Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rašto darbų studentams pardavėjai verbuoja potencialius darbuotojus

Rašto darbų studentams pardavėjai patys ieško darbuotojų, kurie jaunuoliams galėtų rašyti kursinius, bakalauro ar magistro darbus. Pasakodami, kad viskas esą yra legalu ir skaidru, kviečia potencialius darbuotojus užsukti į ofisą ir aptarti galimo būsimo darbo sąlygas. Viena tokių siūlytojų yra mažoji bendrija (MB) „Diplomatika“.
Studentas
Studentas / 123rf nuotr.

„Legaliai veikianti MB „Diplomatika“ užsiima ne visai legalia veikla. Mano CV radusi viešojoje erdvėje ir įvertinusi mano neva kompetenciją, pasiūlė darbą, kuris, mano žiniomis, nėra legalus“, – laiške 15min rašė skaitytoja.

Pasiūlymai rašyti kursinius, bakalauro ar magistro darbus, pasak jos, – tiesiai ant lėkštutės: „Su terminais, sumomis, temomis ir visa reikalinga informacija. Su pasiūlymu atvykti pas juos į ofisą, nes viskas neva yra skaidru“.

Už vieną rašto darbą galima užsidirbti iki 450 Eur.

Skaitytojos atsiųstas laiškas /Darbo pasiūlymas
Skaitytojos atsiųstas laiškas /Darbo pasiūlymas
Skaitytojos atsiųstas laiškas /Darbo pasiūlymas
Skaitytojos atsiųstas laiškas /Darbo pasiūlymas

15min kreipėsi į MB „Diplomatika“, tačiau telefonu atsiliepusi jų atstovė nukirto: „Mes šia tema atsisakome komentuoti“. Į laišką sureaguota taip pat nebuvo.

Siūlo taupyti laiką

„Šiandieniniame pasaulyje viena iš esminių mūsų vertybių yra laikas. Retai žmogus sugeba pasiekti visų numatytų tikslų, kadangi paprasčiausiai nespėja. Šiuolaikinis jaunimas – dirbantis, besimokantis, pramogaujantis – deja, nėra išimtis“, – tinklalapyje skelbia rašto darbų pardavėjai.

Jie tvirtina siūlantys ypatingą galimybę – „sutaupyti brangų laiką ir jėgas bei patikėti jiems visą rašto darbų naštą“. „Jūsų rašto darbai bus atlikti greitai ir kokybiškai. Rašome kursinius, referatus, praktikos ataskaitas, tyrimus, bakalauro ir magistro rašto darbus bei kitus jums reikalingus rašto darbus“, – žada jie.

Kiekvienas rašto darbas neva rašomas naujai, informacija neplagijuojama, darbai pristatomi dalimis, todėl rašymo procesą ir jo kokybę kontroliuoja darbo vadovas ir pats sukčiaujantis studentas. Tinklalapyje teigiama, kad visos sąlygos įforminamos sutartyje, kurią klientas pasirašo su įmone. Konkrečios rašto darbų kainos nenurodomos – esą dėl jų reikėtų susisiekti. Klientams žadamas konfidencialumas.

Čia pat įdėtas ir neva nuolatinės klientės komentaras esą šiems rašytojams dar yra kur tobulėti, jų darbą vertina septyniais iš dešimties balų. Kitas klientas prisipažino, kad kaina šiek tiek „kandžiojasi“, tačiau esą atliktas darbas buvo vertas didesnės sumos.

Taikomos baudos

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) nuomone, negali būti laikoma teisėta tokių juridinių asmenų, kurie prekiauja diplominiais ir kitais rašto darbais, veikla. ŠMM ne kartą kreipėsi į prokuratūrą prašydama apginti viešąjį interesą.

„Atkreipiame dėmesį, kad atnaujinamame Administracinių nusižengimų kodekse numatyta atsakomybė už neteisėtą mokslo darbų pirkimą, pardavimą ir jų pateikimą mokslo ir studijų institucijoms“, – teigiama ŠMM atsiųstame komentare.

Pirmosios pakopos ir vientisųjų bei magistrantūros studijų baigiamųjų darbų, disertacijų, meno projektų neteisėtas pirkimas, pardavimas ir jų pateikimas mokslo ir studijų institucijoms užtraukia baudą asmenims nuo 150 iki 300 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1800 eurų.

„Šio straipsnio 1 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą asmenims nuo 300 iki 850 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1700 iki 3000 eurų“, – primena ŠMM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas