Pirmą banketą surengė būdamas penkiolikos
Iš Taujėnų kilęs 20-tis Rokas Galvonas virėjo karjerą skaičiuoja jau šešerius metus. Būdamas 14 metų paauglys, Rokas pradėjo dirbti su pirmaisiais užsakymais, po metų užregistravo individualią veiklą „Roko virtuvė“, 16 metų įkūrė įmonę. Šiuo metu R. Galvonas vadovauja trims restoranams: Anykščiuose duris atvėrė „Puntukas“, Ukmergės rajone Krikštėnų dvare dirba „Roko virtuvė“, prie automagistralės Vilnius – Panevėžys turistų laukia „Domi“, taip pat turi konditerijos kepyklėlę.
„Savo veiklą pradėjau nuo saldumynų, kuriuos mėgau kaip ir visi vaikai. Pomėgis sukiotis virtuvėje įgavo pagreitį, nuo desertų perėjau prie vieno kąsnio užkandžių, mano gaminami patiekalai patiko draugams ir pažįstamiems. Užsakymų vis daugėjo, prasidėjo pirmieji užsakomieji banketai. Dabar su šypsena prisimenu, kaip tekdavo paruošti vaišių stalą sodybose, lauko pavėsinėse, namuose“, – prisimena Rokas.
Didžiausias iššūkis 15-mečiui vaikinui buvo pirmasis didelis banketas – užkandžiai, šalti ir karšti patiekalai 80-čiai žmonių. Sėkmė paskatino tolimesnei veiklai. „Žinoma, vienas visko nebūčiau spėjęs, į savo veiklą įtraukiau ir mamą, iki šiol dirbame kartu. Kai įkūriau įmonę „Roko virtuvė“, pasamdžiau virėjas“, – sako Rokas.
Sezonu metu pernai R. Galvono įmonėje dirbo apie 50 darbuotojų. „Šį pavasarį restoranų ir įmonės veiklą teko sustabdyti dėl karantino. Mane palaiko ir sunkų periodą padeda išgyventi puikus kolektyvas, kuriuo labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi. Dabar vėl atnaujiname veiklą, bandome prisitaikyti prie naujų aplinkybių“, – sako R. Galvonas.
Mylimai veiklai laiko lieka mažiau
Vadovaudamas trims restoranams, R. Galvonui nelieka laiko mylimai veiklai – maisto gamybai. „Kurdamas šį verslą žinojau, kad nestovėsiu prie puodų, man tenka atlikti administracinį darbą. Bet kartais norėdamas pasimėgauti išvažiuoju su banketais, taip pat padedu ir virėjoms tuo metu, kai restorane būna labai daug žmonių. Į virtuvės darbus įsisuku ne todėl, kad virėjos nespėja, tiesiog jaučiu sportinį interesą patirti maisto gaminimo azartą. Maisto gaminimas man yra įaugęs į kraują“, – pasakoja trijų restoranų savininkas.
R. Galvonas turi ir daugiau veiklos – veda edukacinius užsiėmimus apie maisto gaminimą, dalijasi žiniomis ir patirtimi su Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro mokiniais. Jis skaito ir paskaitas, Vilniaus kolegijos verslo fakultete vedė seminarą apie sėkmingą verslo įkūrimą, žurnale „Verdu ir kepu“ turi rubriką apie maisto gamybą.
„Karantino metu edukacijas teko vesti nuotoliniu būdu internetu. Iš pradžių atrodė, kad tai tiesiog neįmanoma, bet bandėme, gaminome prieš kameras“, – sako R. Galvonas.
„Roko virtuvės“ komanda rengia ir išvažiuojamuosius banketus, šventes, kuriuose apgalvojama viskas – nuo stalų dekoravimo iki gurmaniškų patiekalų pateikimo.
Dar viena Roko veiklos sritis – kepyklėlė: „Mano konditerės gamina nuostabius desertus, ne tik tortus ar bandeles, bet ir prancūziškus gurmaniškus skanėstus. Tikrai labai didžiuojuosi šia veikla ir darbuotojomis.“
Trys svarbiausios virėjo profesijos savybės
Virėjo profesija reikalauja daug gebėjimų. „Pirmiausia turi būti greitas visomis prasmėmis. Negali miegoti nei darbo vietoje, nei su idėjomis, negali delsti priimdamas sprendimus. Klientai negali laukti kelių valandų, jie nori gauti patiekalą kuo greičiau“, – sako Rokas ir prisimena įvairių situacijų, kai trūko vandentiekio vamzdis, sustojo dujų tiekimas – sprendimą turėjo priimti čia ir dabar.
Antra svarbi virėjo savybė – atkaklumas. „Nors ir talžo per veidą šlapiu skuduru, bet negali pasiduoti ir sustoti, turi eiti į priekį“, – teigia restoranų savininkas.
Trečia – darbštumas. „Kai manęs klausia, kaip visko pasiekiau gyvenime, gal padėjo tėvai, pabrėžiu, kad viską pasiekiau per savo darbą. Ir anksčiau, ir dabar dirbu beprotiškai daug, tik pastaruoju metu pasikeitė darbo pobūdis. Šiąnakt teko miegoti tik tris valandas, nes rengiau projektą. Daug pastangų reikia tokiems darbams, kurių kiti nemato, bet man smagiausia, kai galiu įvertinti rezultatą“, – teigia Rokas.
Restoranų versle išlieka stipriausi
Sukantis restoranų versle, svarbu nemiegoti ant laurų ir nuolat tobulėti. Pasak R. Galvono, per pastaruosius metus maisto kultūra Lietuvoje sustiprėjo, neliko „baisių“ valgyklų ar kavinių. Ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose atsiranda kokybiško maisto, klientai nori ne tik kasdieniškų, bet ir gurmaniškų patiekalų. „Karbonadų ir balandėlių klientai nori vis rečiau. Maisto madas Lietuvoje diktuoja pasaulinės tendencijos. Pastaraisiais metais populiarėja sezoninė virtuvė ir istoriniai dvarų patiekalai. Receptai perkuriami, istoriniai patiekalai grįžta su šiuolaikinėmis tendencijomis. Visi nori būti gražūs ir liekni, todėl ypač populiarus tampa ir sveikas maistas, į restoranus grįžta raugintų produktų patiekalai“, – sako taujėniškis.
Sėkmingą verslą įkūrusiam R. Galvonui ne kartą teko patirti ir nesėkmių ar susidurti su kliūtimis. „Šiame versle išlieka tik stipriausi, reikia užsiauginti labai storą skūrą. Kai buvau jaunesnis, susidurdavau su įvairiomis kliūtimis, dabar tai prisiminus kelia juoką. Niekada viešai nekalbu apie tai, kaip man sunku, stengiuosi su viskuo susitaikyti ir įveikti kliūtis. Turi kaip vadovas užsigrūdinti, parodyti tvirtumą prieš kolektyvą ir klientus“, – teigia Rokas Galvonas.
Mokykla atvėrė vartus į pasaulį
R. Galvonas 2019 m. baigė virėjo mokymo programą Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą: „Paradoksalu, bet įstojau į mokymosi centrą jau turėdamas savo įmonę. Buvo juokinga, kai mano kelios grupiokės mokytojų klausė, ar jau vanduo užvirė? Pradėjau mokytis todėl, kad tikėjausi pasisemti naujų profesinių žinių ir patirties, vykti į pasaulio maisto šventes ir festivalius, susipažinti su kitų šalių nacionalinėmis virtuvėmis. Mokykla man atvėrė vartus į tarptautines parodas ir konkursus, suteikė plačias galimybes, tik reikėjo labai daug dirbti ir stengtis. Svarbu ir tai, kad mokytojai atsižvelgė į mano verslą, užimtumą, sudarė galimybes derinti mokslą ir darbą, jaučiau jų didelį palaikymą.“
KMPPMC virėjo programą gali rinktis mokiniai, baigę 10 ir 12 klasių, mokslai trunka iki dvejų metų. Mokymo centras glaudžiai bendradarbiauja su užsienio šalimis, vykdomos 5 savaičių mainų programos Danijoje, Švedijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje, Italijoje, Belgijoje ir Vokietijoje. „Man didelį įspūdį paliko Italijos maisto kultūra, teko susipažinti su šios šalies skirtingų regionų virtuvėmis“, – prisimena Rokas.
Mokykloje dirba puikūs, kompetentingi pedagogai. R. Galvono mokytoja Vita Bruzgienė apdovanota sidabro medaliu „Individual Culinary Artistry D1 2016“, pasaulio kulinarijos čempionato rungtyje „Culinary Artistry 2018“ – aukso medaliu. „Labai džiaugiuosi, kad turėjau tokius mokytojus, kurie su mokiniais dalijasi savo pasiekimais ir žiniomis“, – akcentuoja R. Galvonas.
Savo pasiekimais gali didžiuotis ir R. Galvonas: 2016 m. tapo Nacionalinio virėjų profesinio meistriškumo konkurso II vietos nugalėtoju, kulinarinio realybės šou „Virtuvės mitų griovėjai“ laidos „Ne trečiokai“ laimėtoju. 2017 m. Tarptautinio virėjų profesinio meistriškumo konkurse „Cheese and more“ užėmė I vietą, 2018 m. Nacionalinio virėjų profesinio meistriškumo konkurse užėmė II vietą.