Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

MOSTA ekspertas Gintautas Jakštas: TOP 5 patarimai besirenkant, kur studijuoti

20-čiai tūkstančių jaunų žmonių galvose dega lemtingasis klausimas – kur stoti? Tačiau galvos skausmo būtų kur kas mažiau, jei pirmiausia klaustume savęs – kuo norite gyvenime užsiimti, kokį darbą dirbti, ir tik tada mėginkite atsakyti į klausimą kur stoti. Ne tik studijos, pasirinktos tokiu būdu, bus malonesnės, bet ir karjerą daryti dirbant mėgstamą darbą bus paprasčiau.
Ceremonijos akimirka
Absolventai / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centro (MOSTA) atlikti tyrimai rodo, kad daugiau nei pusė abiturientų kovo mėnesį dar nėra apsisprendę, kokią specialybę nori studijuoti, o sprendimus priima gana impulsyviai, remiasi tėvų ar pažįstamų rekomendacijomis, informacija žiniasklaidoje.

MOSTA siūlo moksliniais tyrimais ir ilgalaike aukštųjų mokyklų absolventų stebėsena pagristus penkis svarbiausius patarimus.

Patarimas Nr.1: Nesivadovaukite pažįstamų patirtimi ir patarimais

Turbūt visi esame girdėję vienokių ar kitokių pasakojimų, kaip tetos draugės pusbrolio kaimynės sūnus baigė tam tikrą programą ir darbo jam net ieškot nereikėjo – tai jį patį susirado darbdavys. Ir uždirba jis labai daug, jau štai ir namą perka...

Tačiau, kai jūs renkatės studijų programą remdamiesi kitų rekomendacijomis, ar tai būtų šeima, draugai, mokytojai, ar žiniasklaida, labai dažnai rizikuojate, kad tos sėkmės istorijos, apie kurias kalbama ir kurios pristatomos kaip pavyzdžiai, yra išimtys ir visai nesuteikia informacijos, kaip sekasi daugumai tas programas baigusių absolventų.

Tik priminsiu ką tikrai patys žinote - bet kokioje programoje pasitaiko išskirtines karjeras padariusių absolventų!

Patarimas Nr.2: Atsakykite į klausimą, ką norite veikti

Geriausias būdas abiturientui pasirinkti programą tai pirmiausia rinktis kokia veikla nori užsiimti po studijų baigimo, o tada domėtis, kokių studijų reikia, kad galėtum gauti norimą darbą. Galbūt, net nereikia aukštojo išsilavinimo? Vis daugėja atvejų, kad baigę aukštąsias mokyklas renkasi profesinį mokymą, nes tam žmogui labiausiai norisi būti staliumi, mūrininkų, siuvėju kirpėju ar kitokiu specialistu-profesionalu, kurio veiklai aukštojo mokslo nereikia.

Patarimas Nr.3 Populiariausios specialybės – saugus, bet prastas pasirinkimas

2015 m. bendrajame priėmime dalyvavo 43 aukštosios mokyklos, o programą buvo galima pasirinkti iš 840 variantų! Kai kurios programos labai stambios, 10 proc. daugiausiai studentų priėmusių programų priėmė 40 proc. visų įstojusiųjų, o 62 programos dalyvavusios bendrajame priėmime su studentais nepasirašė nei vienos sutarties.

Tad rinktis populiariausias studijų programas, galima sakyti, yra saugu tuo atžvilgiu, kad didelė tikimybė, jog programa pritrauks pakankamą kiekį studentų ir ji tikrai bus vykdoma. Tačiau, tai negarantuoja sėkmingos karjeros ateityje - nėra statistinio ryšio tarp programų populiarumo ir absolventų karjeros.

Patarimas Nr.4: Nepasitikėkite „blogais“ pavyzdžiais

Dar blogiau, jei sprendimą nestoti į mėgstamą programą nulemia neigiamas pavyzdys.

Atsisakyti studijų, kurios tau įdomios, traukia ir norėtum dirbti pagal šia specialybę, bet nusprendi nestudijuoti, nes kažkam baigusiam šias studijas nesiseka ar jis negauna darbo, arba konkretaus asmens darbo užmokestis tau atrodytų yra mažas, yra neprotinga. Jei kažkam nepavyko, nereiškia, kad ir tau nepavyks!

Karjerą nulemia ne tik baigta studijų programa, o tam tikras sąlygų ir savybių derinys. Vidutinis atlyginimas ir įsidarbinimo procentas atskirose programose yra daug informatyvesnis rodiklis ir šiuos duomenis galite rasti www.MOSTA.lt ataskaitos „Specialistų kvalifikacijos žemėlapio pirminė analizė“ priede.

Patarimas Nr.5: Pasidomėkite konkursiniais balais

Kai renkiesi studijų programą pasidomėk, kokiais konkursiniais balais abiturientai į ją įstoja, nes studijų aplinka daro didelę įtaką studentui. O ir dėstytojams, kai toje pačioje auditorijoje yra tiek studijoms labai gerai pasiruošusių, tiek vos vidurinę mokyklą baigusių, studentų, gali nepavykti suteikti geriausios kokybės studijų.

Gerai egzaminus išlaikiusiems abiturientams verta pamastyti, kokioje aplinkoje jie nori studijuoti.

Tai tik keletas bendrinių patarimų, kurie, tikiu, tiems 40 proc. padės geriau apsispręsti ir po pirmojo semestro jiems nekils mintis „tai ne mano studijų programa“, o sunkiu studijų periodu, per sesiją, nepritruks motyvacijos, kai studentas aiškiai žinos vardan ko visa tai daro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas