Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Projektas „Ugdymo priemonės mokykloms“: per itin trumpą laiką šalies mokyklos aprūpintos „Lenovo“ kompiuteriais

Skaitmeninė transformacija yra vienas ryškiausių pokyčių pasaulyje, į kurį turi reaguoti ir švietimo sistema. Šiuolaikinės technologijos gali padėti sukurti ateičiai pasiruošusias, kokybiškesnes, įtraukesnes ir efektyvesnes švietimo sistemas. Nacionalinė švietimo agentūra (NŠA), atliepdama skaitmenizacijos poreikį, paskelbė viešąjį konkursą, skirtą aprūpinti Lietuvos mokyklas nešiojamaisiais kompiuteriais.
Mergaitė su kompiuteriu
Mergaitė su kompiuteriu / Atstovų nuotr.

Pagrindinis iššūkis – projekto „Ugdymo priemonės mokykloms“ įgyvendinimo metu per itin trumpą laiką sugebėti susiderinti su gamintoju kompiuterių pagaminimą, atvežimą į Lietuvą ir operatyvų kompiuterių išskirstymą per daug skirtingų Lietuvos mokyklų.

Projekto sėkmę užtikrino ir įgyvendino viena iš lanksčiausių naujų technologijų, idėjų ir verslo sprendimų lyderių Lietuvoje UAB „INIDA“ su savo partneriais, kompiuterių gamintojais „Lenovo“.

Kompiuteris tampa būtina mokymo(si) priemone

Projektas „Ugdymo priemonės mokykloms“ yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir bendrojo finansavimo lėšomis. Projekto įgyvendinimo laikotarpis – nuo 2024 m. gegužės 9 d. iki 2028 m. rugsėjo 30 d., projekto biudžetas – 52 090 812,98 Eur.

Projekto tikslas yra gerinti švietimo paslaugų kokybę, aprūpinant efektyviai veikiančias bendrojo ugdymo mokyklas kompiuterine, laboratorine įranga ir priemonėmis. Projekte numatytas ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas įgyvendinančių švietimo įstaigų aprūpinimo standarto (rekomendacijų) parengimas, bendrojo ugdymo mokyklų aprūpinimas kompiuterine įranga bei bendrojo ugdymo mokyklų aprūpinimas šiuolaikiškomis gamtos ir tiksliųjų mokslų priemonėmis.

Nors Europos Sąjunga ir Lietuva į mokyklų skaitmeninę plėtrą per paskutiniuosius trejus metus investavo nemažai lėšų, tačiau vertinant mokyklų aprūpinimo moderniais kompiuteriais, tenkančiais mokinių mokymui santykis vis dar yra vienas kompiuteris keturiems mokiniams – tai nėra pakankama nuolatiniam tradicinių ir skaitmeninių ugdymo priemonių derinimui ir sklandžiam pasiekimų patikrinimui užtikrinti.

Šiai spragai užpildyti šalies mokykloms ir yra perkami kompiuteriai. Būtent skaitmeninių įrankių panaudojimas konkrečiai mokymosi užduočiai atlikti labiau įtraukia mokinius, rezultatai tampa geresni.

Svarbu paminėti, kad šios rūšies – įrankiais grįstos – technologijos tampa efektyvios ir pagerina mokymą ir mokymąsi tik tada, kai jas prasmingai ir efektyviai įdarbina mokytojai. Įrankiais grįstos technologijos neperima pedagoginių funkcijų ir nepakeičia mokytojų, o būtent patys mokytojai, naudodami skaitmeninius įrankius, kuria mokiniams aktualų ugdymo turinį.

Vykdant projektą neišvengta iššūkių

Kaip minėta, projekto „Ugdymo priemonės mokykloms“ įgyvendinimui buvo paskelbtas viešasis konkursas. Konkurso 2024 vnt. nešiojamųjų kompiuterių pirkimą laimėjo įmonė UAB „INIDA“.

Įmonės vadovo Ramūno Dirvelio teigimu, šis projektas pareikalavo nemažai iššūkių: „Nors Lietuvos IT rinkoje jau dirbame daugiau nei 31 metus ir turime labai daug patirties dirbdami su švietimo įstaigomis, šis projektas buvo tikrai sudėtingas ir pareikalavo nemažai pastangų.

Pagrindinis iššūkis – per itin trumpą laiką sugebėti susiderinti su gamintoju 2024 vienetų specialiai mokymo įstaigoms parinktų kompiuterių pagaminimą, atvežimą į Lietuvą ir operatyvų kompiuterių išskirstymą per daug skirtingų Lietuvos mokyklų.

UAB „INIDA“ ir NŠA sutartį dėl laimėtų kompiuterių pasirašė 2024-07-05, o kompiuteriai galutinius klientus (t.y. visas mokyklas) turėjo būti pasiekę jau rugpjūčio 16 d. UAB „INIDA“ bendradarbiaudami su savo partneriais „Lenovo“ per šį itin trumpą laikotarpį sugebėjo įgyvendinti numatytą planą ir užtikrino, kad prasidedant naujiems metams, mokiniai mokyklose turės naujus nešiojamuosius „Lenovo“ kompiuterius, kurie palengvins mokymosi procesą. Iš viso „Lenovo“ ThinkBook 16 G7 ARP nešiojamuosius kompiuterius, pristatėme net 84 skirtingoms Lietuvos mokykloms.“

Asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Dirvelis
Asmeninio albumo nuotr./Ramūnas Dirvelis

Radvilė Masiulionienė, Nacionalinės Švietimo Agentūros atstovė, projekto „Ugdymo priemonės mokykloms“ vadovė aptarė bendradarbiavimo su UAB „INIDA“ procesą.

„Mokyklų aprūpinimas kompiuterine įranga yra vykdomas nuo pat projekto pradžios. Startavome su dokumentų parengimu ir organizavome viešąjį pirkimą kompiuterinei įrangai įsigyti. Šiame konkurse dalyvavo tiekėjai, jų gretose buvo ir UAB „INIDA“, su kuria laimėjus buvo pasirašytos penkios pirkimo sutartys dėl per 2000 kompiuterinės įrangos komplektų įsigijimo.

Bendradarbiavimas su UAB „INIDA“ vyko sklandžiai, atsižvelgiant į tai, kad pristatymo terminai pagal standartines sutarties sąlygas buvo pakankamai įtempti: pristatymui buvo skirta trisdešimt darbo dienų. Tiekėjui tikrai kilo iššūkių per šį laikotarpį sutarti su gamintoju, išspręsti logistikos klausimus, ypač turint omenyje tai, kad procesai vyko vasaros laiku, kuomet daugelis atostogauja.

Galiausiai pasirašėme papildomus sutarimus, kurie leido mums nusipirkti dar 200 kompiuterių, kurie šiuo metu jau yra pristatyti ugdymo įstaigoms. Galiu teigti, kad UAB „INIDA“ užtikrino mūsų poreikius, patenkino lūkesčius, džiaugiamės darniu, sklandžiu bendradarbiavimu.“

Kompiuterių gamintojai – „Lenovo“ – taip pat įdėjo svarų indelį į sėkmingą projekto įgyvendinimą. Audrius Klimaitis, „Lenovo“ vadovas Baltijos šalims, papasakojo apie pristatytus „Lenovo“ nešiojamuosius kompiuterius ir jų tinkamumą mokiniams.

Asmeninio albumo nuotr./Audrius Klimaitis
Asmeninio albumo nuotr./Audrius Klimaitis

„Lenovo“ komanda džiaugiasi, kad mokiniams aukštų rezultatų padės siekti mūsų tiekiami nešiojamieji kompiuteriai. „Lenovo“ yra didžiausias nešiojamųjų kompiuterių gamintojas pasaulyje, todėl pasitikėjimas pasauliniu mastu atsispindi ir Lietuvoje. Lietuvos mokyklas pasieks naujausios kartos verslo klasės įrenginiai ThinkBook 16 Gen7. Mūsų manymu, tai vienas geriausių pasirinkimų mokiniams dėl šių priežasčių: įrenginiai turi labai talpias 71Wh baterijas, todėl mokiniai realiai visą mokslo dieną galės dirbti neįkraudami įrenginio.

Kompiuteriai pristatyti su talpiais (512GB) kietaisiais diskais, taip pat galinga (16GB) darbine atmintimi – tokios specifikacijos tik dabar tampa norma versle, todėl labai džiugu, kad mokyklos pasirinko šių dienų poreikius atitinkančią specifikaciją. Mokiniams pamokų metu gali nutikti įvairių atsitikimų – „Lenovo“ ThinkBook įrenginiai yra tęstuoti 12 kariuomenės standartų ir turi vandeniui atsparią klaviatūrą (iki 60ml), todėl jie tarnaus mokymosi procesui ilgiau nei įprasta įranga. Kas dar labai svarbu – saugumas. „Lenovo“ ThinkBook įrenginiai turi versle naudojamus saugumo sprendimus – fizinį kameros uždangalą, TMP lustą, kuris šifruoja duomenis, o prisijungti prie įrenginių galima tiesiog naudojant pirštų antspaudą. Neabejojame, kad įrenginiai bus naudojami ir mokymuisi nuotoliu – dirbtinis intelektas ThinkBook įrenginiuose geba sukoncentruoti kameros vaizdą į mokinį, pakeisti foną ir bendrai pagerinti vaizdo kokybę“, – teigia A.Klimaitis.

Atstovų nuotr./Logotipas
Atstovų nuotr./Logotipas
Atstovų nuotr./Logotipas
Atstovų nuotr./Logotipas

Atstovų nuotr./„Inida“ logotipas
Atstovų nuotr./„Inida“ logotipas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas