Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klaipėda apsisprendė: mokslo metus vaikai baigs nuotoliniu būdu, atsidaro darželiai, bet kviečia nevesti

Mokslo metus Klaipėdoje moksleiviai užbaigs nuotoliniu mokymosi būdu. Tokį sprendimą priėmė miesto valdžia. Nuo pirmadienio duris atvers darželiai, tačiau miesto meras Vytautas Grubliauskas pabrėžia, kad tai galimybė, o ne prievolė ir vertinti, ar vesti atžalą į ugdymo įstaigą, derėtų itin atsakingai. Juolab, kad pasirinkus nevesti valstybiniams darželiams jokio mokesčio mokėti nereikės.
Šią savaitę įstaiga švenčia 50 jubiliejų.
Darželis (asociatyvinė nuotr.) / 15min nuotr.

Antradienį surengtos nuotolinės spaudos konferencijos metu V.Grubliauskas pasidžiaugė, jog Klaipėdos pedagogai ir visa švietimo bendruomenė adekvačiai susitvarkė ir įveikė iššūkius organizuojant nuotolinį mokymą. Jis, anot mero, buvo įgyvendintas pakankamai sėkmingai.

„Tai leidžia daryti išvadas, apie kurias noriu užsiminti. Vakar bendrauta su visų Klaipėdos švietimo įstaigų atstovais, išgirstant jų nuomonę. Bendras sutarimas, kad Klaipėda mokslo metus užbaigs mokydamiesi nuotoliniu būdu. Ne savivaldybės pavaldumo įstaigos, S.Šimkaus kolegija, E.Balsio menų gimnazija ir privačios mokyklos turi teisę priimti sprendimus, kurie suderinti su jų bendruomenėmis ir kitokie nei miesto, bet tikiuosi, kad adekvačiai vertins ir jungsis prie miesto pozicijos. Kada dar valstybėje ir šalyje draudžiama dauguma renginių, rekomenduojama kiek įmanoma nesiburti, ypatingai uždarose patalpose, užtikrinimas tokių sąlygų būtų sudėtingas. Nauda nepalyginamai mažesnė nei mokslo metų baigimas nuotoliniu būdu. Taip saugiau tiek moksleiviams, tiek pedagogams“, – įsitikinęs miesto meras.

Kada dar valstybėje ir šalyje draudžiama dauguma renginių, rekomenduojama kiek įmanoma nesiburti, ypatingai uždarose patalpose, užtikrinimas tokių sąlygų būtų sudėtingas. Nauda nepalyginamai mažesnė nei mokslo metų baigimas nuotoliniu būdu.

1–4 klasių moksleiviai mokysis iki gegužės 29 dienos, papildoma savaitė bus skirta konsultacijoms. Vyresni moksleiviai mokysis iki birželio 12 dienos, taip pat paliekant papildomą savaitę spragoms užpildyti.

Abiturientai galės konsultuotis mokyklose

Šią savaitę abiturientai dar gali apsispręsti, kokius egzaminus ketina laikyti. Norint gauti brandos atestatą, būtina išlaikyti bent du egzaminus. Klaipėdoje abiturientų priskaičiuojama 1 816. Jiems bus sudarytos sąlygos nedidelėmis grupėmis egzaminams pasiruošti mokyklose, užtikrinant saugumo priemones.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, organizuoti egzaminus nėra lengva užduotis, ypač lietuvių kalbos, kuomet mokinių gausa itin didelė. Būtina išlaikyti dviejų metrų atstumus tarp egzaminuojamų moksleivių, aprūpinti apsaugos priemonėmis. Pabrėžiama, jog abiturientams bus išdalintos apsauginės kaukės, tačiau tik vieną kartą ir į egzaminus ją bus privalu atsinešti.

Pradės veiklą darželiai

Nuo kitos savaitės į Klaipėdos darželius gali sugrįžti vaikai, tačiau miesto meras į tai siūlo žvelgti kaip į galimybę, bet ne prievolę. Vertinti, ar tai saugu vaikui, tėvams ir seneliams, ypač, jei šeimoje esama sergančių lėtinėmis ligomis.

„Jei būtų galimybė nevesti, būtų didesnė vertybė nei jos neišnaudoti. Rizikos išlieka, jas reikia adekvačiai vertinti. Ne veltui vis šnekama, kad koronaviruso banga suvaldyta, bet ji dar nėra įveikta. Rizikos išlieka. Vertinti reikia labai adekvačiai. Labai svarbi aplinkybė – karantino metu nelankant ugdymo įstaigos joks mokestis skaičiuojamas nebus. Tai dar viena galimybė pasinaudoti vesti, ar ne. Galutinį sprendimą priima tėvai“, – sakė V.Grubliauskas.

15min nuotr./Darželis
15min nuotr./Darželis

Daugelis darželių ketina dirbti ir vasarą, sudarant sąlygas tėvams sklandžiai grįžti į darbus, tad prisijungti prie darželio draugų bus galimybė bet kuriuo metu. Tiesa, kol kas veiklos nevykdys du darželiai – „Eglutė“ ir „Aitvarėlis“. Jų ugdytiniams bus sudarytos sąlygos lankyti kitas įstaigas.

Kol kas apklausus tėvelius lankomumo duomenys labai netikslūs. Vienus darželius lankyti ketina 20 proc. vaikų, kituose – 80 proc.

Pasitikus auklėtinius bus matuojama jų temperatūra. Darželyje ir prieigose vaikams kaukių dėvėti nereikės. Darbuotojai apsauginėmis priemonėmis naudosis tik priimdami vaikus, matuodami temperatūrą. Jei ši bus 37,2 laipsnio ir daugiau, vaikas nebus priimamas.

Pasitikus auklėtinius bus matuojama jų temperatūra. Darželyje ir prieigose vaikams kaukių dėvėti nereikės.

„Su iššūkiais, kurie laukia darželių, įstaigos susitvarkys. Kviečiame nevesti, jei įmanoma, nes nedarbingumas gali būti išduodamas, dar neatšauktas karantinas. Vaikams saugiau būti namuose“, – pabrėžė Švietimo skyriaus vedėja.

Grupes jau leidžiama komplektuoti pilnai – darželyje po 20, lopšelyje po 15 vaikų. Esant mažai vaikų, grupės bus jungiamos, tačiau ir jų pagausėjus vaikas liks pirminėje grupėje. Taip saugomasi viruso grėsmės. Ketinama užtikrinti, kad vaikai iš skirtingų grupių lauke būtų atskiru laiku. Maitinimas vyks grupėse. Darželyje esant mažiau nei 50 ugdytinių, maistą bus leidžiama atsinešti, jis bus pašildomas.

Darželių vadovams jau nurodyta sudaryti sąrašus darbuotojų, kurie karantino metu dirbo tiesiogiai su vaikais. Jie bus kviečiami atlikti koronaviruso testą.

Kai kurie darželiai vasarą bus remontuojami, tad 2–4 savaites gali nedirbti. Anot vedėjos, darbai buvo suplanuoti jau anksčiau, įvykdyti viešieji pirkimai, tad įstaigos bus atnaujinamos. Remonto metu bus sudarytos sąlygos lankyti kitą ugdymo įstaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas