Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokytojams ir moksleiviams rengiamos laidos apie pabėgėlius

Mokytojams ir moksleiviams rengiamos tiesioginės laidos apie pabėgėlius ir jų priėmimą, kitąmet svarstoma rengti seminarus savivaldybėse. Iniciatyvą vykdo Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM) pavaldus Ugdymo plėtotės centras.  
Migrantai Slovėnijos ir Austrijos pasienyje
Migrantai Slovėnijos ir Austrijos pasienyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip BNS sakė centro metodininkė Giedrė Tumosaitė, šiemet numatytos trys mokytojams ir mokyklų bendruomenėms skirtos transliacijos, kuriose aptariamos su pabėgėlių integracija susijusios problemos, paskutinė jų vyks šį antradienį.

„Pagrindinis dalykas – dauguma mokyklų neturi patirties, arba savivaldybių mokyklos, į kurias atvyks vaikai, jos vaikų nepriims po daug – po vieną, po keletą. Kaip integruoti keletą vaikų tarp visų kitų, mokyklos reta kuri turi tokios patirties. Taip pat yra aktualus lietuvių kalbos mokymas – kaip mokyti, organizuoti ugdymo procesą, nes vaikai dažnai atvažiuoja nekalbantys nei lietuviškai, nei angliškai, nei kita kalba“, – problemas, kurios aptariamos laidose, įvardijo G.Tumosaitė.

Paskutinės transliacijos metu ŠMM, žiniasklaidos atstovai ir religijų ekspertai ketina aptarti žiniasklaidos formuojamus bei griaunamus stereotipus apie pabėgėlius.

„Scanpix“/AP nuotr./Rudeniška migrantų kelionė į Europą
„Scanpix“/AP nuotr./Rudeniška migrantų kelionė į Europą

Ankstesnėse laidose ekspertai, pabėgėlių vaikus mokiusios mokyklos, nevyriausybinių organizacijų atstovai, pabėgėliais besirūpinančios nevyriausybinės organizacijos analizavo migracijos priežastis, aptarė situaciją Europoje, tai, kaip šiuo metu veikia pabėgėlių integracijos sistema Lietuvoje, aptarė pabėgėlio statusą gavusių vaikų integracijos Ruklos ir Vilniaus mokyklose patirtis ir kitus klausimus.

Anot G.Tumosaitės, Lietuvos mokyklų bendruomenės mažai pažįsta kultūrines migrantų ypatybes, dėl ko neretai kyla konfliktų, taip pat yra gana mažai mokymo priemonių, skirtų pabėgėlių vaikams – tai taip pat aptariama laidose.

Specialistė pripažino, jog tiesiogines transliacijas žiūri nedaug vartotojų, tačiau jau vykusias laidas esą vėliau peržiūrėjo keli šimtai žmonių. Jos taip pat pasiekiamos vaizdo įrašų svetainėje „Youtube“. Laidos, anot G.Tumosaitės, rengiamos centro iniciatyva, iš medijų ir informacinio ugdymo projektui numatytų lėšų centre, kurį iš dalies finansuoja Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje bei ŠMM.

Ji taip pat tikino, jog toks UPC projektas reikalauja minimalių išlaidų ir teigė, jog palaikytų, jei panašios diskusijos būtų rodomos nacionalinės ar komercinių televizijų eteryje.

Transliacijų metu tinklalapyje mokytojotv.upc.smm.lt galima tiesiogiai užduoti aktualius klausimus, į kuriuos atsako ekspertai.

Pasak jos, kol kas buvo numatytos tik trys laidos – kitąmet svarstoma vykdyti seminarus pačiose savivaldybėse.

„Ieškome įvairiausių būdų, jungiamės su kitomis organizacijomis, pavyzdžiui, su Annos Lindh fondo Lietuvos tinklu – jie eina su iniciatyvą penkiuose Lietuvos miestuose vykdyti seminarus, mokymus, kur dalis auditorijos būtų mokytojai“, – sakė ji.

Prisidėdama prie Europos migrantų krizės suvaldymo, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 asmenis, kurie bėga nuo smurto Sirijoje, Irake ir Eritrėjoje. Pabėgėliai perkeliami iš Italijos ir Graikijos, kurios susidūrė su didžiausiu migrantų antplūdžiu.

Pirmoji irakiečių šeima iš Graikijos į Lietuvą turėtų atvykti jau šią savaitę.

Migrantų perkėlimui ir integracijai Lietuva kitąmet numato skirti apie 5,5 mln. eurų, dalis sumos bus padengta iš ES lėšų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas