Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunojo kolegos savaitė: „pasimatuok“ ir griauk stereotipus

Kiekvienas moksleivis kasdien susiduria su dešimtimis skirtingų profesijų atstovų. Vienų veiklą jaunuoliai patiria kaip klientai, kitų įvaizdį susiformuoja iš žiniasklaidos, knygų ar serialų. Tačiau kaip jaunam žmogui sužinoti, koks darbas vyksta verslo centruose, advokatų kontorose ar valstybinėse institucijose?
Jaunojo kolegos savaitė
Jaunojo kolegos savaitė / Organizatorių nuotr.

Ar gajus stereotipas, kad programuotojai – tai tik su kompiuteriais bendraujantys žmonės – teisingas? Į šiuos ir kitus su karjeros planavimu susijusius klausimus padės atsakyti balandžio 4–8 dienomis visoje Lietuvoje vyksianti „Jaunojo kolegos savaitė“.

„Jaunuoliai Lietuvoje gali rinktis iš daugiau nei 5 000 profesijų. Jei paklaustumėte mokinio, kiek profesijų jis žino, tikriausiai išvardintų kelias dešimtis. Tačiau karjeros ar profesijos pasirinkimo šie skaičiai nepalengvina. Nors dėmesys profesiniam orientavimui ir pagalba mokyklose ir nevyriausybinėse organizacijose didėja, kartu didėja ir mokinių nerimas – kur stoti, ką dirbti? Dažnai mokiniai tiesiog nežino, ką tam tikrų profesijų atstovai veikia, kaip atrodo jų diena, kaip ši profesija atrodo realiame gyvenime. Jei tą suprasi pabaigęs studijas ir pradėjęs dirbti, bus gerokai per vėlu.

„Jaunojo kolegos savaitė“ – puikios galimybės profesiją „pasimatuoti” trumpam, o jei nepatinka – „pasimatuoti” kitą. Net suknelės ar kelnių neperkam nepasimatavę, o profesija gali būti viso gyvenimo pasirinkimas.“, – sako ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytoja doc. dr. R.Alonderienė.

Jau dešimtą kartą vykstanti „Jaunojo kolegos savaitė“ subūrė virš 100 verslo bei valstybinių įstaigų ir dar daugiau mokytojų bei mokyklų, pasiryžusių padėti moksleiviams įsigilinti į pačias įvairiausias profesijas – nuo administratorės, bukinisto iki karininko ar teisėjo.

Viena iš projekto dalyvių – informacinių technologijų įmonių grupės „Blue Bridge“ atstovė V.Gluoksnienė – teigia pastebinti jaunų žmonių profesinį neapsisprendimą: „Dėl tokių priežasčių projekto metu stengiamės vaikus supažindinti su kuo daugiau profesijų, kviečiame apie savo darbą papasakoti ir inžinierius, ir vadybininkus, ir rinkodaros ar personalo specialistus. Labai džiaugsimės, jei ką nors paskatinsime pasirinkti IT sritį bei ilgainiui sužadinsime norą prisijungti prie mūsų šaunaus kolektyvo“.

Profesinės savanorystės iniciatyva „Kam to reikia?!“ ir viešoji įstaiga „Lietuvos Junior Achievement“ organizuodami „Jaunojo kolegos savaitę“ siekia supažindinti moksleivius su įvairiomis profesijomis ir suteikti galimybę pamatyti, kaip vyksta skirtingų sričių įstaigų bei jų atstovų darbai iš arti, kuo skiriasi darbas savivaldybėje nuo darbo korporacijoje ir t. t.

Taip dalyviai galės įvertinti savo asmenines savybes, gabumus, „pasimatuoti“ jiems įdomias profesijas, patvirtinti arba paneigti savo įsitikinimus apie tam tikrą karjeros sritį ir, galiausiai, pasistūmėti apsisprendimo dėl karjeros link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas