Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas linkęs ankstinti vaikų ugdymą

Seimas po pateikimo ketvirtadienį pritarė Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos teiktam įstatymo projektui, kuriuo siūloma vaikus pradėti ugdyti anksčiau.
Eugenijus Jovaiša
Eugenijus Jovaiša / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iš 141 Seimo nario dėl įstatymo pakeitimo balsavo 62 parlamentarai – 58 pritarė, konservatoriai Sergejus Jovaiša, Antanas Matulas ir Ingrida Šimonytė susilaikė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė balsavo prieš.

Pagal projektą, nuo kitų metų rugsėjo tėvai arba globėjai galėtų patys spręsti, nuo kelerių metų – 5 ar 6 – vaikas pradės lankyti priešmokyklinę grupę. Atitinkamai pradinį ugdymą vaikas pradėtų lankyti 6 ar 7 metų.

„Tokiu būdu jau nuo 2018 m. rugsėjo mėn. būtų pradėtas ugdymo ankstinimo procesas, tačiau ne privalomai, o suteikiant teisę tėvams patiems nuspręsti dėl jų vaiko leidimo į priešmokyklinę grupę vienais metais anksčiau“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Pristatydamas įstatymo projektą E.Jovaiša teigė, kad jis – tik pirmasis žingsnis ankstinant moksleivių ugdymą.

„Pats ankstinimas [...] yra sudėtingas procesas, mes jam ruošiamės. Reikės parengiamųjų metų, nes reikia ir turinį sužiūrėti, ir mokytojus apmokyti, ir vadovėlius parengti, ir infrastruktūrą parengti. Tam reikia nemažai pinigų – paskaičiuota apie 11 mln. [eurų] – todėl tai bus procesas, kuris, geriausiu atveju, vainikuosis 6-mečių pradėjimu eiti į mokyklą 2020 metais“, – Seimo posėdžio metu kalbėjo Seimo narys.

Šiuo metu leidžiant vaikus į priešmokyklinę grupę ir mokyklą anksčiau, tai yra, atitinkamai nuo 5 ir 6 metų, tėvai turi gauti teigiamą specialistų išvadą – vaiko brandos vertinimą. Priėmus siūlomą įstatymo projektą, ekspertų vertinimas nebūtų privalomas – jo reikšmė būtų tik rekomendacinė.

„Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, yra apie 300 skundų dėl vaiko brandumo mokytis komisijos veiklos [...]“, – pažymėjo E.Jovaiša.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė

Konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė reaguodama į šį teiginį parlamentaro pasiteiravo, kas paskatino rengti tokį siūlymą, suabejojo įstatymo projekto tikslais ir problematika.

„Jeigu vaikas nepasiruošęs eiti į mokyklą ir tą nustato ekspertai profesionalai, matyt, reiktų tėvams atsižvelgti į tas nuostatas ir nekankinti vaiko pernelyg ankstyvu leidimu į pirmą klasę“, – poziciją dėstė Seimo narė.

„Psichologinė tarnyba ir toliau tarnauja tėvams, – atsakė E.Jovaiša. – Tėvai gali kreiptis, jeigu jie abejoja [...], jie gali kreiptis ir tarnyba privalės duoti kvalifikuotą pagalbą. Jeigu tėvai (globėjai) drąsūs, labai daug dirba su savo vaikučiais ir yra nusprendę, jog jie gali [lankyti mokyklą], tai jie gali. Ir mokykla gali priimti. Suprantamas dalykas, bus paskubėjusių tėvų, neįvertinusių sugebėjimų, visaip bus [...]. Čia noras ir palengvinti patį procesą, ir noras vengti nuolatinių ginčų tarp tėvų ir tarnybos.“

Ugdymo ankstinimo klausimą Seimas svarstys gruodžio 19 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas