Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pokyčius švietime skatinančiame hakatone triumfavo edukacinis dirbtinio intelekto sprendimas

Vilniaus universiteto (VU) Verslo mokyklos ir tarptautinių ir tarpvaliutinių pinigų perlaidų bei mokėjimų bendrovės „Western Union Lietuva“ organizuojamas „Edtech Hackathon“ pasiekė kulminaciją. Lapkričio 14 dieną vykusiame projekto finale dalyviai pristatė savo idėjas švietimo ir technologijų ekspertų komisijai ir varžėsi dėl piniginio prizų fondo – 6000 EUR.
„Edtech Hackathon“ organizatorių komanda
„Edtech Hackathon“ organizatorių komanda / VU VM nuotr.

„Kai vien mūsų šalyje per 1000 mokytojų nori palikti darbo vietą, nuolat keičiamas mokymo procesas iš kontaktinio į nuotolinį ir atgal, jau šiandien matome tokių veiksmų pasekmes – švietimui tenka patirti stiprių pokyčių poreikį. Lietuviai ne kartą yra įrodę, kad geba itin greitai prisitaikyti prie besikeičiančių sąlygų, tad matyti tiek daug dalyvių, tokias brandžias ir situaciją galinčius pakeisti sprendimus – verčia kaip reikiant didžiuotis ir pozityviai žvelgti į ateitį. Panašu, kad viskas bus labai gerai“, – sako Andrius Milinavičius, „Edtech Hackathon“ moderatorius.

Šiemet projekte varžėsi rekordinis komandų skaičius – net 20 komandų iš Lietuvos, JAV, Estijos, Rumunijos, Prancūzijos, Baltarusijos, Egipto, Indijos, Armenijos, o finale idėjas komisijai iš viso pristatė 12 komandų. Dalyvių idėjos aprėpė įvairius hibridinio ir mišraus mokymo sprendimus. Tiesiogiai transliuotame nuotoliniame finale idėjas vertino švietimo ir technologijų ekspertų komisija – „EdTech Lithuania“ asociacijos vadovas Šarūnas Dignaitis, Lietuvos verslo angelų asociacijos (LitBAN) valdybos pirmininkas dr. Vladas Lašas, „EdTech Hackathon“ steigėjas Vytenis Mockus, Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė ir Vilniaus švietimo pažangos centro direktorė Unė Kaunaitė.

„Džiugu, kad trečiasis VU Verslo mokyklos „EdTech Hackathon“ buvo įdomus, smagus ir kupinas įspūdžių. Galime tik džiaugtis, kad turime tokį idėjų ir žmonių, kuriems svarbu daryti pokytį švietime, būrį. Vertinimo komisijai nelengva buvo išrinkti nugalėtojus, tad teko nemažai diskutuoti. Svarbiausia, kad kartu sutarėme, jog reikšminga tai, ką projekto dalyviai sugebėjo padaryti per vieną savaitę, pradėdami nuo idėjų paieškos, medžiagos rinkimo, komandų būrimo ir darbo su mentoriais.

Komisija siekė įvertinti tas komandas, kurios pradėjo vystyti savo idėjas projekte. Kitas svarbus dalykas tai, kad komisija pastebėjo ir tas kompanijas, kurios jau turi patirties ir sėkmingai keliauja užsibrėžto tikslo link. Nes svarbu tai, kad projekto metu yra sukuriamas produktas ar idėja, atitinkanti tokius principus, kaip aktualumas švietime, tinkamumas, poveikis visuomenei ar bendruomenėms, inovatyvumas. Tačiau svarbiausia, kad idėjos sutelkė ir suvienijo tiek šaunių ir kūrybingų žmonių, kurie, tikiu, patyrė kūrybos ir atradimų džiaugsmą. Na o man darbas šio renginio komisijoje suteikė galimybę stebėti, kaip kuriamos inovacijos ir prisidėti prie puikų idėjų rėmimo bei skatinimo. Esu labai dėkinga organizatoriams, kurie suteikė galimybę prisijungti“, dalinasi Rūta Krasauskienė, „Edtech Hackathon“ komisijos narė.

Komisijos simpatijas užkariavo tarptautinės komandos programinė įranga „iSpeak“, siekianti sukurti labiau individualizuotą mokymosi patirtį sujungdama daugelį mokymosi įrankių į vieną vietą, pasitelkiant dirbtinį intelektą. Antrąją vietą užemė „informed.games“ su dezinformacijos mažinimo ir žiniasklaidos raštingumo sprendimais, o trečią – „InSkillz“ virtuali mokomųjų stalo žaidmo platforma. „Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkas“ įsteigė papildomą prizą – šešių mėnesių virtualaus biuro narystę ir įmonės steigimo palaikymą, kurį laimėjo dirbtinio intelekto valdoma kalbų mokymosi programėlė „Hackeroos”. Dalyviai varžėsi dėl pinignių prizų, įsteigtų „Transcom“ ir „Guidehouse“. 3 komandos taip pat buvo pakviestos pristatyti idėjas Lietuvos verslo angalų asociacijos renginyje (LitBAN).

„Visa mūsų komanda, dalyvaudama šiame projekte, gavo viską, kas geriausia. Renginio organizacija, konkurentų komandos, mentoriai, komisija – viskas buvo įdomu ir kupina iššūkių mums visiems. Jaučiamės pagerbti, tačiau kartu ir pasiryžę iki galo savo sprendimą paversti realybe ir padėti mokytojams bei mokiniams Lietuvoje bei visame pasaulyje išnaudoti visas mokymosi galimybes“, – džiaugiasi „iSpeak“ nugalėtojų komandos atstovas Sandro Franco.

VU VM nuotr./Projekto uždarymas
VU VM nuotr./Projekto uždarymas

Lapkričio 9 d. startavusioje edukacinių technologijų savaitėje žiniomis ir patarimais dalinosi stipriausių Lietuvos ir užsienio technologinių įmonių atstovai, Lietuvos viešojo sektoriaus bei startuolių atstovai – Peter Kazickas, Anna Csernus & Adrian Muller, Lukas Stakėla, Saulė Mačiukaitė-Žvinienė, Dovilė Juškevičienė, Rimantas Juknys, Paulius Juočeris, Linas Būtėnas, Ayman Arandi, Rytis Bieliauskas, Živilė Valeišienė, Ieva Šantaraitė-Gurskienė. Pagrindinėje renginio diskusijoje „The Future of Work is Now“ dalyvavo Inga Langaitė, Mindaugas Sinkevičius, Sergej Sidorov, Eglė Radišauskienė, Mariano Andrade Gonzalez ir dr. Birutė Miškinienė.

„Smagu, kad „Edtech Hackathon“ jau trečius metus suburia stiprią bendruomenę: kasmet besiplečiantį partnerių ir rėmėjų tinklą, stiprius mentorius, kurių šiais metais buvo net 16, dešimtis pranešėjų, pristačiusius aktualiausias švietimo technologijų temas bei daugybę dalyvių komandų, kurios dirbo dienomis ir naktimis ir svarbiausia – atsidavusią organizatorių komandą, kuri padėjo įgyvendinti šį 6 dienų hibridinio ir mišraus ugdymo inovacijų ir technologijų projektą. Visa ši bendruomenė suvienijo jėgas vieningo tikslo link – geresnio ir patogesnio švietimo visiems“, – dalinasi Vytenis Mockus, iniciatyvos sumanytojas ir projekto vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas