Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LMTA studentai stojo ginti dėstytojų: „Nebuvome susidūrę su psichologiniu smurtu, patyčiomis ir nekompetencija“

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) IV kurso vaidybos studentai parašė atvirą laišką, norėdami apginti savo dėstytojus, gerbiamus ir vertinamus Lietuvos menininkus, su kuriais dirbo ketverius metus.
Lietuvos muzikos ir teatro akademija
Lietuvos muzikos ir teatro akademija / LMTA nuotr.

„Tai – vaidybos ir režisūros katedros vedėją prof. Aidą Giniotį, mūsų kurso vadovę doc. Eglę Gabrėnaitę, doc. Gintarą Varną, dėstytojus – lekt. Ievą Stundžytę, lekt.Saulių Bareikį. Su viešoje erdvėje sklandančiomis ir Balkono teatro diskusijoje išsakytomis neigiamomis nuomonėmis, kalbomis apie dėstytojų patyčias, abejonėmis dėl jų kompetencijos mūsų kursas nesutinka“, – laiške pareiškė studentai. 

Todėl, kaip esami LLMTA studentai, reaguoja tokia forma ir nori išreikšti savo poziciją, pagrįstą jų asmenine patirtimi, dirbant su šiais žmonėmis.

„Prof. Aidas Giniotis, doc. Eglė Gabrėnaitė, doc. Gintaras Varnas, lekt. Ieva Stundžytė, lekt. Saulius Bareikis – dėstytojai ir mūsų autoritetai, kuriems mes dėkingi už gyvenimo ir profesines pamokas. Jie mums padeda formuoti suvokimą apie teatrą, aktoriaus ir režisieriaus darbo specifiką, lavina skonį, vaizduotę. Jų pastabos visada buvo nukreiptos į vaidmenų kūrimą, padėjo pagrindus suvokiant aktoriaus profesiją“, – teigiama laiške. 

Eglė Gabrėnaitė, anot studentų, yra viena unikaliausių ir geriausių Lietuvos aktorių, kuri atėjusi antraisiais studijų metais prisiėmė atsakomybę kaip kurso vadovė.

„Dėstytoja dalijasi savo gilia, ilgamete scenos patirtimi, perduoda žinias, intensyviai dirba su kiekvienu iš mūsų ne tik kaip su grupe žmonių, bet ir individualiai, stebėdama ir tiksliai įžvelgdama mūsų silpnąsias ir stipriąsias puses. Mes esame jai dėkingi už psichologinį palaikymą, kai ištikdavo sunkumai ir nesėkmės“, – negailima gerų žodžių dėstytojai laiške. 

Ieva Stundžytė, anot studentų, yra dėstytoja ir režisierė, kuri su jais buvo nuo pat pirmo kurso, padėjo nukreipti jų charakterį į profesiją, suteikė profesinius pamatus, diegė supratimą apie spektaklio trupės – kaip komandos – svarbą.

„Ji yra kelrodis, kuris savo pavyzdžiu motyvuoja siekti kokybės ir profesionalumo. Darbas su ja yra sudėtingas dėl keliamų aukštų reikalavimų ir kartu yra be galo įdomus ir vertingas. Džiaugiamės, kad šios dėstytojos sudaro stiprų kūrybinį tandemą – nuosekliai ir kryptingai, papildydamos viena kitą, diskutuodamos su mumis, ugdo mumyse savarankiškų kūrėjų savybes“, – teigiama išplatintame laiške. 

Studentai taip pat pažymi labai gerbiantys ir vertinantys dėstytoją bei aktorių S.Bareikį, kuris dalijasi didele savo scenos patirtimi, aiškiai formuluoja užduotis, perduoda savo metodus, kaip analizuoti medžiagą.

„Kaip ir kiti mūsų dėstytojai į paskaitas ateina pasiruošęs ir nusiteikęs dirbti, ugdo mumyse profesinę valią ir sąmoningumą. Mūsų kursas buvo renkamas kartu su Gintaro Varno režisieriais. Su jais dirbome akademijoje nuo pirmųjų savaičių. Kūrybinio proceso metu gaudavome dėstytojo pastabų. Jo pamokos, formuluojamos užduotys buvo labai naudingos, dirbant su įvairia medžiaga. Vienas iš bendrų darbo vaisių yra spektaklis YOLO (rež.Povilas Makauskas)“, – tęsiama laiške. 

Studentai sako esantys dėkingi Gintarui Varnui, kad, kai jie buvo antro kurso studentai, jiems suteikė galimybę vaidinti Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre.

„Tai buvo labai vertinga patirtis. Gintaras Varnas – vienas iš dėstytojų, kuris įkvepia savo pavyzdžiu, skatina plėsti akiratį – domėtis ne tik savo šalies, bet ir viso pasaulio menu“, – apie dėstytoją atsiliepia studentai.

Laišką studentai baigia kalbėdami  apie prof. Aidą Giniotį, kuris būdamas vaidybos ir režisūros katedros vedėjas, yra priverstas prisiimti atsakomybę už viešoje erdvėje sklandančius pasisakymus ir nuomones apie dėstytojų nekompetenciją.

„Bendradarbiaudami su juo galime pasakyti, kad jaučiame šio žmogaus rūpestį nuo stojamųjų egzaminų iki dabar. Aidas Giniotis mumis rūpinasi ne tik studijų metu: jis suteikia mums kūrybinę erdvę dirbti net ir vasarą, nuoširdžiai domisi mūsų gerove, savijauta. Dėstytojas skatina mūsų ir jau baigusių studentų bendradarbiavimą, kūrybinius projektus“, – negaili gerų žodžių studentai.

Taip pat stebėdami, analizuodami jo kūrybą studentai sako tobulėjantys profesine prasme, turi galimybę diskutuoti, dalintis nuomone su režisieriumi ir su juo dirbančiais aktoriais.

Per visą šį bendradarbiavimo laiką nebuvome susidūrę su psichologiniu smurtu, patyčiomis ir nekompetencija, – tvirtina studentai. 

„Taigi, mūsų nuomone, Aidas Giniotis – jungiamoji grandis, formavusi mūsų kursą, dėstytojų komandą, jis suteikia galimybę jauniems aktoriams integruotis į teatro pasaulį. Per visą šį bendradarbiavimo laiką nebuvome susidūrę su psichologiniu smurtu, patyčiomis ir nekompetencija“, – tvirtina studentai. 

Griūvančios sienos, kaip pripažįsta studentai, jų netenkina, bet vis dėlto jie galvoja, kad akademija, kaip ir teatras, yra ne pastatas, o žmonės, kurie deda dideles pastangas, ugdydami juos ir kurdami drauge iš idėjos net ir tokiomis sąlygomis.

„Šie dėstytojai yra motyvuoti, jie, negailėdami savo sveikatos dirba viršvalandžius , dalijasi savo patirtimi, sukauptomis žiniomis. Jie akademijoje yra dėl mūsų, todėl mes jaučiame poreikį pasakyti, kiek daug kiekvienam iš mūsų davė šie mokytojai“, – teigiama laiške. 

Laišką pasirašo IV aktorių kursas: Karolina Elžbieta Mikolajūnaitė, Aina Norgilaitė, Rūta Šmergelytė, Marija Chlebopaševaitė, Justina Smieliauskaitė, Arnas Danusas, Karolis Kasperavičius, Aidas Jurgaitis, Emilis Pavilionis. 

***

Priminsime, kad neaiškiomis aplinkybėmis vienoje Vilniaus centro statybvietėje buvo rastas negyvas aktorinio meistriškumo ketvirto kurso Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentas Karolis. Po šio įvykio pasigirdo kaltinimų LMTA – esą studentams čia sudaromos nepakeliamos sąlygos. Po šios nelaimės buvę ir esami akademijos studentai prabilo apie tai, ką jiems teko patirti, studijuojant LMTA. Po šios nelaimės buvę ir esami akademijos studentai prabilo apie tai, ką jiems teko patirti, studijuojant LMTA. Kai kuriems iš jų, tai buvo baisiausia, ką gyvenime yra patyrę. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas