Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Patarimai moksleiviams: kaip pasirinkti aukštąją mokyklą ir studijas

Šiemet paankstinus egzaminų pasirinkimo laiką, Lietuvos moksleiviams sudarytos sąlygos daug anksčiau priimti sprendimus, kokią studijų kryptį rinktis. Vienas iš aktualiausių klausimų, į kurį atsakymo neranda dažnas moksleivis – kaip pasirinkti aukštąją mokyklą ir studijas, darbo rinkoje suteiksiančias vertingą kompetencijų rinkinį.
Jau rytoj, Vilniuje, ISM „Moksleivių universitete“ , jaunuoliai turės  galimybę praplėsti akiratį, įgyti naujų vertingų žinių.
Jau rytoj, Vilniuje, ISM „Moksleivių universitete“ , jaunuoliai turės galimybę praplėsti akiratį, įgyti naujų vertingų žinių. / Partnerio nuotr.

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto docentas dr. Aras Zirgulis atkreipia dėmesį, kad prieš priimant šį sprendimą, pirmiausia būtina atsakyti į klausimą, kodėl verta studijuoti universitete.

„Dažniausiai pasitaikantys motyvai, kurie jaunuolius skatina siekti aukštojo išsilavinimo, yra įsitikinimas, kad universiteto diplomas padės susirasti gerai apmokamą darbą, taip pat noras pelnyti aplinkinių pagarbą ir tai, kad to nori mūsų tėvai“, – priežastis vardija ISM universiteto docentas.

Partnerio nuotr./Dr. Aras Zirgulis
Partnerio nuotr./Dr. Aras Zirgulis

Kaip teigia iš Jungtinių Amerikos Valstijų į Lietuvą sugrįžęs akademikas, visame pasaulyje, ne išimtis ir mūsų šalis, vyrauja įsitikinimas, kad studijos universitete – tai raktas į sėkmingą, visavertį gyvenimą. Tačiau analizuojant aukštojo išsilavinimo ir perspektyvios karjeros ryšį matyti, kad Lietuvos gyventojai, esantys tarp labiausiai išsilavinusių pasaulio šalių piliečių, uždirba gerokai mažiau nei vokiečiai, kuriuos pagal aukštojo mokslo diplomą įgijusių žmonių skaičių lietuviai lenkia.

„Egzistuoja ne vienas veiksnys, nuo kurio priklauso, ar specialistas gali tikėtis solidaus atlyginimo. Vienas iš pagrindinių bruožų, kuriuo pasižymi pasiturintys žmonės – darbštumas. Taip pat svarbu paminėti, kad darbuotojai, gaunantys gerokai didesnes nei vidutines pajamas, yra intelektualūs, jie puikiai išmano įvairių mokslų disciplinas. Tai rodo, kad universitetą baigęs, tačiau šių gebėjimų neturintis žmogus, nebūtinai taps pasiturintis ir karjeros laiptais kops sėkmingai“, – įžvalgomis dalijasi ISM universiteto docentas.

Būtina vertę apskaičiuoti

Jei intelektas ir įdirbis yra laikomi pagrindinėmis sėkmingos karjeros sudedamosiomis dalimis, kodėl jaunam žmogui gali būti naudingos studijos universitete? A.Zirgulis atkreipia dėmesį, kad moksleiviai savo išsilavinimą turėtų vertinti kaip investiciją ir tik gerai apskaičiavę jos atsiperkamumą, nuspręsti, kokioje aukštojoje mokykloje studijuoti iš tiesų yra vertinga.

„Šiandien bet kurios srities žinių galima įgyti internete, geriausių pasaulio universitetų dėstytojų paskaitos yra talpinamos skaitmeninėje erdvėje. Todėl įsitikinimas, kad universitetas yra vienintelė vieta, kurioje įmanoma tobulėti ir įgyti vertingų kompetencijų – nebūtinai teisingas. Ar dėl to aukštojo išsilavinimo siekti neverta? Tikrai ne. Universiteto diplomas yra tarsi signalas, kurį žmogus siunčia apie save. Jis darbdaviams pasako, kas jūs esate ir kokiomis savybėmis pasižymite“, – teigia A.Zirgulis ir priduria, kad dėl šios priežasties prestižinių universitetų alumnų atlyginimai yra daug didesni nei tie, kurių gali tikėtis aukštųjų mokyklų reitingų sąrašų apačioje išsirikiavusių institucijų ugdytiniai.

Nors tikėtina, kad prestižiniame universitete įgytas išsilavinimas ateityje atneš didesnę finansinę grąžą, A.Zirgulis pabrėžia, kad tai ne vienintelis privalumas, kurį suteikia studijos lyderio pozicijas užimančioje ugdymo institucijoje. Pasak ISM universiteto docento, stipriausiose aukštosiose mokyklose buriasi intelektualūs, ambicingi ir darbštūs studentai, todėl prestižinį universitetą pasirinkę moksleiviai atsiduria motyvuojančioje aplinkoje, kurioje patirties gali semtis ne tik iš dėstytojų, bet ir savo kurso draugų.

Keliauja po Lietuvą

Jau aštuonerius metus ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto organizuojamas „Moksleivių universitetas“ šiemet kviečia dalyvauti 9–12 klasių moksleiviams skirtose konferencijose, kurios vyksta didžiuosiuose šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Kasmet iš visos šalies vyresniųjų klasių moksleivius suburiančio renginio metu jaunuoliai ne tik gilina žinias vadybos, ekonomikos, rinkodaros, politikos ir komunikacijos srityse, bet išgirsta savo srities profesionalų pranešimus ir įžvalgas apie tai, kaip teisingai pasirinkti studijas ir pradėti planuoti karjeros kelią.

Lapkričio 24 d., Vilniuje, ISM Vadybos ir ekonomikos universitete, jaunuoliai turės unikalią galimybę praplėsti akiratį, įgyti naujų vertingų žinių. ISM „Moksleivių universitete“ pranešimus skaitys akademinio pasaulio ir verslo profesionalai, kurie dalysis įžvalgomis apie karjeros planavimą bei studijų pasirinkimą. Dalyviams, išklausiusiems visus pranešimus, bus įteikti ISM „Moksleivių universiteto“ pažymėjimai, pridedantys net 0,15 balo stojant į ISM Vadybos ir ekonomikos universitetą.

Daugiau informacijos apie visus ISM „Moksleivių universiteto“ renginius rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas