Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokiniams vasara ir mokslai nesiderina

Nualinti netikėtų gegužės karščių, prasidėjus vasarai, moksleiviai ne juokais ėmė priešintis pailgintiems mokslo metams. Socialiniuose tinkluose platinamas raginimas visą šią savaitę nelankyti pamokų. Esą gal tuomet Švietimo ir mokslo ministerijos klerkai supras, kad vasara nėra tinkamas metas mokytis.
Streikas mokykloje
Mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kai kurie kalbinti uostamiesčio mokyklų vadovai sakė išties pastebėję, kad vakar į pamokas atėjo mažiau vaikų. Ir ne tik dėl to, kad jiems per karšta pamokose. Ne vienas vyresniųjų klasių mokinys prasidėjus vasarai nebelanko pamokų, nes pradėjo eiti į darbą, kad per tris vasaros mėnesius užsidirbtų nors kiek pinigų.

Protestuoja

Socialiniuose tinkluose platinamas raginimas mokiniams dalyvauti proteste „Aš prieš mokslo metų ilginimą!“

„Mieli mokiniai, nejaugi nepažvelgėte pro mokyklos langą, nematėte tokio gražaus, šilto bei smagaus oro? Kaip būtų gaila, tačiau tokį vaizdą galime stebėti tik iš mokyklos suolo...

Mes esame mokiniai, esame jauni žmonės, kuriems dar ilgas gyvenimo kelias prieš akis. Gerb. švietimo ministre, nežudyk mūsų. Leisk jauniems žmonėms pasidžiaugti vasara. Mokiniai, mes visada buvome vieningi, pabūkime dar kartą vieningi ir neleiskime atimti iš mūsų vasaros. Todėl nuo birželio 4 (pirmadienio) iki birželio 8 (penktadienio) dienos nustokime eiti į mokyklas pagal durnus ir neapmąstytus valdžios sprendimus! Gerbiami Tėveliai, manau puikiai būsim suprasti, juk mums reikia skubėti pasidžiaugti vaikyste, pasidžiaugti plaukus genančiu vasaros oru. Ačiū už supratingumą“, – rašoma protestui skirtoje feisbuko paskyroje.

Nori dirbti

Nežinia, ar dėl siūlomo protesto, ar dėl kitų priežasčių, bet kai kurių uostamiesčio mokyklų vadovai pripažino, kad klasės pastarosiomis dienomis gerokai ištuštėjo.

„Neslėpsiu, mokinių į pamokas susirenka mažiau. Nežinau, ar taip yra tik dėl praėjusią savaitę buvusių karščių. Pavyzdžiui, mūsų gimnazijoje ne vienas mokinys vasarą nori pradėti dirbti. Nors tėvams sakiau, kad negaliu išleisti, nes dar nesibaigė mokslo metai, jie sakė vis tiek geriau leis ją vaikui eiti užsidirbti“, – pasakojo Baltijos gimnazijos direktorė Vitalija Grybauskienė.

„Scanpix“ nuotr./Pamoka
„Scanpix“ nuotr./Pamoka

Kad prasidėjus vasarai ne vienas gimnazistas mokyklos suolą nori iškeisti į darbo vietą, pasakojo ir „Žemynos“ gimnazijos direktorė Rita Podoliankienė.

„Aš negaliu nei leisti, nei drausti. Yra labai sunkiai besiverčiančių šeimų, tad vaikai jau nori kibti į darbą nuo pat birželio pirmų dienų. Jie aiškina, kad darbdaviai nėra linkę laukti, kol baigsis mokslo metai – arba pradedi dirbti pirmomis vasaros dienomis, arba jie suras kitus sezoninius darbuotojus. Suprantu, kiekvieno šeiminė padėtis skirtinga, bet iš patirties galiu pasakyti, kad darbas ir mokslai sunkiai suderinama“, – pasakojo R.Podoliankienė.

Negerai nei viduj, nei lauke

Ir minėtos gimnazijų direktorės, ir kiti kalbinti mokyklų vadovai pasakojo, kad praėjusią savaitę buvo stengiamasi nealinti vaikų karštose klasėse – esą nemažai užsiėmimų vykdavo lauke arba kitose erdvėse.

„Išėjome su visa klase pamokos vesti į lauką. Jau po pusės pamokos iškrito pusė mokinių, negalėjau savo akimis patikėti, kiek daug alergiškų vaikų“, – pasakojo viena mokytoja.

Tačiau ne ką geresnė situacija ir likusiems karštuose kabinetuose, mat, atidarius langus, pilnos klasės buvo pūkų ir žiedadulkių, tad alerginės reakcijos ne vieną mokinį užklupo ir sėdintį kabinete.

123rf.com nuotr./Mokykla
123rf.com nuotr./Mokykla

„Praėjusią savaitę kai kuriuose kabinetuose temperatūra pasiekdavo ir 30 laipsnių karščio“, – kokiomis sąlygomis vyko pamokos, pasakojo V.Grybauskienė. Tačiau direktorė pabrėžė, kad dėl to nereikėtų pradėti kritikuoti pailgintų mokslo metų: „Juk tokie karščiai būna kartą per 60 metų. Jau ir šią savaitę orai bus švelnesni“, – pabrėžė gimnazijos vadovė.

Jai pritarė ir R. Podoliankienė. Esą mokiniai dabar labai įpratę reikšti savo teises, tik pamiršę pareigą mokytis.

„Žinoma, kondicionierių reikėtų. Aš net juokauju, kad Švietimo ir mokslo ministerija dabar galėtų sudaryti sutartį su prekybos centrais, kad pamokos vyktų ten, nes ten bent vėsu. Tačiau, rimtai kalbant, sąlygos mokyklose nėra tokios tragiškos, kaip kartais bandoma pateikti. Juk mokyklų pastati dideli, ne visur plieskia saulė, yra ir tokių klasių, kur nėra taip karšta. Pavyzdžiui, mūsų mokykloje dalis kabinetų yra pusrūsyje, tad juose tikrai gana vėsu“, – pasakojo „Žemynos“ gimnazijos direktorė.

Priminsime, kad mokslo metai kol kas baigėsi tik 1–4 klasių mokiniams. 5–8 bei I, II ir III gimnazijos klasių mokiniams jie tęsis iki birželio 15 d., IV gimnazijos klasės mokiniams pamokos baigėsi gegužės 25 d., bet vyksta abitūros egzaminai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas