Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulio universitetų reitinge – net keturi Lietuvos universitetai

Trečiadienį, vasario 27 d., paskelbtuose QS pasaulio universitetų reitinguose pagal studijų kryptis figūruoja ir 4 Lietuvos universitetai - Kauno technologijos universitetas (KTU), Vilniaus Gedimino technologijos universitetas (VGTU), Vilniaus universitetas (VU) ir Mykolo Romerio universitetas (MRU).
Paskaita
Paskaita / „Scanpix“ nuotr.

Sudarant reitingus iš viso buvo vertinamos 1222 institucijos pasaulyje, atsižvelgiant į 48-ias studijų kryptis 5-iose mokslo ir studijų srityse: menuose ir humanitariniuose moksluose, inžinerijoje ir technologijose, gamtos moksluose ir medicinoje, fiziniuose moksluose bei socialiniuose moksluose ir vadyboje. Analizuota daugiau nei 22 milijonai dokumentų, kuriuose pateikiama beveik 200 milijonų citatų.

Universitetų įvertinimą reitinge sudaro keletas kriterijų: QS vykdomų akademinio personalo apklausų rezultatai, QS vykdomų darbdavių apklausų rezultatai, citavimų skaičius, tenkantis mokslinėms publikacijoms, ir H indeksas (maksimalus publikacijų skaičius h, kurios yra pacituotos bent h kartų), kuriuo siekiama nustatyti mokslininkų produktyvumą ir jų darbų įtaką.

Iš kriterijų didžiausią įtaką daro akademinio personalo apklausų rezultatai. Šiais metais buvo surinkti daugiau nei 83 tūkst. akademikų anketų iš viso pasaulio. Kiekvienas jų pateikė nuomonę savo kompetencijos srityse.

Vilniaus universitete geriausiai vertinama lingvistika

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniaus universitetas

Tarp 500 geriausių universitetų pasaulyje VU pateko keturiose studijų srityse iš penkių: fizinių mokslų (383 vieta), socialinių mokslų ir vadybos (384 vieta), menų ir humanitarinių mokslų (393 vieta), inžinerijos ir technologijos (451-500 vieta).

Menų ir humanitarinių mokslų srityje geriausiai ir toliau vertinama VU lingvistikos kryptis, šiemet atsidūrusi 201-250 vietoje.

Fiziniai mokslai šiemet pakilo į 383 vietą (2018 m. – 400).

VU socialinių mokslų ir vadybos kryptyje užima 384 poziciją (2018 m. – 451-500), apskaitos ir finansų – 251-300 vietą. Verslo ir vadybos studijų kryptis pateko tarp 401-450 geriausiųjų.

Kompiuterių mokslo ir informacinių sistemų, inžinerijos ir technologijos, biologijos mokslų ir medicinos studijų kryptys užima 451-500 pozicijas.

„Studijų krypčių reitingas šiemet nuteikia pozityviai, nes gerėjančius rodiklius stebime visose studijų srityse. Šie reitingai patvirtina tai, kad apie mūsų mokslininkus gerai atsiliepia kitų pasaulio universitetų kolegos, o absolventus puikiai vertina darbdaviai. Raginu moksleivius ir jų artimuosius į tai atsižvelgti. Svarbu įvairius rodiklius įvertinti galvojantiems tiek apie studijas Lietuvoje, tiek apie studijas svetur“, – sako VU rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Įvertintos Kauno technologijos universiteto verslo ir vadybos studijos

KTU nuotr./KTU
KTU nuotr./KTU

KTU reitinguotas inžinerijos ir technologijų mokslo ir studijų srityje bei dvejose kryptyse – elektros ir elektronikos inžinerijos, taip pat verslo ir vadybos.

KTU verslo ir vadybos studijų kryptyje pateko tarp 451-500 geriausių pasaulio universitetų ir užima trečią vietą Lietuvoje. Inžinerijos ir technologijų srityje universitetas taip pat pateko tarp 451-500 geriausiųjų, elektros ir elektronikos inžinerijos studijų kryptyje – tarp 401-451 pasaulio universitetų. Tiek pagal inžinerijos ir technologijos sritį, tiek pagal elektros ir elektronikos inžinerijos studijų kryptį KTU yra antra aukštoji mokykla Lietuvoje.

„Džiaugiamės, kad talentingų KTU mokslininkų, dėstytojų ir studentų įdirbis tapo pagrindu puikiems pasiekimams – KTU pateko tarp 450-ies geriausiųjų elektros ir elektronikos inžinerijos kryptyje. Be to, šių metų reitingai atskleidė dar vieną stiprią Universiteto pusę – pirmą kartą įvertintos verslo ir vadybos studijos (socialinių mokslų ir vadybos mokslo ir studijų srityje)", – teigia Lolita Jurkšienė, KTU Veiklos valdymo departamento direktorė.

Mykolo Romerio universitetas – teisės krypties dalykiniame reitinge

MRU nuotr./MRU
MRU nuotr./MRU

Lietuva pirmą kartą pateko į teisės krypties dalykinį reitingą. Iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų įvertintas vienintelis Mykolo Romerio universitetas – pasauliniame reitinge užimta 251-300 vieta.

Mykolo Romerio teisės mokyklos dekanė prof. dr. Lyra Jakulevičienė sako, jog šis tarptautinis rezultatas ir pripažinimas yra labai svarbus ne tik Mykolo Romerio teisės mokyklai. „Lietuvos patekimas į pasaulinius teisės krypties reitingus yra itin reikšmingas įvykis, nes teisės kryptis kitų mokslų krypčių kontekste turi daug mažesnes tarptautines konkuravimo sąlygas, – sako L.Jakulevičienė. – Tarptautinių aukščiausio lygio mokslinių publikacijų galimybės teisės kryptyje yra nepalyginamai mažesnės, kadangi ir teisės moksliniai tyrimai daugeliu atveju yra labiau orientuoti į nacionalinę erdvę".

VGTU inžinerijos ir technologijos kryptyje – tarp 100 geriausių

Organizatorių nuotr./VGTU pastatas
Organizatorių nuotr./VGTU pastatas

VGTU pateko į geriausiųjų pasaulio universitetų šimtuką ir užima 51–100 vietą. VGTU sulaukė didesnio pripažinimo statybos inžinerijos ir statinių konstrukcijų kryptyje. VGTU vienintelis lietuviškas universitetas, kurioje nors studijų kryptyje patekęs į šimtuką.

Inžinerijos ir technologijų srityje VGTU yra 256 pozicijoje. Šioje srityje universitetas šiemet reitinguotas 3-iose naujose kryptyse: mechanikos, aeronautikos ir gamybos inžinerijos kryptyje užima 301–350 vietą, elektronikos ir elektros inžinerijos kryptyje užima 351–400 vietą, informatikos ir informacinių sistemų kryptyje – 451–500 vietą.

VGTU menų ir humanitarinių mokslų srities architektūros kryptyje užima 101–150 vietą. Verslo ir vadybos studijų kryptyje VGTU užima 101–150 vietą (2018 m. – 201–250 vieta), Ekonomikos ir ekonometrijos kryptyje šiemet VGTU išlaikė poziciją ir užima 201–250 vietą. Vertinant bendrus rezultatus socialinių mokslų ir vadybos srityje VGTU užima 276 poziciją.

„Paskelbti tarptautinio universitetų reitingo rezultatai rodo spartų VGTU šuolį inžinerijos ir technologijų srityje. Stebėdami rinką, matome didėjančią socialinių mokslų svarbą, todėl nestebina ir VGTU sparčiai kylantys šios krypties rodikliai, sukuriantys sinergiją su technologiniais mokslais. Šiais metais pasiekti įvertinimai dar kartą įrodo, kad universitetas užtikrintai siekia ambicingų tikslų, išlaikydamas aukštus kokybės standartus bei kurdamas šiuolaikišką, technologiškai stiprų, inovatyvų ir studentų, darbuotojų, verslo atstovų bei visuomenės poreikius atliepiantį universitetą“, – reitingų rezultatus komentuoja VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas