Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

ISM universitete – unikali erdvė kūrybiškumui skatinti

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Kūrybingumo studija prieš kelerius metus tapusi neatsiejama universiteto dalis, vis dažniau susižavėjimą kelia ne tik iš užsienio atvykstantiems garbiesiems svečiams, tačiau ir studentams, kuriems ji ne tik įprasmina laisvalaikį, bet ir keičia požiūrį į kūrybingumą. 2004 metais duris atvėrusios meno erdvės tikslas – kurti tiksliųjų mokslų sąsają su menu, žadinti vaizduotę, atverti individualaus ir grupinio kūrybiškumo plotmes.
Doc. Edmundas Brazaukas ir doc. dr. Alfredas Chmieliauskas-min
Doc. Edmundas Brazaukas ir doc. dr. Alfredas Chmieliauskas / Partnerio nuotr.

Praėjusiais metais Kūrybiškumo studija sulaukė ir prestižinio tarptautinio pripažinimo – „AACSB International“ organizacijos, vienijančios daugiau nei 1500 verslo švietimo institucijų, konkurse „Innovations That Inspire“ ji buvo atrinkta iš trisdešimties įkvepiančių ir inovatyviais būdais lyderystę ugdančių idėjų visame pasaulyje.

Ugdo įvairiapusę asmenybę

Per visą studijos gyvavimo laikotarpį Kūrybingumo studijoje dienos šviesą išvydo daugiau nei 1000 darbų, iš kurių 100 geriausiųjų buvo atrinkti ir susisteminti meninių darbų albumo leidinyje „Kursas“.

„Daugumą studentų albumo darbų sudaro realistinė tapyba. Tačiau siekiame ir parodyti, kad realistinis menas nėra toks sudėtingas, o abstraktus menas nėra toks paprastas kaip atrodo“, – pasakoja Kūrybingumo studijos įkūrėjas, dailininkas doc. Edmundas Brazauskas.

Studentai ISM universitete turi galimybę rinktis kursą „Abstrakcija ir realybė“. Jo metu yra dėstoma meno teorija ir praktika. Tie, kurie susižavi šiuo dalyku ar nori gilinti žinias – dėstytojai, vyresniųjų kursų studentai gali bet kada ateiti į Kūrybingumo studiją. Dažnai atėję į studiją ar pasirinkusieji kursą studentai studijoje pasilieka ilgiau. Visas kursas yra suderintas taip, kad puikiai derėtų su kitomis universiteto disciplinomis bei viena kitą papildytų.

Prieš 16 metų ISM Vadybos ir ekonomikos universitete dėstyti pradėjęs docentas Edmundas Brazauskas teigia, kad iš pradžių viskas apsiribojo vien tik meno teorija, tačiau ilgainiui supratęs, kad tik darbas su drobe gali išmokyti analizuoti meno kūrinį, atskleisti jo sukūrimo prielaidas, struktūrą, apspręsti jo reikšmę bei išliekamąją vertę. Taip pamažu gimė mintis atverti unikalią meno erdvę.

„Studijos įkūrimo tikslas yra padėti šiuolaikiniam žmogui sugebėti atpažinti pasaulį, jį suprasti ir kurti. Šie žmonės kurs mums garbingą ateitį, o sugebėjimas pažinti, interpretuoti ir kurti yra neįmanomas be susigaudymo sudėtinguose meniniuose procesuose. Kūryba yra ieškojimas, procesas. Dažniausiai kažką šiame procese atrandame, tačiau net ir kai nerandame, žmogus pažįsta save, supranta, ko jis nerado. Tai nereiškia, kad jis sustoja, jis ir toliau ieško, o tai ir yra svarbiausia“, – įsitikinęs studentų ypač mėgstamas dėstytojas E. Brazauskas.

Angelai ir baudėjai. Karas. Denis Skulovič, 3 kursas, 2015 m.
Angelai ir baudėjai. Karas. Denis Skulovič, 3 kursas, 2015 m.

Svarbiausia skatinti autentiškumą

Paklaustas, kaip vadybos ir ekonomikos dalykus studijuojantys jaunuoliai elgiasi pirmosiose paskaitose, E. Brazaukas nedvejodamas patikina, kad iš pradžių studentai nuogąstauja, kad absoliučiai nieko nesupranta. Tačiau po 5 mėnesių, daugelis jų ne tik vis dažniau patys užklysta į kūrybingumo studiją, tačiau joje ir užsilieka ilgėliau.

„ISM universitete žmonės yra motyvuoti, racionalūs ir protingi, tad su jais dirbti yra lengva. Stengiuosi akcentuoti autentiškumą, neprisirišimą prie tam tikrų srovių. Tada gimsta unikalūs kūriniai. Jeigu žmogus nepajunta, kas jis yra – labai blogai. Kai jis tai pajaučia, supranta, ką daryti su savo laisve“, – įsitikinęs E. Brazauskas.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto bendraįkūrėjo, buvusio rektoriaus doc. dr. Alfredo Chmieliausko teigimu, sumanymas įtraukti meninio ugdymo dalykus į ISM universiteto studijų programas kilo neatsitiktinai.

„Apie poreikį ugdyti kūrybiškumą kalbama ne vieną šimtmetį. Visi nori būti kūrybingi, tokių darbuotojų tikisi ir darbdaviai. Kūrybiškumas ugdomas lavinant minkštuosius įgūdžius, vežant į įvairias kūrybiškumo stovyklas, programas, dirbtinais būdais panardinant žmones į neįprastas situacijas. Mūsų mintis, susijusi su meno studijomis, buvo žymiai tiesmukesnė ir paprastesnė. Menas yra ta sritis, kur kūrybiškumas tūkstančius metų egzistuoja grynu pavidalu. Norėdami pažinti kūrybiškumo procesą, pirmiausiai atsigręžiame į meninę kūrybą, siekdami gerai pažinti kūrybos procesą tam, kad būtų galima kurti visiškai naujus dalykus. Meninė kūryba turi visus reikiamus komponentus, leidžiančius suprasti save, supantį pasaulį, ir įvertinti savo galimybes jį keisti“, – sako A. Chmieliauskas.

Partnerio nuotr./ISM universitete – unikali erdvė kūrybiškumui skatinti
Partnerio nuotr./ISM universitete – unikali erdvė kūrybiškumui skatinti

Ateitį sieja su menu

Tarptautinio verslo ir komunikacijos studijų alumnė Aušrinė Čepėnaitė, vos pradėjusi studijuoti ISM universitete, pirmiausia dėmesį atkreipė į koridoriuose iškabintus studentų ir dėstytojų tapytus paveikslus. Tuokart nepatikėjusi, kad šitaip įspūdingai nutapytų paveikslų autoriai visiškai su menu nesusiję asmenys, pati netruko užklysti į Kūrybingumo studiją, kurioje studijų metais praleisdavo vis daugiau savo laisvo nuo studijų laiko.

„Menas visada buvo šalia manęs, tad labai norėjosi įgyti naujų įrankių idėjoms reikšti. Kartą užsukus į tapybos studiją yra labai sunku išeiti. Pirmą darbą tapiau pusantrų metų. Ateidavau į studiją ir vasarą. Laikas ten greitai prabėga. Būna, kad atsitokėdavau, jau praėjo 10 valandų, o aš nevalgiusi stoviu su teptuku rankoje“, – prisimena alumnė.

Labiausiai Aušrinę sužavėjo tai, kad Kūrybingumo studijos erdvėje labai daug laisvės, o tai padėjo tapti žingeidesne.

„Dėstytojas Edmundas Brazauskas padeda kiekvienam atskleisti ne tik savo kūrinį, bet ir pažinti savo asmenybę. Ten būnu pačia tikriausia savimi. Drobė yra paieškų vieta. Iššūkių keliantis paveikslo kūrimo procesas išmokė nepasiduoti ir ieškoti tol, kol atrandi ar kažką išrandi. Kūrybos studija tapo neatsiejama gyvenimo dalimi, padrąsino plačiau užsiimti kūryba. Pradėjau kurti atvirutes, o ir ateitį planuoju sieti su menu“, – studijų metus prisiminė A. Čepėnaitė.

ISM universiteto Kūrybingumo studija, bendradarbiaudama su tokiomis Lietuvos ir užsienio įstaigomis, kaip Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės fakultetas, Vilniaus Gedimino technikos, Mykolo Romerio, Stralsundo taikomųjų mokslų (Vokietija) universitetas ar Irenos Mikuličiūtės dailės galerija, yra surengusi daugiau nei 30 parodų šalyje bei už jos ribų.

Kūrybingumo studijoje vykstant pristatymams kartu rengiamos ir paskaitos, kuriose lankytojai supažindinami su technikomis, koncepcijomis ir spalvynu. Jas veda pats ISM studijos vadovas E. Brazauskas, taip pat organizuojantis seminarus bei vidinius mokymus įmonėms, norinčioms dalyvauti meninio kūrimo universalumo procese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas