Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

KTU studijuojant viešąjį valdymą – ir JAV universiteto diplomas

Kauno technologijos universitetas (KTU) pradės vykdyti dvigubo laipsnio bakalauro studijų programą „Viešasis valdymas“, trečiadienį pranešė aukštoji mokykla. Programa pirmą kartą Lietuvos aukštojo mokslo istorijoje jungs amerikietišką ir europietišką švietimo sistemas.
KTU
KTU / KTU nuotr.

Dėl programos „Viešasis valdymas“ vykdymo KTU ir Centrinės Floridos universitetas (UFC) pirmadienį pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

Programos absolventai ją baigę įgis ne tik KTU viešojo administravimo diplomą, bet ir UCF nepelno sektoriaus lyderystės (angl. non-profit management) diplomą.

Anot KTU, studentai turės galimybę studijuoti JAV universitete, nemokėdami UCF studijų mokesčio, kuris esą kelis kartus didesnis nei studijų mokesčiai Europoje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ainius Lašas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ainius Lašas

„Tai yra precedento neturinti sutartis: studentai vienu ypu baigs KTU ir vieną didžiausių JAV universitetų. Jie už lietuvišką kainą gaus ne tik amerikietišką diplomą, bet dar ir neįkainojamas patirtis, pažintis bei kompetencijas. Vien ko verta galimybė praleisti studijų semestrą Orlande.

Beje, Viešojo administravimo programų reitinge UCF programa patenka į pasaulio stipriausiųjų 150-tuką. Prisipažinsiu – aš pats norėčiau mokytis tokioje programoje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto (SHMMF) dekanas Ainius Lašas.

Programos „Viešasis valdymas“ studentai mokysis jungtinėje grupėje: atitinkamus semestrus bus bendrai studijuojama Lietuvoje, JAV arba klausomi moduliai nuotoliniu būdu.

„Taip studentai turės progą įgyti ne tik profesinių, bet ir tarpkultūrinio bendravimo kompetencijų, kurios yra būtinos aukšto lygmens viešojo administravimo profesionalams“, – rašoma KTU žiniasklaidai išplatintame pranešime.

KTU nuotr./KTU rektorius pasirašo sutartį dėl bendradarbiavimo su UFC
KTU nuotr./KTU rektorius pasirašo sutartį dėl bendradarbiavimo su UFC

UCF administravimo instituto profesorius Thomas Bryeris, jau kurį laiką dėstantis KTU, įsitikinęs, kad ši programa paliks reikšmingą žymę abiejų universitetų istorijoje.

„Jungtinė studijų programa KTU studentams suteiks nevyriausybinio sektoriaus lyderystės žinių ir patirties, tuo tarpu UCF studentams – viešojo administravimo kompetencijų bei globalios viešojo valdymo kultūros. Tikiu, kad ši programa sėkmingai klestės ir po penkiasdešimties metų, o tuometiniai jos vykdytojai įsimins 2019-uosius, kai buvo pasirašyta dvigubo laipsnio programos sutartis“, – teigia T.Bryeris.

UCF profesoriui pritaria ir KTU SHMMF Viešojo valdymo studijų programos vadovė Eglė Vaidelytė: „Smagu, kad prieš keletą metų kilusi mintis bendradarbiauti su UCF, siekiant plėtoti studijų kokybę, išaugo į bendrą studijų programą, kuri suteikia plačias galimybes studentams, dėstytojams ir bendruomenei. Ši programa neabejotinai atverčia naują puslapį aukštojo mokslo bendradarbiavimo istorijoje abiejose Atlanto pusėse.“

Anot E.Vaidelytės, pastaraisiais dešimtmečiais viešajame valdyme kylančių socialinių, politinių, ekonominių iššūkių sprendimui tampa būtina išmanyti globalų kontekstą.

„Globalizacijos procesų kontekste europiečiams labai vertingas transatlantinių iššūkių išmanymas. Tuo tarpu amerikiečiams reikšmingas Rytų Europos regiono kontekstas“, – nurodo KTU SHMMF Viešojo valdymo studijų programos vadovė.

Programą „Viešasis valdymas“ KTU organizuos nuo rugsėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas