lietuvoje. Šiuo tikslu, daug dirbame su universitetais ir mokyklomis, dalyvaujame „bit&Byte” veikloje, tad prisidėjimas prie „Hour of Code“ mums yra natūralus žingsnis. Džiugina, kad mūsų specialistai patys rodo iniciatyvą ir norą dirbti su vaikais.

– Ką ši iniciatyva reiškia Jums asmeniškai?

– Be to, jog esu programuotojas (šiuo metu tik širdyje) ir IT įmonės vadovas, esu ir dviejų vaikų tėtis. Nors dukrai dar tik šešeri, ji aktyviai domisi programavimu. Būsiu labai laimingas jei dukra vėliau sąmoningai nutars, jog ją domina kita sritis, tačiau noriu, jog susidomėjimas nedingtų vien dėl keistų stereotipų ir “visuomenės normų”. Šiek tiek gaila, jog tokių iniciatyvų nebuvo, kai pats buvau dar vaikas. Esu tikras, kur kas daugiau mano draugų būtų pasirinkę būtent šią sritį. Esu labai laimingas, matydamas teigiamus žingsnius dabar.

– Kokias išskirtumėte ankstyvo technologinio raštingumo naudas?

– Bet koks požiūrio pakeitimas praplečia mūsų ribas. Mokydami savo vaikus skirtingų dalykų, tiesiogiai investuojame į kūrybingesnę visuomenę ateityje. Tai – visa ko pagrindas. Technologijos – vienas iš daugelio, šiai dienai būtinų įrankių. Jau seniai supratome, jog užsienio kalbų vaikus reikia mokyti kuo anksčiau. Tas pats galioja ir technologijoms.

Pasaulinė iniciatyva „Hour of Code“ Lietuvoje įvyks Gruodžio 10 d., Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar daugiau nei 20 miestų ar miestelių bibliotekų. Joje kviečiami dalyvauti 6-14 m. rytojaus technologijų kūrėjai, kurie, kartu su viso pasaulio vaikais, kurs „Minecraft“ pasaulius, mokysis „JavaScript“ programavimo kalbos su „Star Wars“ herojais ar naujausia Disnėjaus animacinio filmo princese Vajana.

Dalyvių registracija:

KAUNE

VILNIUJE

KLAIPĖDOJE

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas