Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologo profesija: dėl ko renkasi ir ką gauna?

Ar tiesa, kad psichologo profesiją renkasi žmonės, kuriuo patys turi psichologinių problemų? Ko tikisi iš šio mokslo būsimieji studentai ir ką iš tikro gauna?
Sudegęs skrebutis
Sudegęs skrebutis / „Shutterstock“ nuotr.

Psichologas-psichoterapeutas Justinas Burokas sako, kad nėra žmogaus, kuris neturėtų vienokių ar kitokių problemų, bet jis sutiko, kad neretai psichologo  profesiją renkasi tie žmonės, kurie nori išspręsti pirmiausia savo problemas.

„Ilgai galvojau, kad čia susirenka žmonės, kurie nebūtinai nori gilintis į save, nebūtinai turi tam tikrų savo asmeninių patirčių, kurias nori išspręsti studijų metų, bet vėliau supratau, kad taip, ir aš pats nesu išimtis“, – Žinių radijo laidoje „Radioaktyvūs“ pasakojo jis.

J.Burokas nurodo, kad, įvairių tyrimų duomenimis nustatyta, kad psichologo profesiją renkasi tam tikro tipo žmonės, turintys tam tikrą savo ankstyvą patirtį, dėl kurios jie ir nori geriau pažinti save.

Psichologija nėra mokslas, kur žmonės susirinko, pamąstė ir pasakė, kad yra vienaip ar kitaip.

Studentų lūkesčiai, jo teigimu, ne visada būna patenkinti: neretai nutinka, kad ketverius metus studijavę psichologiją žmonės supranta, kad ši profesija – visai ne jiems. „Antroji tragedija – tai, kad studijų metu tu negauni tos pagalbos, nes dalis žmonių ateina su noru gauti psichologinę pagalbą“, – dėstė J. Burokas.

Dar vienas mitas apie psichologijos mokslus, pasak specialisto, kad jie yra humanitariniai.

„Kai studijuoji psichologiją, matematikos labai reikia. Psichologija yra toks mokslas, kuris visą laiką turi būti statistiškai pagrįstas. Psichologija nėra mokslas, kur žmonės susirinko, pamąstė ir pasakė, kad yra vienaip ar kitaip. Visi stiprūs psichologiniai teiginiai turi būti paremti tyrimais, o tyrimuose turime sakyti, kaip yra statistiškai patvirtinta, ir tam ir yra reikalinga matematika“, – kalbėjo psichologas-psichoterapeutas.

J.Buroko teigimu, psichologijos studijos populiarios tarp jaunimo dėl to, kad studijų pavadinimas gražiai skamba ir jos pačios yra apipintos mitais. Dar vienas dalykas – žmonės mano, kad po psichologijos studijų bus beveik visagaliai.

Kuo skiriasi psichologija nuo psichoterapijos?

J.Burokas pasakoja, kad psichologas yra labiau konsultantas, o psichoterapeutas – labiau gydytojas. Jis pateikia tokį pavyzdį: jei žmogus išgyvena dėl skyrybų, psichologas jam paskiria 10-15 konsultacijų. Bet jei žmogus skiriasi jau trečią kartą šiam greičiausiai jau reikės psichoterapijos kurso.

J. Burokas sako, kad jo uždavinys yra padėti žmogui pakeisti savo elgesį.

„Pačiais pirmaisiais mūsų gyvenimo mėnesiais mūsų smegenys yra plastiškiausios: gali sugerti daugiausiai informacijos ir labai greitai formuojasi. Ta mūsų ankstyvoji patirtis mums uždeda tam tikrus akinius: pradedame matyti pasaulį tam tikru būdu, neretai gerokai iškreipiančiu realybę. Tad psichologo ar psichoterapeuto uždavinys – padėti nusiimti tuos akinius ir užsidėti kitus, kurie taip smarkiai realybės nekraipo“, – pasakojo J. Burokas.

Visą laidos „Radioaktyvūs“ įrašą klausykite čia.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai