Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ministerija primena – pratybų sąsiuviniai nebūtini, dėl to sprendžia mokyklos bendruomenė

Pati mokykla turi teisę nuspręsti, ar pratybų sąsiuviniai privalomi ir kokių dėstomų dalykų, LRT RADIJUI sako Švietimo ir mokslo ministerijos atstovas Rimantas Jokimaitis. Anot jo, jeigu tėveliai nesutinka su siūlymu pirkti pratybas, šis klausimas turėtų būti keliamas mokyklos taryboje.
Pratybų sąsiuvinis
Pratybų sąsiuvinis / 15min.lt skaitytojo nuotr.

Dviejų sūnų mama Renata Vitkutė tvirtina, kad šiemet už pratybų sąsiuvinius ketvirtokams mokykla paprašė sumokėti 62 eurus, kai pernai ši suma siekė 40 eurų. Pašnekovės pastebėjimu, susidarė situacija, kai ji buvo vienintelė iš visų tėvų klasėje, kuri nesutiko mokėti šios sumos.

„Mokytoja mus tiesiog informavo, kad šiemet pratybos kainuos 62 eurus. O tėveliams kas belieka? Dauguma susitaikė su mintimi, kad reikia mokėti. Man tai pasirodė visiškai neprotinga“, – tvirtina R.Vitkutė.

Moteris pratybas nusprendė tiesiog nukopijuoti. Ji skaičiuoja, kad pratybose yra apie 50–60 lapų, todėl atšvietus ir už lapą sumokėjus po 10 euro centų, bendra suma išeitų gerokai mažesnė.

„Tada supranti, kad realiai kaina labai išpūsta, todėl nusprendžiau pasakyti „ne“. Žinoma, yra labai nesmagu, nes tu vienas turi išsiskirti iš visos klasės. Dar toks vidinis priekaištas yra, nes nežinai, kaip teisingai pasielgti, ar gali kopijuoti?“ – sako R.Vitkutė.

Jos aiškinimu, nukopijuotuose pratybų sąsiuviniuose nėra spalvų, tačiau ji teigia pavarčiusi pratybas ir padariusi išvadą, kad tai neturėtų pakenkti: „Pavarčiau ir iš tikrųjų net labai nuliūdino. Tarkime, ketvirtokui pratybose yra užduotis – ar jis pažįsta laikrodį. Nemanau, kad šiuo atveju spalvų nebuvimas pakenks, neturėtų.“

Švietimo ir mokslo ministerijos pagrindinio ir vidurinio ugdymo vyriausiasis specialistas R.Jokimaitis akcentuoja – pratybos nėra privalomos. Dėl jų naudojimo apsisprendžia pati mokyklos bendruomenė.

„Scanpix“ nuotr./Bibliotekoje
„Scanpix“ nuotr./Bibliotekoje

„Kai mama sako, kad kas tėveliams belieka, tai tėveliams, mano nuomone, belieka kelti šiuos klausimus mokyklos taryboje, kur ir tėvai turi balsą. Tiek mokytojai, tiek administracija turėtų paaiškinti, kodėl būtent šios pratybos reikalingos“, – nurodo R.Jokimaitis.

Reaguodamas į konkretų atvejį, specialistas sako, kad 62 eurų suma už ketvirtokams skirtas pratybas rodo, jog buvo nuspręsta pirkti visų dėstomų dalykų pratybas, todėl tėvai turėtų kelti klausimą, ar tai tikrai būtina.

„Ministerija ne vieną kartą yra informavusi mokyklas, rašiusi ir sakiusi, kad pratybos nėra privalomos. Jeigu jos tikrai būtinos, jeigu mokykla priima sprendimą, kad jos reikalingos, visi įsitikinę, kad jų reikia, tai mokykla savo iniciatyva gali pratybas pirkti, bet ministerija to nenurodo“, – atkreipia dėmesį R. Jokimaitis.

Statistika rodo, kad tik 67 proc. visų mokyklų Lietuvoje naudoja pratybų sąsiuvinius. Anot R.Jokimaičio, tarptautinis vidurkis netgi mažesnis.

„Pavyzdžiui, mama pasakė – atsivertusi pamatė užduotį, ar vaikas pažįsta laikrodį. Argi tam reikia pratybų?“ – svarsto R.Jokimaitis.

Jis taip pat pabrėžia, kad pratybų sąsiuvinių kopijavimas pažeidžia autorių teises, todėl to daryti negalima. Paprastai pratybų sąsiuviniuose būna specialus ženklas ir užrašai, nurodantys draudimą tai daryti.

Pagal LRT RADIJO laidą „Lietuvos diena“ parengė Vaida Kalinkaitė-Matuliauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas