Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos 100-mečiui istorikas N.Černiauskas sukūrė išskirtinių XX a. asmenybių CV

Sutikite - CV rengimas yra susikaupimo reikalaujantis darbas, jeigu nori tinkamai atskleisti visus savo gebėjimus ir norimam darbui reikalingas savybes. Tačiau įsivaizduokite, jeigu jums reiktų parašyti visos valstybės CV? Būtent tokios nelengvos užduoties ėmėsi istorikas Norbertas Černiauskas – per istorinius faktus ir šalies patirtį personalizuoti pačią Lietuvos valstybę ir jos šimtmetį sudėti į „darbinį“ CV.
Norbertas Černiauskas
Norbertas Černiauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tokios užduotys leidžia kiek nusižengti griežtiems istorijos mokslo kanonams ir paimprovizuoti. Vien krūvos faktų ir duomenų neužtenka, norint atvaizduoti konkrečios asmenybės gyvenimo kelią. Reikia ne tik mėginti įsijausti į laikmetį, personaliją, bet ir galvoti, ką konkretus žmogus į savo CV būtų rašęs, o ko ne“, – sako N.Černiauskas.

Tačiau istorikas pabrėžia, kad šie CV rašyti kiek kitu tikslu nei būtų realybėje. Jų pagrindinis tikslas yra mus, XXI amžiaus žmones, supažindinti su išskirtinėmis XX a. Lietuvos asmenybėmis. Kitaip tariant, reikėjo atliepti ne tik istorijos faktus, bet ir šiandienos pilietinės bei atviros visuomenės realijas, taigi, į konkrečias asmenybes pažvelgti iš šios dienos taško.

Projektas istoriniaicv.lt startavo 2017 m. rudenį. Pagrindinis jo tikslas – parodyti, kaip galėtų atrodyti reikšmingų Lietuvos istorinių asmenybių gyvenimo aprašymai, jeigu jie būtų pildę savo CV. LDK didikų CV rengė žurnalistas Rimvydas Valatka, XX a. asmenybių CV rengė naujosios kartos istorikas Norbertas Černiauskas.

„Prieš kelerius metus, ieškodama informacijos apie CV, radau Einšteino CV su „Europass“ logotipu, nors pati forma nebuvo „Europass“ CV. Nusišypsojau ir tiek, bet paskui kilo mintis: kodėl gi neparengus Lietuvos žymių žmonių CV? Tikslas buvo dvejopas – visuomenei pristatyti „Europass“ CV formą bei kitokia forma nei paprastai pateikti Lietuvai reikšmingų žmonių gyvenimą“, – idėjos atsiradimą prisimena „Europass“ projekto vadovė ir istoriniaicv.lt idėjos autorė Sigita Remeikienė.

Vien krūvos faktų ir duomenų neužtenka, norint atvaizduoti konkrečios asmenybės gyvenimo kelią.

Anot S. Remeikienės, norėjosi, kad informacija būtų faktais grįsta, todėl šiai užduočiai buvo pasirinkti kompetentingi asmenys – R. Valatka ir N. Černiauskas. Projekto dalyviams buvo suteikta kūrybinė laisvė išrinkti asmenybes bei dėlioti faktus. 2017 m. R. Valatka aprašė XIV a. Lietuvos didikų gyvenimus, o 2018 m. švenčiant atkurtos Lietuvos šimtmetį, N. Černiausko buvo paprašyta savo nuožiūra išrinkti ir aprašyti XX amžiaus šviesuolius.

„Sutapo tiek projekto idėjos autorės Sigitos Remeikienės, tiek mano nuomonė, kad neturėtų būti pasirinktos visiems gerai žinomos, bet nebūtinai svarbiausios, šimtmečio asmenybės, pavyzdžiui, kaip dažniausiai nutinka, tik signatarai, prezidentai ar kiti politikai vyrai. Pasirinkome skirtingų sričių profesionalus, kurie savo darbais, kūryba ir įžvalgomis pralenkė savą epochą bei dirbo naujose tam metui veiklose – ne vien politikoje, bet ir populiaraus meno ar tuometinių technologijų naujovių kūrime. Taip pat stengtasi nepamiršti moterų profesionalių, kurios vis dar lieka Lietuvos istorijos pakraščiuose ir kurioms anuomet teko dvigubai daugiau įdėti pastangų, kad XX amžiaus pirmoje pusėje turėtų savo darbinius, o ne tik namų šeimininkių CV“, – atrankos kriterijus vardija N. Černiauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Norbertas Černiauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Norbertas Černiauskas

Istorikas nuodugniai išnagrinėjo poeto, vertėjo, literatūros kritiko Alfonso Čipkaus (žinomo kaip Nyka-Niliūnas), politikės, visuomenės veikėjos, moterų teisių aktyvistės Felicijos Bortkevičienės, grafikės, skulptorės, knygų iliustratorės Domicelės Tarabildienės, aviakonstruktoriaus, Lietuvos karo aviacijos vado Antano Gustaičio ir smuikininko, orkestro vadovo Michelio Hofmeklerio biografijas, kolegų bei šeimos narių atsiminimus, asmeninius laiškus, archyvinius duomenis bei kūrybą ir parengė jų CV.

Šias visas asmenybes vienija tai, kad gyveno tuo laikotarpiu, kai buvo kuriama Lietuvos valstybė (XX a. pirmoje pusėje) ir savo idėjomis, veikla kūrė pamatus Lietuvai, kurioje dabar gyvename.

„Istoriniai CV“ projekto tikslas - visuomenei pristatyti „Europass“ CV formą bei kitokia forma nei paprastai pateikti Lietuvai reikšmingų žmonių gyvenimą.

„Pasirinktos asmenybės dažnai nesulaukdavo pritarimo ar net neišdrįsdavo viešai parodyti savo kūrinių – Domicėlė Tarabildienė slėpė savo drąsius fotografijos eksperimentus, juos pamatėme vos ne po šimtmečio, Felicija Bortkevičienė, nesulaukė paramos išdrįsusi kandidatuoti prezidento rinkimuose. Apibendrinant - tai drąsūs, kitaip mąstę Lietuvos profesionalai: politikė ir verslininkė Felicija Bortkevičienė, inžinierius Antanas Gustaitis, poetas Alfonsas Nyka-Niliūnas, menininkė Domicelė Tarabildienė ir muzikantas Michelis Hofmekleris“, – neslepia susižavėjimo N.Černiauskas.

Ir nors visos pasirinktos asmenybės jau yra išskirtinės savo nuveiktais darbais, artėjančių 2019-ųjų metų proga istorikas išskiria poetą, kritiką ir vertėją Alfonsą Nyką-Niliūną, kuriam kitais metais būtų sukakę 100 metų, pavadindamas jį tikra XX a. modernios Lietuvos sąžine.

Domėjimasis „darbine“ biografija ir jos faktais, anot pašnekovo, atvėrė naujus šių asmenybių bruožus ir suvokimą, kiek reikėjo pastangų, mokslo, ryžto, kūrybiškumo, darbo ir drąsos nebijoti naujovių, eksperimentuoti, kad nugyventum išskirtinį gyvenimą. „Kita vertus, dėliodamas atsirinktų asmenybių CV puikiai supranti, kad jie buvo tokie patys žmonės kaip ir mes - su savo stiprybėmis ir silpnybėmis, ne tik su didingais projektais, bet ir su kasdieniniais iššūkiais. Be to, išryškėja gerai žinoma tiesa, kad svarbiausia gyvenime ne tam tikros profesijos pasirinkimas, o atsidavimas mylimai veiklai, kuri, aptartų asmenybių gyvenime, kūrė stebuklus“, – pabrėžia N.Černiauskas.

Alfonsą Nyką-Niliūną, kuriam kitais metais būtų sukakę 100 metų, būtų galima pavadinti tikra XX a. modernios Lietuvos sąžine.

Anot pašnekovo, istorinių asmenybių CV mokiniams būtų naudinga ne tik skaityti, bet ir pabandyti patiems parašyti. „Šis darbas sutelktų tiek informacinių šaltinių atsirinkimo, biografikos pagrindus, tiek literatūrinius gebėjimus bei asmeninių kompetencijų ugdymą ir suvokimą, kas svarbu profesinėje karjeroje. Bet svarbiausia, kad tai puiki kūrybinė užduotis mokykloje - pabandyti įsijausti į kito asmens gyvenamąjį laikmetį, profesiją, pomėgius ir nuveiktus darbus ir pagal tai parašyti įtikinamą CV. Tai jau ne tik surinktų šaltinių analizės, o ir istorinės vaizduotės, kurios mūsuose dar gerokai trūksta, reikalas“, – įsitikinęs istorikas.

Projekto autorė džiaugiasi, kad pernai startavus su istorinių asmenybių iniciatyva, sukurti pirmieji Lietuvos didikų CV jau pristatyti daliai Lietuvos mokytojų bei karjeros konsultavimo specialistų. Panašių CV rengimą S.Remeikienė rekomenduoja naudoti kaip papildomą medžiagos apie reikšmingas istorines asmenybes įsisavinimą.

„Istorinių CV iniciatyva orientuota sudominti jaunimą ir Lietuvos istorija, ir supažindinti su Europoje gerai žinoma „Europass“ gyvenimo aprašymo forma. Tiesa, galima ne tik skaityti asmenybių CV, tačiau ir su jomis pabendrauti per programėlę „Messenger“ – tereikia suvesti vienos iš istorinių asmenybių vardą ir pavardę bei pradėti pokalbį su juo/ja. Pavyzdžiui, galite pabendrauti su Antanu Gustaičiu – Lietuvos karo aviacijos vadu, lėktuvų modelių „ANBO“ konstruktoriumi arba viena pirmųjų moterų politikių, kuri su bendražygėmis iškovojo teisę balsuoti, Felicija Bortkevičiene“, – projekto istoriniaicv.lt galimybėmis dalinasi jo autorė.

Istorines asmenybes ir jų CV rasite čia: www.istoriniaiCV.lt

Projektą „Europass“ Lietuvoje administruoja Švietimo mainų paramos fondas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas