Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Leonidas Donskis vadovaus VDU gabiausių studentų akademijai

Nuo rudens Vytauto Didžiojo universitete (VDU) pradėsiančiai veikti „Academia Cum Laude“ vadovaus filosofas, VDU profesorius Leonidas Donskis.
Leonidas Donskis
Leonidas Donskis / VDU nuotr.

Unikali individualių studijų sistema gabiems, motyvuotiems studentams leis rinktis dalykus laisvųjų menų (lot. artes liberales) principu ir visų studijų metu dirbti su pasirinktu profesionalu, aukščiausio lygio mokslininku ar pripažintu menininku.

„Academia Cum Laude“ vadovo, filosofo L.Donskio teigimu, akademija sieks prisidėti prie pastangų kurti Lietuvos ateities šviesuomenę – būsimąjį mokslo, kultūros, technologijų, verslo elitą, kurio motyvacijos lygis yra aukštas.

„Studentai patirs tikrą intelektualinę puotą – tai, ką Antikos laikų graikai vadino „symposion“. Dėstytojai pasiilgo darbo su šviesiais, motyvuotais studentais, o studentai irgi nenusivils – jie patirs studijų ir savęs tobulinimo džiaugsmą.

Pamėginsime padovanoti nepasitenkinimo ir džiaugsmo būseną vienu metu – kai nesi patenkintas savimi, bet džiaugiesi, nes žinai, ką turi padaryti: esi pasišventęs skaitymui, kritiniam mąstymui, savęs lavinimui, savęs pažinimui“, – paaiškino filosofas.

Lietuvoje precedento neturinčios studijos sujungs dviejų geriausių pasaulio universitetų, Kembridžo ir Harvardo, studijų modelius ir leis studentams patiems pasirinkti, kaip studijuoti – plečiant arba gilinant savo žinias.

Studijos bus skirtos labiausiai motyvuotiems studentams, visuomet siekiantiems žinoti daugiau, o jų dėstytojai (kuratoriai) bus aukščiausio lygio tarptautiniu mastu pripažinti VDU profesoriai: filosofai Leonidas Donskis, Gintautas Mažeikis, istorikas Egidijus Aleksandravičius, informatikas Tomas Krilavičius, chemikas Audrius Sigitas Maruška, fotografas Romualdas Požerskis, sociologas Artūras Tereškinas, religijotyrininkas Egdūnas Račius ir daug kitų.

Pasak akademijos vadovo L.Donskio, šiose studijose nebus nenatūralios priešpriešos tarp humanitarinių ir tiksliųjų mokslų – visiškai ignoruojant mokslą, negali būti geras humanitaras, ir atvirkščiai, be laisvųjų menų ar humanitarinių mokslų, sunku tapti geru mokslininku.

„Akademijoje neužsidarysime į metodo ar disciplinos celę, o atrasime tarpdisciplininio bendradarbiavimo džiaugsmą. Matematikai, sociologai, fizikai, filosofai ir t. t. – visi jie natūraliai įkvepia vieni kitus. Todėl ir sieksime išlaikyti universalųjį universitetų principą“, – teigė filosofas.

Akademijoje kuratorius studentui bus ne tik dėstytojas, bet ir mokslinės veiklos vedlys, kuris konsultuos studentą akademiniais klausimais, vadovaus jo tyrimams, projektams, dalinsis sukaupta patirtimi ir padės jam siekti savo tikslų.

Studentas galės rinktis gilinti žinias konkrečioje studijų programoje, specializaciją pasirenkant vėliau, arba laisvųjų menų sistemą atitinkančias, platų dalykų spektrą apimančias studijas. Stodamas neretai studentas dar nėra galutinai apsisprendęs dėl savo specialybės, todėl studijuojantiems pagal individualią studijų sistemą bus suteikiama galimybė specializaciją rinktis vėlesniuose kursuose ar netgi ją keisti radikaliai.

„Kaip sako dirigentas orkestrui, arba režisierius aktoriams – laimingiausios akimirkos yra repeticijos, kitaip tariant, mūsų darbas. Tai ir būtų tas tobulas, svajonių universiteto modelis, kai didžiausią džiaugsmą teikia savęs tobulinimas. Ir ne tik studentų, bet ir mūsų pačių, dėstytojų, kuratorių“, – akademijos tikslus įvardijo profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas