Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šauktinė apie tarnybą: „Vaikinai rąstą pakelia, merginos – daugiau pamąsto“

Kauno Panemunės rajone apsistojusios šauktinės kas rytą, kaip ir vaikinai, daro mankštą, mokosi surinkti ir išrinkti automatinį ginklą, važiuoja į šaudymus ir sprogdinimus. Viena jų – Juozo Vitkaus inžinerijos batalione tarnaujanti Karolina Rukaitė. Ji prisipažįsta paragavusi ir kitų studijų, tačiau tik kariuomenėje pajuto pagaliau atradusi save.
Karolina Rukaitė
Karolina Rukaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Esu baigusi kitas studijas, bet supratau, kad man tos studijos – ne prie širdies, kad aš nenoriu to gyvenime tęsti. Giliai širdyje puoselėjau svajonę būti kariuomenėje“, – prisipažino K.Rukaitė, su 15min kalbėjusi parodoje „Studijos 2017“.

Dar labiau Karolinos norą pakurstė ir laiku paraginęs brolis. „Karolina, tu gali, eik į kariuomenę“, – ką tik pabaigęs tarnybą paragino jis. Taigi taip Karolina atsidūrė tarp šauktinių. „Tikiu, kad aš save atradau“, – nusišypsojo mergina.

Vis dėlto pirmos dienos nebuvo lengvos – nauja aplinka, daugybė naujų žmonių, neaišku, kur pasisukti ar eiti galima, o kur – ne. Reikia įprasti keltis anksti – 6 val. ryto. Vyrauja šioks toks pasimetimas, tačiau viso to nelieka savanorių gretose praūžus pirmajai savaitei.

„Pakanka savaitės susipažinti, prie visko priprasti ir įsivažiuoti į ritmą“, – patikino K.Rukaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Karolina Rukaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Karolina Rukaitė

Griežta dienotvarkė

Kaip atrodo šauktinės diena? Pabudus duodama dešimt minučių pasiruošti prieš sportą. „Tuomet padarome mankštą, kad organizmas prabustų. Grįžtame, koks nors pasiruošimas, pusryčiai. 8 val. yra rytinis patikrinimas: pasižiūri, kaip atrodome, supažindina su diena, ką mes veiksime“, – pasakojo šauktinė.

Dažniausiai pirmąją dienos dalį po sporto duoklė atiduodama teorijai – vyksta paskaitos, o po pietų pereinama prie praktikos. Tuomet laukia vakarienė ir laisvas laikas. Vakare – vėl patikrinimas ir miegas.

Anot Karolinos, praėjo tie laikai, kai „tave išveža kur nors ir uždaro keliems metams“. Kas vakarą su šeima ar draugais galima bendrauti telefonu, o savaitgaliais, jei neužklumpa liga ar nesi prasižengęs, leidžiama grįžti namo.

Važiuojame į pratybas, pavyzdžiui, šaudymo – nuo ryto išvažiuojam ir grįžtame popiet. Į sprogdinimus važiuojame. Tai vėlgi tos dienos truputėlį skiriasi, – pasakojo šauktinė.

Rankos su ginklu drebėjo

„Tiesa, būna, kad važiuojame į pratybas, pavyzdžiui, šaudymo – nuo ryto išvažiuojam ir grįžtame popiet. Į sprogdinimus važiuojame. Tai vėlgi tos dienos truputėlį skiriasi“, – pasakojo šauktinė.

K.Rukaitė prisipažino, kad ginklą prisijaukinti buvo šioks toks iššūkis: „Jis nėra labai sunkus, bet pakelti jį ir laikyti reikia su viena ranka, tai (ranka – aut. past.) dreba, dreba. Turi viską apie ginklą žinoti – kiekvieną dalį. Mokėti jį išardyti. Ir turi būti atitinkama seka. Buvo taip, kad vieną detalę per anksti išėmiau, tada atsisukau į vaikiną, klausdama: „Gal gali padėti?“

Pirmosiomis savaitėmis, kaip pasakojo Karolina, su ginklu beveik nesiskyrė, kad prie jo įprastų. Šiuo metu jis jau pažintas, lengvai surenkamas ir išrenkamas.

Vaikinams – fizinis krūvis, merginoms – daugiau mąstymo

Mergina pasakojo, kad merginos ir vaikinai gyvena atskirai, joms skirtas tam tikras laikas naudotis dušais: „Kad nebūtų nepatogių situacijų nei jiems, nei mums.“ Kalbant apie fizinį krūvį, tiek merginos, tiek vaikinai sportuoja vienodai.

Vaikinai geriau truputį fiziškai padirbs, o merginos pamąstys, – sakė ji.

„Yra ir vaikinų, fiziškai nepasiruošusių, todėl nėra taip, kad turi bėgti iki sąmonės netekimo. Jei negali, tai lėčiau pabėga. Mūsų vadai labai geri, jeigu reikia kokį rąstą pakelt, sako, kad tegu pakelia vaikinai, o tu kokį kitą darbą padarysi. Vaikinams daugiau skiriamas fizinis krūvis, o jeigu ką nors pagalvot daugiau reikia – merginoms. Vaikinai geriau truputį fiziškai padirbs, o merginos pamąstys“, – sakė ji.

Nuolaidų dėl lyties tarp savanorių esą nėra – beveik viskas daroma po lygiai. O ir pati Karolina prisipažino, kad kitaip jai nepatiktų: „Nemėgstu, kai vien dėl to, kad mergina, skiriamos lengvesnės užduotys.“

Karolinos skaičiavimu, šiuo metu jos batalione yra apie 200 šauktinių. „Yra keli „atkritę“. Buvo aštuonios merginos – tarp jų, vieną, deja, komisavo, tad liko septynios. Ji planuoja pasveikusi sugrįžti. Visos kitos planuoja pasilikti ir tęsti savo tarnybą kariuomenėje.“

K.Rukaitės manymu, kiekvienas vaikinas turėtų atlikti karinę tarnybą kuo jaunesnio amžiaus: „Ateitų, sustiprėtų – tiek fiziškai, tiek morališkai, ir vėliau gyvenimo nesutrukdytų. Žinau tokių, kurie po tų devynių mėnesių nusprendė likti, o kiti – nerado savęs, nors iš pradžių planavo likti. Manau, kad tie, kurie yra sveiki, fiziškai pasiruošę, turėtų eiti tarnauti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas