Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

P.Gražulis: postas Europos Audito rūmuose priklausė „darbiečiams“, ne socdemams

Pagal koalicijos partijų susitarimą Lietuvos atstovo postas Europos Audito rūmuose priklausė Darbo partijai, o ne socialdemokratams, sako valdančiajai koalicijai priklausančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime seniūnas Petras Gražulis.
Seime - S.Skvernelio palaikymo akcija
Seime - S.Skvernelio palaikymo akcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialdemokratai tvirtina, kad tokio pažado „darbiečiams“ nebuvo.

„Pagal koalicijos partnerių susitarimą, kada skirstomės Vyriausybės postus ir pan., buvo kalbama, kad ta pareigybė priklausys Darbo partijai“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė P.Gražulis.

Anot jo, nors „tvarkiečiai“ neturi nieko prieš finansų ministro socialdemokrato Rimanto Šadžiaus kandidatūrą, šis klausimas turėtų būti aptartas valdančiųjų partijų politinėje taryboje.

„(...) Manau, kad susitarimų reikia laikytis“, – sakė P.Gražulis.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys savo ruožtu neatmetė galimybės, kad susitarimai galėtų būti keičiami, tačiau, jo teigimu, dėl to būtina susitarti.

„Koalicija yra gyvas organizmas. Bet koalicijoje, kaip ir šeimoje, turi būti bendras sutarimas. Dabartinis finansų ministras gali būti europinės reikšmės auditorius, mes jam, kaip žmogui, priekaištų neturime, bet turi būti aiškumas.

Turi būti aišku, kas bus po to, kokia bus tolesnė finansų politika, kas bus tas žmogus, kuris bus finansų ministras. Mes norėtume frakcijoje su premjeru pasišnekėti apie tai“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė jis.

K.Daukšys teigė, kad jo nuomone, geriausia Lietuvos kandidatė į Europos Audito rūmus būtų Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė. Mat ji pagal išsilavinimą yra auditorė, dirbo šį darbą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Kęstutis Daukšys

Paklaustas, kodėl tuomet „darbiečių“ ministrai trečiadienį per Vyriausybės posėdį balsavo už R.Šadžiaus kandidatūrą, K.Daukšys pareiškė, kad taip elgtis juos vertė kalėdinė dvasia.

„Mūsų ministrai gi nėra žvėrys, kad prieš Kalėdas nukirstų finansų ministrui galimybę kandidatuoti. Nenorėkite, kad mes būtumėme tokie baisūs“, – teigė jis.

Socialdemokratų partijos atstovas Gediminas Kirkilas savo ruožtu tikino, kad pažado Darbo partijai dėl Europos Audito rūmų nebuvo.

„Reikalas tas, kad tokių dalykų žadėti negalima. Čia, aišku, šiek tiek toks politinis išsigalvojimas“, – tvirtino jis.

G.Kirkilas pabrėžė, kad į Europos Audito rūmus narius deleguojamas asmuo derinamas su prezidente, pačių Audito rūmų vadovybe. Socialdemokrato teigimu, koalicijos partneriai yra susitarę tik dėl postų Vyriausybėje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gediminas Kirkilas

„Manau, kad premjeras turi argumentų, kodėl teikiamas finansų ministras. Manau, kad bent jau pirmininkavimo (Europos Sąjungos Tarybai) metu jis tapo labai žinomu Europoje, reikia turėtų įdirbį ten. Šiais metais Graikijos krizės metu, kadangi dalyvavo euro zonos ministrų pasitarimuose, pirmininkavo jai, manau, kad būtent dėl to jo kandidatūra iškilo“, – R.Šadžiaus privalumus vardijo G.Kirkilas.

„Žvelgiant į mūsų politinį landšaftą, net ir žvelgiant į mūsų koalicijos partnerius, nemanau, kad labai lengva surasti bent panašaus lygio kandidatūrą, kuri tiktų Europos Audito rūmams“, – pridūrė jis.

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė trečiadienį užblokavo, kad į paskutinio rudens sesijos parlamento posėdžio darbotvarkę būtų įtrauktas Vyriausybės teikimas dėl finansų ministro socialdemokrato R.Šadžiaus skyrimo į Europos Audito rūmus. Ji pareiškė, kad Vyriausybės teikimas neatitinka Seimo statuto reikalavimų, tai yra neišlaikytas 24 valandų terminas nuo projekto registravimo.

Vyriausybės nutarimas dėl siūlymo skirti R.Šadžių Europos Audito Rūmų nariu pateiktas ir priimtas trečiadienio rytą. Kandidatūrai dar turi pritarti Seimas.

Dabartinės Lietuvos atstovės Rasos Budbergytės kadencija baigiasi gegužės mėnesį.

Europos Audito rūmai tikrina, kaip yra naudojamos ES lėšos, ir teikia rekomendacijas Europos Komisijai bei nacionalinėms vyriausybėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas