Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prasideda priėmimas į aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas

Penktadienį prasideda bendrasis priėmimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas. Šįmet stojantieji programas galės rinktis iš 36 aukštųjų mokyklų ir 75 profesinio mokymo įstaigų.
Parodos „Studijos 2017“ antroji diena
Prasideda priėmimas į aukštąsias mokyklas ir profesinio mokymo įstaigas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) svetainėse pateikia svarbiausią informaciją stojantiesiems.

  • Valstybė finansuos beveik 37 tūkst. pirmakursių mokslus: 20 tūkst. profesinėse mokyklose ir 16,8 tūkst. aukštosiose: 7,8 tūkst. universitetuose, 9 tūkst. kolegijose.
  • Priėmimas iki liepos 23 dienos 12 val. vyks per LAMA BPO sistemą. Pagrindinio priėmimo pirmojo etapo metu kvietimo studijuoti valstybės finansuojamoje (vf) studijų vietoje nesulaukę asmenys, antrojo etapo metu, kitaip nei anksčiau, galės įtraukti naujų pageidavimų. Tiesa – tik į mokamą bet kurios krypties studijų vietą.

  • Pagrindinė stojamųjų egzaminų ir motyvacijos vertinimo sesija vyks nuo birželio 18 dienos iki liepos 10 dienos.

  • Prieš renkantis studijų programą, derėtų pasidomėti jos turiniu, vertinimo išvadomis, pabendrauti su ten jau studijuojančiais, pasinagrinėti profesijų paklausą, situaciją darbo rinkoje.

  • Stojantieji į profesines mokyklas galės pasinaudoti galimybe mokytis valstybės nefinansuojamoje (vnf) vietoje, tai yra savo lėšomis.

  • Mažiausias stojamasis konkursinis balas, besirenkantiems bakalauro studijas, universitetuose sieks 3,6, kolegijose – 2.

  • Papildomas priėmimas vyks nuo rugpjūčio 13–17 dienomis iki 15 valandos. Jau turintys pasirašytas sutartis vf studijų vietose ar gavę studijų stipendiją, papildomame priėmime prašymus galės teikti tik į vnf studijų vietas.

  • Nustatyta žemesnė matematikos valstybinio brandos egzamino kartelė pretenduojantiems stoti į visų (išskyrus menų ir humanitarinių mokslų) studijų krypčių programas vf studijų vietas – egzaminas turi būti išlaikytas ne žemesniu nei 25 balų įvertinimu.

  • Matematikos valstybinis brandos egzaminas privalomas norintiems studijuoti bet kokioje studijų programoje, išskyrus menus.

  • Norintiems studijuoti universitetuose ir kolegijose privalomas lietuvių kalbos ir literatūros valstybinis brandos egzaminas.

  • Tiek universitetuose, tiek kolegijose privalomas anglų, vokiečių arba prancūzų valstybinis arba tarptautinis užsienio kalbos egzaminas ne mažesniu kaip B1 lygiu.

Daugiau informacijos apie priėmimą – čia.

Pernai į vf vietas aukštosiose mokyklose buvo priimta 14,5 tūkst. pirmakursių, profesinėse – apie 19 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas