Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į viešumą kyla ir senesni Tauragės Žalgirių gimnazijos konfliktai

Tauragės Žalgirių gimnazijos mokytojams pasiskundus dėl direktorės Viktorijos Paulauskienės darbo metodų ir slegiančios atmosferos mokykloje, į viešumą kyla ir daugiau faktų, bylojančių, kad tokie dalykai šioje mokymo įstaigoje vyksta seniai.
Vitalija Šimaitienė
Vitalija Šimaitienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 Tauragė

Anglų kalbos mokytoja Vitalija Šimaitienė sako, jog palikti Žalgirių gimnaziją jai teko vien todėl, kad darbo vietos prireikė direktorės dukrai. Nors po šios istorijos praėjo jau keletas metų, nuoskaudą širdyje pedagogė nešioja iki šiol ir džiaugiasi, kad Žalgirių pedagogai pagaliau rado drąsos prabilti.

Pasirašė sutartį su savivaldybe

Šiuo metu vaiko auginimo atostogose esanti Vitalija Šimaitienė Žalgirių gimnazijoje įsidarbino 2008 m.

„Tuo metu dar studijavau pedagoginiame universitete. Dar gegužę su tuometiniu šios mokyklos direktoriumi Arimantu Šerlinskiu sutarėme, kad nuo rudens pradėsiu dirbti anglų kalbos mokytoja. Metus, kol tęsiu studijas, dirbsiu pagal terminuotą sutartį, kai baigsiu universitetą, ji taps nuolatinė. Parašiau prašymą. Tačiau rugsėjį Arimanto Šerlinskio nebebuvo – direktore tapo Viktorija Paulauskienė. Su ja ir pasirašiau terminuotą darbo sutartį iki 2009 metų birželio 6 dienos. Baigiantis šiam laikui man buvo pranešta, kad sutartis pratęsta nebus, man teks palikti mokyklą“, – prisiminė V.Šimaitienė.

Su Žalgirių tuomet vidurine mokykla 2008 m. spalį V.Šimaitienės pasirašytoje sutartyje rašoma, kad mokykla įsipareigoja ją įdarbinti ir sudaryti sąlygas toliau dirbti šioje mokykloje, mokytoja, įgijusi aukštąjį universitetinį išsilavinimą, įsipareigojo dvejus metus dirbti toje mokykloje, o savivaldybė sumokėjo už V.Šimaitienės studijas Vilniaus pedagoginio universiteto Profesinių kompetencijų tobulinimo institute.

Sutartyje yra ir toks punktas: mokytoja, nutraukusi sutartį anksčiau, mokyklai turės grąžinti pinigus, išmokėtus jai sesijų metu. Savivaldybė apmokėjo V.Šimaitienės studijas, nes tuo metu rajonui labai trūko anglų kalbos specialistų.

Teko užleisti vietą direktorės dukrai

Deja, išėjo atvirkščiai – po metų ne mokytojai mokyklos, o mokyklai mokytojos nebereikėjo. Kodėl? Ogi todėl, sako V.Šimaitienė, kad mokykloje pradėjo dirbti direktorės V.Paulauskienės dukra.

Šiuo metu vaiko auginimo atostogose esanti Vitalija Šimaitienė Žalgirių gimnazijoje įsidarbino 2008 m.

Žinoma, oficiali sutarties nepratęsimo priežastis V.Šimaitienei įvardyta kitaip – esą ji pavadavo kitą mokytoją, kuri buvo išėjusi vaiko auginimo atostogų ir po jų grįžo į darbą.

Tačiau V.Šimaitienė tai sužinojo tik tada, kai iš Valstybinės darbo inspekcijos gavo atsakymą į savo skundą. Darbo inspekcija ją informavo, kad terminuota darbo sutartis su ja buvo sudaryta pagrįstai, kadangi „Jūs buvote priimta nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. pavaduoti kitą mokytoją“, taigi darbo įstatymų pažeidimų nenustatyta.

„Tačiau tai netiesa, – teigia V.Šimaitienė. – Aš nebuvau informuota, kad esu pavaduojanti mokytoja. Jokios kalbos apie tai nebuvo. Nežinau, gal direktorė turi kitokius dokumentus ir juos pateikė Darbo inspekcijai, bet aš niekur nepasirašiau, kad pavaduoju kitą mokytoją. Tai nebuvo įvardyta ir darbo sutartyje. Terminuotoje darbo sutartyje turi būti numatyta, dėl kokios priežasties ji terminuota, jei tai ilgalaikio pobūdžio darbai. Be to, ir aš, ir mokytoja, kurią aš esą pavadavau, abi sėkmingai dirbome dar kelis mėnesius, iki mokslo metų pabaigos. Jei būčiau ją pavadavusi, juk būčiau turėjusi iš karto užleisti jai vietą.“

Pasak V.Šimaitienės, jau nuo kito rudens jos vietoje pradėjo dirbti V.Paulauskienės dukra.

Tuo metu V.Šimaitienė ėmė lauktis kūdikio, tad, saugodama savo ir būsimo vaikelio sveikatą, daugiau teisybės nebeieškojo.

Vadovauti galima ir kitaip

„Nepagalvokite, kad noriu grįžti į Žalgirius. Jokiu būdu, tokių tikslų neturiu, – teigia V.Šimaitienė. – Turiu puikų darbą nuostabiame kolektyve, tiesa, dabar auginu kūdikį, tačiau jau po kelių dienų grįšiu į darbą.“

Pasak V.Šimaitienės, jau nuo kito rudens jos vietoje pradėjo dirbti V.Paulauskienės dukra

Moteris sako tik pradėjusi dirbti Moksleivių kūrybos centre (MKC) supratusi, kas yra gera atmosfera kolektyve.

„Tik čia pamačiau, kad vadovauti galima kitaip. Žinoma, vykdyti vadovo nurodymus būtina, tačiau jie gali būti pateikiami visiškai kitaip“, – MKC vadovės Jolantos Kazlauskienės darbo metodais žavisi V.Šimaitienė.

Žalgirių mokyklą ji įvardija kaip „karalystę“ – kai visus sprendimus vadovė priima visiškai su niekuo nesitardama ir į jokią nuomonę neatsižvelgdama.

Skundžiasi prastu mikroklimatu

Praėjusią savaitę Žalgirių gimnazijos bendruomenė kreipėsi į rajono, Švietimo skyriaus ir Švietimo ir mokslo ministerijos vadovus, skųsdamiesi prastu mikroklimatu mokykloje. Pasak jų, diktatoriški direktorės V.Paulauskienės vadovavimo metodai kenkia ne tik sėkmingam ugdymo procesui, bet net ir darbuotojų sveikatai bei žemina bendruomenės narių orumą. 

Dėl gimnazijos direktorės charakterio savybių jie nesijaučia saugūs ir prašo imtis veiksmų, užtikrinančių jų saugumą bei produktyvų darbą. Mokytojai įspėja, kad palikus viską savieigai bendruomenės nariai nemato galimybės toliau vykdyti ugdymo proceso. 

Pakomentuoti situaciją paprašėme Žalgirių gimnazijos direktorės V.Paulauskienės

Be to, mokytojai įtaria, kad direktorė piktnaudžiauja tarnybine padėtimi įdarbindama giminaičius. Be V.Paulauskienės dukters, mokykloje dirba ir jos sesuo.

Tai jau ne pirmas gimnazijos mokytojų skundas dėl direktorės elgesio.

Direktorės komentaras

Pakomentuoti situaciją paprašėme Žalgirių gimnazijos direktorės V.Paulauskienės. Štai ką ji parašė: „Atsižvelgiant į V.Šimaitienės 2008-05-29 prašymą (kuriame ji nurodė darbo terminą 2008–2009 m. m.) 2008 m. rugsėjo 1 d. buvo sudaryta terminuota darbo sutartis su V.Šimaitiene pavaduoti vaiko auginimo atostogose esančią anglų k. mokytoją.

V.Šimaitienė sudarant terminuotą sutartį iki 2009-06-19 sutiko su nustatytu darbo santykių terminu ir sutarties nutraukimo data. V.Šimaitienė kreipėsi į VDI, tačiau VDI pažeidimų nenustatė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas