Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Klaipėdos universiteto išmestas studentas griebiasi šiaudo – pagalbos prašo žiniasklaidos

„Žiniasklaida yra paskutinioji mano viltis ne tik į viešumą iškelti šią problemą, bet ir galbūt paspartinti problemos sprendimą“, – į 15min redakciją kreipėsi klaipėdietis Mindaugas K. Klaipėdos universitete (KU) žurnalistiką studijavusio vaikino istorija prasidėjo nuo ligos, o baigėsi pašalinimu iš aukštosios mokyklos.
Socialinių mokslų fakultete bus organizuojama konferencija.
Socialinių mokslų fakultete bus organizuojama konferencija. / G.Kubiliūtės nuotr.

Vis dėlto KU tvirtina suteikusi progą studentui grįžti į trečią semestrą. 

Pasakoja sirgęs 

„Antro kurso pavasario semestro metu susirgau. Socialinių mokslų fakulteto dekanui pristačiau gydytojo pažymą su prašymu atidėti egzaminų sesiją. Šis pasakė, kad mano pažyma nieko verta, neva aš esu simuliantas ir išvarė laikyti egzaminų“, – pasakojo istorijos pradžią klaipėdietis. Jis tvirtino dėl ligos negalėjęs tinkamai pasirengti egzaminams ir gavęs tris akademines skolas. 

Skolas likviduoti dekanas leido (pagal universiteto nuostatus) iki spalio 31 d.: „Tačiau čia – dar vienas nuostatų pažeidimas. Pagal nuostatus, jei studentas atlieka praktiką (praktiką atlikinėjau tris savaites), praktikos terminas į skolų likvidavimui skirtą terminą neįeina. Taigi, aš skolas turėjau likviduoti ne iki spalio 31 d., bet iki lapkričio 21 d. Be to, darbus aš atlikau, tačiau dėl kažkokių mistinių priežasčių jie buvo paprasčiausiai neįskaityti“, – toliau dėstė dabar jau buvęs studentas Mindaugas. 

Tuo jo vargai esą nesibaigė – dalyko, iš kurio turėjo akademinę skolą, dėstytojas elektroniniu laišku pranešė atostogaujantis ir nepriimsiantis jo darbo. „Kai studentams būna savarankiško darbo savaitė, dėstytojai dirba. Čia ir kyla klausimas, ar tik nebuvo čia kažkur besislepianti idėja mane kuo greičiau pašalinti iš studentų sąrašų, ką patvirtina mane pasiekusios kalbos apie dėstytojų viešus išsireiškimus manęs neprileisti prie diplominio darbo“, – svarstė jis. 

Lapkričio 18 d. vaikinas buvo pašalintas iš studentų sąrašų, tačiau kitą savaitę grąžintas atgal, bet be galimybės tęsti studijas trečiame kurse, o pavasarį studijuoti tik tuos dalykus, kurių turėjo akademines skolas.

„Beje, už viską buvo mokami nemaži pinigai į universiteto sąskaitą. Čia ir vėl... situacija ta pati. Vėl darbai neįskaityti, vėl braukimas iš sąrašų. Šiuokart fakulteto prodekanė pareiškė, kad man yra galimybė nuo rugsėjo mėnesio grįžti į trečią kursą, nes pagal nuostatus, jei studentas turi ne daugiau kaip penkis akademinius skirtumus (pas mane jų buvo 3), tokia galimybė yra“, – tęsė istoriją klaipėdietis. 

Vis dėlto šios galimybės dėl kažkokios priežasties nesuteikė Priėmimo komisija.

„Ir vėl... Galiu grįžti pavasarį, nuo vasario mėnesio. Bet ne... Dabar jau šeši akademiniai skirtumai. Dabar siūloma grįžti nuo rudens semestro į antrą kursą“, – nusivylimo neslėpė Mindaugas. Anot jo, situacija yra tragiška. Prie jo atsiųsto laiško pridedamas ir KU rektoriaus įsakymas, kurio, pasak vaikino, universitete nėra paisoma. 

„Visi remiasi kas kuo nori, bet rektoriaus pasirašytas įsakymas – niekas. Įdomu, kodėl?“ – retoriškai klausė jis. 

Paaiškino, kodėl studentui pasiūlyta tęsti studijas trečiame semestre 

KU Studijų prorektorius prof. Kęstutis Dučinskas 15min teigė, kad sausio 26 d. buvo gautas Mindaugo K. prašymas tęsti studijas KU, Žurnalistikos studijų programoje, 4 semestre.

„Vis dėlto, iš Mindaugui K. išduotos akademinės pažymos paaiškėjo, kad jis turi šešis akademinius skirtumus. Pagal KU Studijų nuostatų 188 punktą „Studentas, priimamas į atitinkamą aukštesnį semestrą, negali turėti daugiau kaip 5 akademinius skirtumus“, todėl jam buvo pasiūlyta tęsti studijas 3 semestre (tuo atveju jis turėtų tik tris akademinius skirtumus). Studentas M.K. buvo apie tai informuotas“, – sakė K.Dučinskas. 

Kiti jo skunde minimi faktai apie bendravimą su Socialinių mokslų fakulteto (SMF) administracija ir dėstytojų bendravimą esą kelia daug dvejonių, kadangi universitete sklandė ir kitokių šių faktų interpretacijų.

„Visiškai tikėti Mindaugo K. teiginiais nėra pagrindo, nes nagrinėjant ankstesnius jo skundus buvo nustatyta, kad jie neretai neatitinka tikrovės. Šiems žodžiams patvirtinti pateiksiu SMF komentarus apie minėtą situaciją“, – kalbėjo K.Dučinskas. 

SMF komentaras apie studento Mindaugo K. atvejį: 

„Buvusio studento Mindaugo K. išdėstyti teiginiai apie kreipimąsi į SMF dekaną su pažyma dėl sirgimo II kurso pavasario semestro metu neatitinka tikrovės. 2014 m. pavasario egzaminų sesijos metu prieš sesiją studentas Mindaugas K. į fakulteto dekaną dėl jos atidėjimo nesikreipė ir gydytojo pažymos nepristatė. Minima pažyma dėl sirgimo nuo 2014.04.22 iki 2014.07.01 gydytojos Audronės Račiūnienės išduota tik 2014 m. liepos 1 d. Studentas pažymą į universitetą pristatė 2014 m. lapkričio 26 d.

Kadangi pažyma išduota 2014 m. liepos 1 d., studentas negalėjo su ja kreiptis į dekaną gegužės mėn. Prašymą pratęsti egzaminų sesijos terminą fakulteto dekanui studentas pateikė tik 2014 m. lapkričio 28 d. Tada 2014 m. pavasario egzaminų sesijos metu studentas išlaikė keturis egzaminus, o trijų egzaminų neišlaikė.

2014 m. pavasario egzaminų sesijos metu studentas išlaikė keturis egzaminus, o trijų egzaminų neišlaikė.

Pasibaigus IV semestro egzaminų sesijai, Mindaugas K. prašymo dėl leidimo tęsti studijas su trimis akademinėmis skolomis neparašė. Nuolatinių studijų inspektorei J.Skudikytei paprašius Mindaugas K. prašymą parašė tik birželio 30 d. Pateiktame prašyme studentas pageidavo leisti išlaikyti akademinius įsiskolinimus iki 2014 m. spalio 31 d. Prašymas buvo patenkintas, akademinių įsiskolinimų išlaikymo data buvo nustatyta tokia, kokios prašė studentas.

Dėstytojai studento darbų neįskaitė ne dėl „mistinių“ priežasčių, o dėl to, kad jie neatitiko reikalavimų. Studentų darbus dėstytojai vertina pagal atlikimo kokybę. Dėl dėstytojo, galimai savarankiško darbo savaitės metu atsisakiusio priimti studento darbą, negalime komentuoti, kadangi nenurodyta dėstytojo pavardė.

Dėl dėstytojo, galimai savarankiško darbo savaitės metu atsisakiusio priimti studento darbą, negalime komentuoti, kadangi nenurodyta dėstytojo pavardė.

Vis dėlto, savarankiško darbo savaitės metu dėstytojai gali išeiti atostogų kasmetinių atostogų sąskaita. 2014 m. lapkričio 17 d. prašyme studentas Mindaugas K. prašė leisti kartoti kursą – neišlaikytus 3 studijų sandus. Klaipėdos universiteto Rektoriaus įsakymu (2014 m. lapkričio 19 d., Nr. S-254), studentui buvo leista kartoti IV semestro tris studijų dalykus. Studentas mokėjo ne už visą semestrą, o tik už trijų dalykų sandų kartojimą (14 kreditų), mokėta suma – 352,8 eur. Mindaugas K. leidimu nepasinaudojo (nelankė paskaitų, neatsiskaitė tarpinių užduočių ir nelaikė egzaminų). 2015 m. liepos 2 d. (Įsakymo Nr. 43S-R-134) buvo išbrauktas iš studijuojančiųjų sąrašų už nepažangumą. Nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. Mindaugas K. studijavo Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakultete. 2015 m. gruodžio mėn. 2 d. jis buvo išbrauktas iš studijuojančiųjų sąrašų dėl sutarties su Klaipėdos universitetu nevykdymą (nesumokėjo už studijas). Studijuoti į Žurnalistikos studijų programą nuo 2016 m. vasario 1 d. į IV semestrą Mindaugas K. nebuvo priimtas, nes susidarė 6 akademiniai skirtumai. To daryti neleidžia Klaipėdos universiteto studijų nuostatų 188 punktas. Mindaugui K. yra pranešta, kad jis galės tęsti studijas nuo III semestro.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas