Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Metalo apdirbimo inžinierių trūkumą kompensuos modernus mokymų centras

Ketvirtadienį, Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje (VTDK), atidarytas metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC. Naujajame centre bus ruošiami operatoriai, gebantys dirbti su itin moderniomis mikrometrų tikslumu detales galinčiomis pagaminti programinio valdymo staklėmis.
Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC.
Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC. / Jurijaus Rozivskij nuotr.

Atidarymo metu Lietuvos švietimo ir verslo atstovai bei užsienio ekspertai pasidalino įžvalgomis apie tai, kas paskatintų Lietuvoje paruošti daugiau konkurencingų metalo apdirbimo specialistų, rašoma VTDK pranešime.

Padės paruošti daugiau specialistų

Centro atidarymo metu nuskambėjo ne tik sveikinimo kalbos, bet ir diskutuota apie priemones didinti ateities inžinierių paruošimą ir galimybes didinti ūkio konkurencingumą.

Pasak VTDK Mechanikos inžinerijos katedros lektoriaus Virginijaus Daugėlos, šiuo metu Lietuvoje jaučiamas itin didelis metalo apdirbimo inžinierių trūkumas. Jo teigimu, naujai atidarytas modernus centras prisidės prie šių specialistų trūkumo problemos sprendimo.

„Tai tik antrasis toks centras visoje Lietuvoje. Naujo kolegijos centro tikslas – ruošti ne tik personalą, kuris aptarnauja stakles, bet ir tuos žmonės, kurie kuria programas staklėms“, – pabrėžia V.Daugėla.

Jurijaus Rozivskij nuotr./Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC.
Jurijaus Rozivskij nuotr./Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC.

Iki centro atidarymo nueitas ilgas kelias

Atidarymo metu buvo pristatytos modernios mikrometrų tikslumu detales galinčios pagaminti CNC staklės. Pasak V. Daugėlos, kol buvo atidarytas naujasis apdirbimo technologijų mokymo centras, teko atlikti nemažai pasiruošimo darbų.

„Į mūsų laboratoriją buvo atvykęs HTEC koordinatorius, techninio mokymo centro atstovas. Jis apžiūrėjo kolegijoje esančius įrenginius, įsitikino mūsų dėstytojų kompetencijos tinkamumu. Mes paruošėme metodines medžiagas, pagaminome detalių, tai įvertinęs HTEC koordinatorius pasiūlė mūsų kolegijoje atidaryti metalo apdirbimo technologijų mokymo centrą“, – teigia V.Daugėla.

Pristatydamas naujojo centro įrangą, lektorius nurodė ne vieną CNC staklių privalumą.

„Programinio valdymo staklėse įrankis juda iš karto keliose koordinatėse. Tai reiškia, kad smarkiai sumažėja detalės apdirbimo laikas. Šiomis staklėmis gaminamos labai universalios detalės, kurios gali būti įvairių profilių ir daromos iš įvairių medžiagų. CNC staklės yra labai tikslios ir gali atlikti daug operacijų ir visa tai daroma mikrometrų tikslumu“, – sako V.Daugėla.

Jurijaus Rozivskij nuotr./Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC.
Jurijaus Rozivskij nuotr./Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos metalo apdirbimo technologijų mokymo centras – HTEC.

Centro atidarymo metu Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijoje vyko tarptautinė konferencija, kurios tema „Technologinės inovacijos tvarios visuomenės poreikiams – 2016“. Į konferenciją atvyko mokslininkai ir verslo atstovai iš 9 šalių – Čekijos, Lenkijos, Latvijos, Švedijos, Serbijos, Kazachstano, Rusijos, Ukrainos, Turkijos. Sveikinimo kalbas tarė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas bei švietimo ir mokslo viceministrė dr. Svetlana Kauzonienė. Kartu su jais naująjį centrą apžiūrėjo ir įvertino VTDK tarybos pirmininkas, AB „Montuotojas“ generalinis direktorius-valdybos pirmininkas Alfonsas Jaras, HAAS techninio mokymo centro koordinatorius Simonas Vanmaekelberghas, Abplanalp holdingo tarybos narys Pavelas Matejakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas