Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmoko lagamino turinio kokybe tėvai nusivylė: savivaldybei rūpėjo tik kaina?

Anokia paslaptis, kad išleisti vaiką į mokyklą yra itin brangi būtinybė. Prekių ir priemonių pasirinkimas yra didelis ir, jei vieni tėvai sugeba pagrindines prekes savo vaikams supirkti už kelias dešimtis eurų, tai kiti pakloja ir porą šimtų. Šiemet Kėdainiuose pirmą kartą buvo išdalinti pirmoko lagaminai. Nors vieni tėvai sako, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kiti gi piktinasi, kad mokesčių mokėtojų pinigai švaistomi nekokybiškoms prekėms ir sako, kad verčiau tuos pirmokų reikmenims išleistus pinigus geriau valdžia būtų išdalinusi mokykloms, kad šios įsigytų elementarių vaikams reikalingų higienos priemonių.
Kėdainiuose iš viso buvo nupirkta 440 „Pirmoko lagaminų“, už iš viso 8,2 tūkst. eurų. Vieno lagamino vertė siekia beveik 19 eurų
Kėdainiuose iš viso buvo nupirkta 440 „Pirmoko lagaminų“, už iš viso 8,2 tūkst. eurų. Vieno lagamino vertė siekia beveik 19 eurų / Kėdainių rajono savivaldybės nuotr.

Pirmoko lagaminu apsidžiaugė ne visi

Šiemet pirmą kartą Kėdainių rajono savivaldybė skyrė lėšų nupirkti „Pirmoko lagaminus“. Tokias dovanas moksleiviams dovanotos ir Alytuje, Kelmėje, Raseiniuose, Kaune ir kituose miestuose.

Tiesa, savivaldybių dovanojami reikmenys pirmokams skiriasi. Kėdainiečių ir alytiškių dovanojamas pirmoko krepšelis sutampa, tuo tarpu Kelmėje, Raseiniuose, Kaune dovanojamų priemonių sudėtis ir kaina yra kitokia.

Kėdainiuose iš viso buvo nupirkta 440 „Pirmoko lagaminų“ už iš viso 8,2 tūkst. eurų. Vieno lagamino vertė siekia beveik 19 eurų.

Į lagaminą įeina šios priemonės: spalvoti ir paprastas pieštukai, trintukas, drožtukas, aplankalai sąsiuviniams, dvipusis spalvotas kartonas, A4 dvipusis spalvotas popierius, 12 lapų sąsiuviniai 1 klasei, liniuotė, teptukų rinkinys, pieštukiniai klijai, klijai PVA, vaikiškos žirklės, piešimo albumas akvarelei, plunksnakotis ir rašalo kapsulės, šviesą atspindintis pakabukas bei sportinis maišas su Kėdainių simbolika.

Kėdainių rajono savivaldybės nuotr./„Keli šimtai sąsiuvinių, klijų, drožtukų, pieštukų keliaus į šiukšlių dėžę, nes yra tiesiog nepanaudojami. O tiek kalbama apie tvarumą, gamtos saugojimą, vartotojiškumo mažinimą“, – pradinuko mama.
Kėdainių rajono savivaldybės nuotr./„Keli šimtai sąsiuvinių, klijų, drožtukų, pieštukų keliaus į šiukšlių dėžę, nes yra tiesiog nepanaudojami. O tiek kalbama apie tvarumą, gamtos saugojimą, vartotojiškumo mažinimą“, – pradinuko mama.

Lagaminą komplektavo kanceliarinėmis prekėmis prekiaujanti įmonė UAB „Morning Lt“.

Tiesa, pačios įmonės interneto svetainėje parduodami pigiausi „Pirmoko krepšeliai“ kainuoja kone 60 eurų.

Nors kai kurie tėvai džiaugiasi, kad gavo dovanų, ne visiems tas lagaminas pasirodė vertas dėmesio, juo labiau kad jame esančios prekės, paaiškėjo, esančios labai nekokybiškos.

Klijai neklijuoja, akvarelė nedažo, drožtukai jau sulūžo kai kuriems vaikams, pieštukai prastai spalvina, lūžta ir nepasidrožia, sąsiuvinių popierius plonas.

„Pačios mokytojos sako, kad vaikams reikia perpirkti kanceliarines prekes kitomis, nes tos iš pirmoko lagamino tiesiog nekokybiškos. Klijai neklijuoja, akvarelė nedažo, drožtukai jau sulūžo kai kuriems vaikams, pieštukai prastai spalvina, lūžta ir nepasidrožia, sąsiuvinių popierius plonas – persigeria rašalas ir sugadina ne vieną lapą.

Man tikrai pikta, kad išleido mokesčių mokėtojų pinigus prekėms, kurių didžiosios dalies nepanaudosime. Ir net jei dalis priemonių bus naudojamos – kiek iš viso prekių bus išmesta? Keli šimtai sąsiuvinių, klijų, drožtukų, pieštukų keliaus į šiukšlių dėžę, nes yra tiesiog nepanaudojami. O tiek kalbama apie tvarumą, gamtos saugojimą, vartotojiškumo mažinimą“, – apmaudo neslėpė pirmoko mama Gintarė.

Ji pridūrė mananti, kad verčiau jau pinigus savivaldybė būtų padalinusi mokykloms ir pareikalavusi, kad už juos būtų nupirkta, tarkime, tualetinio popieriaus, nes 21 amžiuje, pasirodo, tokias prekes tėvai į kai kurias mokyklas turi nešti iš savo namų.

Savivaldybė turiniu nesirūpino, kriterijus buvo kaina

Savivaldybė nepaaiškino, ar pati kažkaip prisidėjo prie pirmoko lagamino turinio, ar ne, tačiau sprendžiant iš to, kad tokius pačius lagaminus gauna ir kai kurių kitų savivaldybių vaikai, galima manyti, jog lagamino turinys yra UAB „Morning Lt“ atsakomybė.

„Prie pirkimo dokumentų perkančioji organizacija buvo pridėjusi techninę specifikaciją, kurioje buvo pateiktas mokyklinių priemonių rinkinių perkamas kiekis (440 vnt.) bei nurodytos ketinamos įsigyti prekės“, – teigiama savivaldybės atsakyme.

Visgi pati įmonė, paprašyta pakomentuoti, kaip taip nutiko, kad kai kurios lagamine esančios priemonės tinkamos tik išmetimui, teigė, kad tokia situacija susidarė dėl to, kad savivaldybė, skelbdama konkursą, rūpinosi tik kaina – apie kanceliarinių prekių pirmokams kokybę konkurso sąlygose užsiminta net nebuvo.

„Apgailestaujame, jog prekių kokybė neatitiko lūkesčių.

Kadangi buvo skelbiamas viešasis pirkimas, kuriame buvo nurodyta kokių specifikacijų prekės turi sudaryti pirmoko krepšelį, savo pasiūlyme pateikėme prekes pagal nurodytus reikalavimus.

Vadovaujantis LR viešųjų pirkimų įstatymo 64 str. 2d. vienintelis atrankos kriterijus buvo kaina.

Deja, bet žemos kainos produktai negali užtikrinti aukštos kokybės“, – sakė konkursą laimėjusios įmonės atstovas Karolis Kareiva.

„Mūsų puslapyje siūlomi Pirmoko prekių krepšeliai yra kur kas aukštesnės kokybės, dėl to ir kaina skiriasi beveik 3-is kartus. Mūsų siūlomas krepšelis 65 Eur su PVM, konkursui pateiktų krepšelių kaina 17,53 Eur su PVM, akivaizdu, kad toks kainų skirtumas sąlygoja ir kokybinį skirtumą.

Norime pažymėti, jog mūsų pristatytos prekės visiškai atitiko įvykusio viešojo pirkimo dokumentuose nurodytas prekių specifikacijas.

Visuomet rekomenduojame viešojo pirkimo metu rinktis ir kokybinius atrankos kriterijus, dėl ko tiekėjai gali užtikrinti aukštesnės kokybės prekes“, – pridūrė jis.

Taigi nė patys lagamino turinio sudarytojai neslepia, kad prekių kokybė yra, švelniai tariant, abejotina.

Tiesa, savivaldybė pirmoko lagaminams buvo paskyrusi 22 tūkst. eurų, tačiau kadangi konkurso pagrindinis kriterijus buvo kaina, galiausiai ir išleista buvo jiems kone dviem trečdaliais mažiau.

O mokesčių mokėtojams tai kainavo visus 8 tūkstančius eurų, kuriuos buvo galima išleisti gerokai naudingiau – tarkime, aprūpinti mokyklas būtinosiomis higienos priemonėmis arba skirti tuos pinigus mokytojų finansiniam motyvavimui.

Kas gi dabar galėtų paneigti, kad šis pigus ir nekokybiškas pirmoko lagaminas tebuvo būdas įsiteikti rinkėjams – už pačių rinkėjų pinigus?

Paramą gavo gerokai mažiau vaikų

Praėjusiais mokslo metais parama mokinio reikmenims įsigyti skirta 1 270 vaikams. Paramos dydis buvo 98 Eur. Mokiniai turėjo teisę į nemokamus pietus ir į paramą mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam iš bendrai gyvenančių asmenų ar vienam gyvenančiam asmeniui per mėnesį buvo mažesnės kaip 235,50 Eur.

Šiemet tokių paramą gavusių vaikų yra gerokai mažiau. Vis dėlto kreiptis dėl paramos galima iki spalio 5 dienos, todėl gavusiųjų paramą skaičius gali ir išaugti. Šiemet mokiniai į paramą teisę turi tada, jei vidutinės pajamos vienam asmeniui šeimoje siekia 264 eurus.

„2024 m. rugpjūčio 13 d. duomenimis, parama mokinio reikmenims įsigyti skirta 734 vaikams.

Išimties atvejais, atsižvelgiant į šeimos gyvenimo sąlygas, tokias kaip liga, nelaimingas atsitikimas, maitintojo netekimas, kai motina ar tėvas vieni augina vaiką (vaikus), kai šeima augina tris ir daugiau vaikų ar bent vienas šeimos narys yra asmuo su negalia, gali būti mokiniui skiriami nemokami pietūs ir parama mokinio reikmenims įsigyti, jeigu vidutinės pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės kaip 352 eurai“, – sakė savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Vainauskienė.

Parama skiriama ir pinigais, ir daiktais

G.Vainauskienė priminė, kad parama mokinio reikmenims įsigyti teikiama pinigais, pervedant į banko sąskaitą, ir nepinigine forma, jeigu mokinys patiria socialinę riziką arba mokinį augina bendrai gyvenantys asmenys, patiriantys socialinę riziką, išskyrus atvejį, kai atvejo vadybininkas, koordinuojantis atvejo vadybos procesą, o kai atvejo vadyba netaikoma, – socialinis darbuotojas, dirbantis su asmenimis, patiriančiais socialinę riziką, rekomenduoja paramą mokinio reikmenims įsigyti teikti pinigine forma.

Parama mokinio reikmenims įsigyti taip pat gali būti panaudojama uniformai įsigyti.

Paramos forma yra ir nemokamas maitinimas vaikams – pernai nemokamą maitinimą gavo 2081 mokinys, šiemet galutinis nemokamai valgysiančių vaikų skaičius dar nėra aiškus.

„Kokiam mokinių skaičiui bus teikiamas nemokamas maitinimas šiais mokslo metais atsakyti per anksti, nes kam skiriamas nemokamas maitinimas vertinant pajamas, prašymų teikimas prasidėjo nuo 2024 metų liepos 1 d. ir jie gali būti teikiami per visus mokslo metus.

Be to, mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ugdymo programą ar pagal pradinio ugdymo programą pirmoje ar antroje klasėje, nemokami pietūs skiriami nevertinant šeimos gaunamų pajamų be atskiro tėvų (globėjų) prašymo.

Rugpjūčio 13 d. duomenimis, skirtas nemokamas maitinimas 521 mokiniui“, – sakė specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas