Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mergina užsiregistravo, bet studijuoti KTU nepradėjo – vis vien teko susimokėti 768 eurus

15min redakciją pasiekė Indrės (vardas pakeistas) perspėjimas. Moteris planavo studijuoti Kauno technologijos universiteto filiale Tauragėje, susimokėjo registracijos įmoką, tačiau nė karto universitete taip ir neapsilankiusi, apsigalvojo – studijuoti nepradėjo. Tačiau vėliau už studijas – paslaugą, kurios realiai taip ir negavo, vis vien teko susimokėti. Universitetas tai pavadino studentės neatidumu.
Kauno technologijos universitetas
Kauno technologijos universitetas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Noriu įspėti kitus asmenis, kad neapsigautų taip, kaip apsigavau aš. Noriu informuoti apie tai, kaip KTU legaliai „uždarbiauja“ iš studentų“, – laišką redakcijai pradėjo Indrė.

2018 m. birželį ji sumąstė stoti į Kauno technologijos universiteto (KTU) filialą Tauragėje, viešojo administravimo magistro studijas. Stojo registruodamasi priėmimo į magistrantūros studijas informacinėje sistemoje (KTU MPIS). Sumokėjo 40 eurų registracijos studijoms įmoką, tačiau vėliau apsigalvojo – nusprendė studijų nepradėti.

„Į Tauragę ar kur kitur pasirašyti sutarties dėl studijų nenuvykau. 2019 m. kovo viduryje sulaukiau skambučio iš Kęstučio Prokopo, korupcijos rizikos valdymo specialisto, kuris informavo, kad esu skolinga universitetui 768,66 euro už studijas. Nors popierinio sutarties varianto nepasirašiau. Pasirodo, kad bankiniu pavedimu sumokėdama tą 40 eurų registracijos studijoms įmoką, kartu pasirašiau ir studijų sutartį elektroniniu būdu. To pati net nežinodama“, – stebėjosi Indrė.

Per pusmetį ji tikina jokių įspėjančių laiškų apie nelankomas paskaitas ar nesumokėtą pirmą įmoką už studijas negavusi (sumokėti už studijas buvo galima per du kartus).

„Išgirdus apie skolą mane ištiko šokas. Juk aš net sutarties nepasirašiau. 768,66 euro? Už ką? Tada mane bandė paguosti, kad aš ne viena tokia. Tai kiek dar tokių apsigavusių kaip aš yra? Kreipiausi į advokatą, bet jis paaiškino, kad galima nebent eiti teismo keliu, bet vargu ar laimėsime, nes sutartys KTU parašytos labai gerai (jų naudai) ir nelabai yra kur prikibti. Beliko mokėti. Dėl skolos išmokėjimo ponas Kęstutis derėjosi geranoriškai. Moku po 100 eurų per mėnesį. Likus kelioms dienoms iki nustatytos mokėjimo dienos gaunu priminimą, kad nepamirščiau susimokėti.

Noriu įspėti kitus asmenis, kad neapsigautų taip, kaip apsigavau aš. Už tokius pinigus būčiau galėjusi gerai paatostogauti užsienyje“, – svarstė skundo autorė.

Kaltas studento neatidumas?

KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas patikino, kad ši situacija universitetui yra žinoma.

„Deja, galime tik spėti, kad ji įvyko dėl paties studento kaltės ir neatidumo“, – pakomentavo jis.

Atlikus mokėjimą kitas, visiškai atskiras, žingsnis – sutarties pasirašymas.

Įprastai visi studentai, stojantys į magistrantūros studijas, anot M.Lapinsko, dar vasarą pereina atrankas ir sužino, ar bus priimami į šią studijų pakopą, ar ne. Tuomet studentas pats sprendžia, kokiu būdu tvarkytis dokumentus – ar atvykti į universitetą, ar viską pasidaryti internetu, jungiantis per interneto banką bei el. valdžios vartus.

„Minimu atveju buvo pasirinktas antrasis variantas. Gavusi kvietimą studijuoti, studentė pasirinko sumokėti registracijos studijoms mokestį internetu per el. bankininkystę. Ši procedūra aiškiai identifikuojama sistemoje, visur pateikiami aiškūs aprašymai. Mokestis, skirtas studento vietos universitete paruošimui, yra vienodas visuose šalies universitetuose ir tvirtinamas Lietuvos universitetų rektorių konferencijos.

Atlikus mokėjimą kitas, visiškai atskiras, žingsnis – sutarties pasirašymas. Tam studentas turi save identifikuoti per el. valdžios vartus, atidžiai perskaityti jam siūlomą standartinę sutartį ir, jei sutartis tenkina, paspausti mygtuką „Pasirašau“. Visi šie žingsniai sistemoje taip pat aiškiai identifikuojami“, – paaiškino KTU atstovas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno technologijos universitetas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno technologijos universitetas

Jo teigimu, nuo sutarties pasirašymo akimirkos asmuo tampa visateisiu studentu ir prisiima visą atsakomybę dėl jos vykdymo, o pagal tą pačią sutartį jam suteikiama vardinė universiteto el. pašto dėžutė. Tik joje pateikiama visa su studijomis susijusi informacija, o studentas įsipareigoja ją reguliariai tikrinti.

„Jei jis šio įsipareigojimo nevykdo – negali reikšti pretenzijų, kad nebuvo informuotas. Pagal sutartį studentas turi teisę bet kada nutraukti šią sutartį, įspėjęs universitetą ne mažiau kaip prieš 7 dienas. Jie jis jos nenutraukia, tačiau ir nebestudijuoja, jo atsakomybė niekur nedingsta – ji su visomis pasekmėmis atitenka studentui. Deja, minimu atveju taip ir įvyko“, – teigė M.Lapinskas.

Liko sumokėti paskutinę įmoką

Kaip tikino jis, universitetui dar prieš kreipiantis į teismą dėl skolos už studijas išieškojimo, pavyko susisiekti su studente ir susitarti, kad skolą jį padengs atskiromis dalimis kas mėnesį. Šiuo metu jai liko tik paskutinė įmoka.

„Suprantame studentę, tačiau visi aukščiau minėti žingsniai sistemoje aiškiai išskiriami – tiek mokesčio mokėjimas, tiek sutarties pasirašymas. Sutartyje aiškiai apibrėžiama informacijos teikimo tvarka, terminai ir kita aktuali informacija.

Raginu visus būsimus studentus atidžiai išanalizuoti ir perskaityti visus svarbius dokumentus, prieš juos pasirašant. Jei kyla abejonių, visada galima gauti informaciją telefonu arba atvykus į universitetą“, – teigė KTU atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento