Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuvai kritiškai trūksta inžinierių: specialistas atskleidžia, koks jų poreikis šiandien

Aktyvi visuomeninė veikla, siekiant paskatinti jaunuolius rinktis inžinerinės krypties studijas, – kuršėniškio Manto Šakočiaus arkliukas. Ilgus metus statybų sektoriuje besisukantis specialistas sako, kad šiandien Lietuvai reikia bent 300–400 statybos inžinierių, rašoma pranešime spaudai.
Lietuvoje trūksta statybos inžinierių
Lietuvoje trūksta statybos inžinierių / Asmeninio archyvo nuotr.

Pakeitęs ne vieną profesiją ir krimtęs mokslus net keliose aukštosiose mokyklose, šiandien M.Šakočius giliai įleidęs šaknis į savo darbinę sferą. Žiniomis apie statybos inžineriją jis noriai dalijasi su šalies ateitį kursiančiais moksleiviais.

Karjeros vingiai: nuo inžinerijos iki teisės

Iš Šiaulių krašto kilęs statybos inžinierius Mantas Šakočius – veiklus keturių dukrų tėtis. Darbas, nuolat besitęsiantys mokslai, visuomeninė veikla ir kiti užsiėmimai užima didžiąją dalį jo laiko, bet tai, pasak pašnekovo, jam teikia didelį pasitenkinimą.

Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Šakočius
Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Šakočius

Nedideliame Kuršėnų miestelyje šiuo metu gyvenantis vyras šypsosi ir sako, kad, būdamas jaunas, neturėjo užmojo tapti inžinieriumi, labiau troško išvykti mokytis į sostinę.

„Mano pažintis su statybos inžinerija buvo seniai, dar 2005 metais, tik pabaigus mokyklą. Mano didžiausias tikslas buvo įstoti studijuoti į Vilnių. O tuo metu buvo tik 20 vietų, tačiau man, gerai besimokančiam, įstoti pavyko. Vėliau sekė darbai, praktikos. Buvau sugalvojęs, kad ir teisę man reikia mokytis, kadangi ir mano sesuo teisininkė, ir mama šiuos mokslus krimto. Tuo metu galvojau, kad dirbsiu Statybos inspekcijoje, o ten reikia ir teisinių, ir inžinerinių žinių. Nors šių studijų nebaigiau, pasisėmiau tam tikrų žinių, kurios man buvo naudingos“, – retrospektyviai pasakoja M.Šakočius.

Po mokslų vyras grįžo praktikuotis į Šiaulius. Visas dvejones dėl karjeros krypties išsklaidė pirmasis didelės apimties statybų projektas – baseinas Šiauliuose. Jaunam, tik ką studijas baigusiam absolventui patikėtas statybos projekto vairas tapo didele atsakomybe, tačiau saldūs darbo vaisiai paskatino stačia galva nerti į statybų sektorių. Visgi specialybę M.Šakočius po daugelio metų pakeitė.

„Po krizės teko pakeisti specialybę ir dirbti kitoje srityje – informacinių technologijų. Tačiau inžinieriai yra labai prisitaikantys prie techninių žinių, kurių reikia specialybei, todėl sunku nebuvo“, – sako pašnekovas.

Džiaugiasi studijomis regione

„Pasimatavęs“ keletą skirtingų profesijų, vyras galiausiai nusprendė save realizuoti statybos inžinerijoje. Ir nors per daugelį metų M.Šakočius įvykdė ne vieną didelės apimties projektą ir sukaupė nemažai darbinės patirties statybų sektoriuje, siekis įgyti naujų žinių paskatino vyrą studijuoti.

„Atėjo metas, kai turėjau pasitobulinti, įgyti naujų žinių. Šį kartą Statybos inžinerijos studijoms rinkausi Šiaulių valstybinę kolegiją. Buvo pandemijos laikotarpis, niekur toli negalėjome važinėtis, todėl šis sprendimas buvo tiesiog racionalus“, – teigia statybos inžinierius.

Pasak M.Šakočiaus, studijos pasirinktoje aukštojoje mokykloje paliko tik teigiamą įspūdį. Betarpiškas ryšys su dėstytojais, dėmesys kiekvieno studento poreikiams, naujausia, pažangiausia įranga ir programos.

„Tiesą pasakius, mane labai nustebino gerąja prasme, juk esu krimtęs mokslus ir kitur. Tačiau statybos inžinierius Šiaulių regione ruošia tik viena aukštoji mokykla. O šios srities specialistų poreikis yra labai didelis visos šalies mastu, jų trūksta kritiškai“, – teigia M.Šakočius.

Dar vieni mokslai žinių troškulio nenumalšino, šiuo metu statybos inžinierius siekia įgyti magistro laipsnį ir tęsia mokslus. Kiekvienam jaunuoliui, kuris siekia įgyti šią specialybę, M.Šakočius mėgsta pabrėžti, kad bakalauro studijos – tik pirmas žingsnis. Norint pasiekti karjeros aukštumų, būtina nuolat mokytis, stažuotis ir tobulėti.

Žygiai mokyklose

Žygiais įvardyti pašnekovo bendradarbiavimą su mokyklų karjeros specialistais ir netradicinių pamokų moksleiviams vedimą – gal šiek tiek skambu. Tačiau kitaip ir nepavadinsi. M.Šakočius Lietuvos statybų inžinierių sąjungos vardu nuolat mina mokyklų slenksčius ir pasakoja jaunuoliams apie šios krypties studijas, specialistų poreikį ir karjeros galimybes.

„Niekada nebuvau nutolęs nuo jaunimo, visada turėjau siekį šviesti jaunąją kartą. Mes turime šaunų, nepriklausomą jaunimą, kuris truputį kitaip mato mus supantį pasaulį nei mes. Stengiuosi pritraukti kuo daugiau jaunų žmonių į šią specialybę. Realiai mes, dirbantys statybos sektoriuje, prarandame dalį užsakymų, nes neturime savo inžinierių tiek, kiek jų reikia. Jau nekalbu apie kitas inžinerines studijas, kur jų poreikis taip pat auga“, – akcentuoja specialistas.

Prisimindamas moksleiviams dažniausiai kylančius klausimus, M.Šakočius įvardija du: ar sunkūs inžinerijos mokslai ir kiek šie specialistai uždirba?

„Taip, šis mokslas yra sunkus, bet drauge ir nuoseklus. Pabaigę šias studijas, galite pretenduoti į bet kurią darbo vietą, nors kažkiek susijusia su inžinerija, o galimybės šioje srityje yra neribotos“, – jaunuoliams atsako statybų versle besisukantis vyras.

Paklaustas, iš ko kilo noras laisvą nuo darbų laiką skirti bendravimui su moksleiviais, M.Šakočius prisimena savo vaikystę:

„Aš pats neturėjau galimybės formuoti savo karjeros, sakykime, nuo pat aštuntos ar devintos klasės. Tačiau šiandien galimybių yra ir norisi jas jaunimui suteikti – papasakoti apie darbo rinkos tendencijas, trūkstamų specialistų poreikį, žinias, kurių reikia vienai ar kitai specialybei įgyti. Mano galva, kiekvienas turime padaryti kažką Lietuvos labui. Tai – mano duoklė.“

Nors kartais tenka savo veikloms ruošis truputį vogčiomis, paprastai vakarais arba naktimis, kad nenukentėtų šeima, kuršėniškis džiaugiasi, kad didžiausią pasitenkinimą kelia rezultatai.

„Kai ruošiesi netradicinei pamokai ir po jos prie tavęs prieina susidomėjęs mokinys, klausinėja apie inžinieriaus darbą, tai man yra didžiausias laimėjimas ir ženklas, kad kažką darau teisingai“, – pokalbį užbaigia veiklus statybos inžinierius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius