Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU rektoriaus įsakymas: studentė ir teisininkė įžvelgė prieštaravimą teisės aktams

„Gandai, kad viskas Kauno technologijos universitete (KTU) turi būti derinama su „diktatoriumi“ Petru Baršausku, sklando seniai. Bet čia pirmas kartas, kai kažkas raštu užfiksuota“, – tokios skaitytojo žinutės sulaukė 15min.
Kauno technologijos universitetas
Kauno technologijos universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prie šio laiško buvo pridėta ir nuotrauka iš KTU rektoriaus P.Baršausko įsakymo. Pastarasis atsidūrė portale demotyvacija.lt

15min skaitytojo atsiųsta įsakymo ištrauka/Petro Baršausko įsakymo ištrauka
15min skaitytojo atsiųsta Petro Baršausko įsakymo ištrauka

Prieštarauja teisės aktams 

Perskaičiusi šią 15min siųstą KTU rektoriaus įsakymo ištrauką žinoma advokatė Liudvika Meškauskaitė sakė, kad pateikto dokumento ištrauka atrodo keistokai: „Labai kategoriški draudimai, kai kurie aiškiai prieštarauja teisės aktams. Pvz., draudimas darbuotojams bendrauti su teisėsaugos darbuotojais“, – atkreipė dėmesį advokatė. 

Labai kategoriški draudimai, kai kurie aiškiai prieštarauja teisės aktams. Pvz., draudimas darbuotojams bendrauti su teisėsaugos darbuotojais, – atkreipė dėmesį advokatė. 

Anot jos, kalbant apie informacijos teikimą visuomenės informavimo priemonėms, valstybinėse institucijose, įstaigose gali būti patvirtinta informacijos teikimo tvarka, kurioje gali būti numatytas atsakingas asmuo už ryšius su visuomene. 

„Bet tokios tvarkos tikslas turėtų būti kiek galima sklandžiau teikti informaciją žiniasklaidai ir visuomenei, o ne ją slėpti ir drausti reikšti savo nuomonę darbuotojams. Universiteto darbuotojai, taip pat kaip ir kiti piliečiai, naudojasi Konstitucijos 25 straipsnio garantuota saviraiškos bei žodžio laisve ir gali turėti savo nuomonę įvairiais klausimais“, – sakė L.Meškauskaitė. 

Pasak pašnekovės, yra tam tikros kategorijos darbuotojų, kurie naudojasi siauresne saviraiškos laisve, pvz., statutiniai darbuotojai, teisėsaugos pareigūnai ir t.t. 

„Akademinėse bendruomenėse žodžio laisvės ribojimas turėtų būti minimalus, o jeigu įvedami kokie nors apribojimai, tai jie turėtų būti proporcingi, t.y. pagrįsti“, – atkreipė dėmesį advokatė. 

Apie proporcingumo principo taikymą bei saviraiškos laisvės santykį ji yra rašiusi ir monografijoje „Teisė į privatų gyvenimą“, 2015 m.

„Mano nuomone, rektoriaus įsakyme, nors aš tik perskaičiau nedidelę jo ištrauką, proporcingumo nėra, todėl skaitytoja piktinasi, tikėtina, pagrįstai“, – apibendrino L.Meškauskaitė. 

Vadina normalia praktika 

KTU rinkodaros ir komunikacijos direktorė Ornela Ramašauskaitė 15min teigė, kad KTU, kaip bene kiekviena didelė organizacija, yra pasirengęs Komunikacijos krizės metu valdymo aprašą: „Tokio pobūdžio dokumentai yra periodiškai peržiūrimi ir atnaujinami pagal įvykstančiais atvejais paaiškėjančias tobulintinas vietas bei kaupiant patirtį mokymuose. Mūsų 2014 m. parengtas aprašas atnaujintas 2015 m. spalio 1 d.“

Anot jos, siekiama kuo patogesnio Aprašo kiekvienam bendruomenės nariui ir laiku bei tiksliai pateikti informaciją visoms įvyksiančios ar gresiančios krizės suinteresuotosioms pusėms ir visuomenei.

„Priimtina, kad organizacijos vardu faktinius atsakymus žiniasklaidai pateikia konkretūs priskirti darbuotojai. Turime pustrečio tūkstančio darbuotojų ir daugiau nei dešimt tūkstančių studentų, tad krizių metu koordinuoti komunikaciją yra būtina tiek dėl galimos panikos išvengimo, reputacijos valdymo, tiek dėl savalaikio ir kuo tikslesnio bendruomenės narių ar visuomenės informavimo“, – situaciją komentavo O.Ramašauskaitė.

Svarbiausia, pasak KTU rinkodaros ir komunikacijos direktorės, reikia daryti viską, kad nebūtų pakenkta: „Kad tik padėtume galimai nukentėjusiems ir nepažeistume jokių teisės aktų. Naudojamės geriausia praktika, kelių pasaulinio lygio universitetų analogiškų dokumentų pavyzdžiais: Kembridžo, Oksfordo, Berklio.“

KTU pažymėjo, kad iš konteksto ištrauktų frazių, sakinių, ar žodžių komentavimas būtų nelogiškas, nes jie neatspindi visu dokumentu įtvirtinto teisinio reglamentavimo tikslo ir procedūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas