Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pagramančio mokyklos direktorius: „Negalima leisti ugdymo įstaigai vegetuoti“

Tauragės rajono politikams svarstant šiųmetį biudžetą aptartos ir mokinio krepšelio lėšos. Numatytas preliminarus jų paskirstymas. Labiausiai gąsdinantys skaičiai – tuščių mokyklinių vietų finansavimas. Šiemet rajono biudžete tam numatyta trigubai didesnė suma nei pernai – 300 tūkst. eurų. Mokinio krepšelio lėšos – beveik 8 mln. eurų. Daugiausia lėšų trūksta Pagramančio pagrindinei mokyklai, kurios direktorius teigia, kad švietimo, kaip ir kultūros, pinigais matuoti nevalia.
Pagramančio pagrindinės mokyklos direktorius Zigmas Mozuraitis įsitikinęs, kad maža mokykla geriau nei didelė
Pagramančio pagrindinės mokyklos direktorius Zigmas Mozuraitis įsitikinęs, kad maža mokykla geriau nei didelė / Raimondos Alysienės nuotr.

Šiemet, kaip informavo savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Irma Jurkšienė, mokinio krepšelis nuo 1059 eurų didinamas iki 1099 eurų.

Vyriausybė šiemet rajonui skiria 7 mln. 963 tūkst. eurų, o poreikis siekia 8 mln. 15 tūkst. eurų.

93 proc. mokinio krepšelio, kas sudaro 7 mln. 399 eurus, lieka mokyklose. 7 proc. – 564 tūkst. eurų viso rajonui skirto mokinio krepšelio lieka savivaldybės biudžete.

Iš šių pinigų biudžeto projekte 73 tūkst. eurų numatyta skirti Pedagoginei psichologinei tarnybai, 18,7 tūkst. eurų – neformaliajam švietimui, „Versmės“ gimnazijoje veikiančioms bakalaureato klasėms – 8,6 tūkst. eurų. Kita 7 proc. mokinio krepšelio sumos dalis – 463 tūkst. eurų lieka rezerve. Iš šių lėšų finansuojamos mokyklos, kurios iš mokinio krepšelio neišgyvena.

Mokinio krepšelio lėšų pagal pateiktus biudžeto išlaidų projektus 2018 metams nepakanka Jovarų pagrindinei mokyklai – 1,1 mėn., „Aušros“ progimnazijai – 1,7 mėn., Skaudvilės gimnazijai – 1,9 mėn., Batakių pagrindinei mokyklai – 1,4 mėn., Žygaičių gimnazijai – 1,9 mėn., Gaurės pagrindinei mokyklai – 0,9 mėn., Lauksargių pagrindinei mokyklai – 0,8 mėn., Lomių pagrindinei mokyklai – 2,4 mėn., Suaugusiųjų mokymo centrui – 0,7 mėn. Daugiausia lėšų, net 4,5 mėn., nepakanka Pagramančio pagrindinei mokyklai.

Su gaunamu mokinio krepšeliu šiemet be lėšų trūkumo išgyvens Tauragės „Versmės“ ir Žalgirių gimnazijos, „Šaltinio“, Martyno Mažvydo ir Tarailių progimnazijos, Skaudvilės specialioji mokykla.

Nuo 2017 m. vasario Pagramančio pagrindinei mokyklai vadovaujantis Zigmas Mozuraitis, paklaustas apie mokyklos finansinę būklę, teigė, kad lėšų trūks ne tik šiemet. Panaši situacija buvusi ir pirmaisiais jo vadovavimo metais, ir dar ankstesniais metais.

„2017 metais lėšos irgi baigėsi rugsėjį, – teigė direktorius Z.Mozuraitis. – Manau, kad tokia mokykla turėjo būti reorganizuota jau labai seniai. Reikėtų klausti politikų, kodėl ją vis laiko.

Manyčiau, ydinga ir moksliškai nepagrįsta mokinio krepšelio metodika. Jeigu savivaldybė leidžia egzistuoti ugdymo įstaigai, ji ir privalo pasirūpinti mokiniais ir mokytojais. Ne direktorius turi ieškoti finansų. Tarybos nariams pasakiau – arba duokite lėšų tiek, kiek mums reikia, arba uždarykite mokyklą. Negalima leisti ugdymo įstaigai vegetuoti.“

Pasak direktoriaus, kas būtų, jeigu ligoninėje per operaciją ligoniui prapjovęs pilvą chirurgas pasakytų: „Atsiprašau, baigėsi krepšelis, negalim susiūti.“

Vos metus Pagramančio mokyklai vadovaujantis direktorius džiaugiasi, kad mokykla suteikia visas paslaugas mokiniams ir tėvams.

„Jau dirba logopedas, specialusis pedagogas, mokytojo padėjėjas, psichologas. Tampame panašūs į mokyklą, tampame patrauklūs tėvams ir mokiniams“, – akcentavo Z.Mozuraitis, išreiškęs nuomonę, kad švietimo ir kultūros negalima matuoti finansais.

„Mes neuždirbame pelno, mes kuriame Lietuvos ateitį, o to pinigais nepamatuosi, todėl politikai turi nuspręsti, kiek jie gali dotuoti ugdymo ar kultūros įstaigas. Iš tikrųjų ne mokyklos kaltos, kad trūksta pinigų. Ir ne mokytojai, ir ne direktoriai. Mes stengiamės, taupom vaikų sąskaita. Švietimo sistema turi kuo greičiau pereiti prie etatinio mokytojų apmokėjimo, kai nebeliks krepšelio“, – svarstė direktorius.

Z.Mozuraitį džiugina faktas, kad Tauragėje neskubama uždaryti mokyklų, kultūros namų, kad šios paslaugos būtų suteikiamos ir kaimuose, šalia namų.

Direktorius iškėlė klausimą – ar blogai yra nuostolingos mažos mokyklos?

„O gal blogai yra didelės mokyklos, kaip sakau „fermos“, kuriose mokosi 800 vaikų? Ar jie laimingi? Gal geriau iš tokios mokyklos padaryti dvi mokyklas po 400 vaikų?“ – klausimų pabėrė direktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas