Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų stojamųjų tendencijos: didžiausia konkurencija stojantiems į mediciną

Šeštadienį 15 val. LAMA BPO sistemoje baigiasi šių metų bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas prašymų priėmimas. Tendencijos išlieka panašios kaip ir praėjusiais metais – abiturientai daugiausiai renkasi socialinius ir medicinos mokslus. Populiariausių specialybių penketuke – medicina, teisė, odontologija, ekonomika ir programų sistemos.
Geriausių abiturientų pagerbimas Rotušėje
Geriausių abiturientų pagerbimas Rotušėje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LAMA BPO sistemos duomenimis, šiuo metu pirmąjį registracijos žingsnį (pateikė vardą, pavardę ir el. pašto adresą) atliko 37 157 stojantieji. Beveik 32 tūkst. stojančiųjų pateikė pagrindinio priėmimo prašymus ir iš viso pareiškė beveik 179 tūkst. pageidavimų.

Medicina ir socialiniai mokslai – nepralenkiami lyderiai

Žurnalo „Reitingai” duomenimis, Lietuvoje yra 1,6 tūkst. studijų programų ir dar 500 mokymo programų yra profesinėse mokyklose. Iš viso siūloma 2,1 tūkst. profesijų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Abiturientai laiko valstybinį matematikos brandos egzaminą
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Abiturientė

Lyginant su 2014 metų stojimais, beveik 2 proc. sumažėjo stojančiųjų skaičius į socialinius mokslus, bet ši sritis universitetuose išlieka populiariausia  – pirmuoju prioritetu juos renkasi 39 proc. stojančiųjų. Biomedicinos mokslus renkasi 23 proc., technologijos mokslus – 14 proc., fizinius ir humanitarinius mokslus po – 9 proc., o menus – 5 proc. stojančiųjų.

Kolegijose studijų sričių populiarumas išsidėsto taip: socialinius mokslus pirmuoju prioritetu renkasi 37 proc., technologijos mokslus – 28 proc., biomedicinos mokslus – 27 proc., menus – 5 proc., fizinius mokslus – 2 proc. ir humanitarinius mokslus – 1 proc. stojančiųjų.

Didžiausia konkurencija – besirenkantiems medicinos mokslus

Pastaruosius ketvertą metų tarp stojančiųjų Lietuvoje pastebimas itin ryškus biomedicinos mokslų srities populiarumo augimas. Žurnalo „Reitingai” duomenimis, iš viso medicinos bakalauro ir magistrantūros  studentų Lietuvoje yra 5187.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Akcijos akimirkos
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Medicinos studentai

Pirmu numeriu į mediciną LSMU dokumentus jau pateikė 736 stojantieji, o VU – 547. Teisę pirmuoju pasirinkimu VU nurodė 403 stojantieji, odontologiją LSMU – 398, o ekonomiką VU pasirinko 323 abiturientai.

Kauno kolegijoje didžiausias populiarumas – kosmetologo specialybės. Čia jau pateikti 275 prašymai. Vilniaus kolegijoje higieninę ir dekoratyvinę kosmetologiją nori studijuoti 253 jaunuoliai, bendrosios praktikos slaugą pasirinko 233 stojantieji, tarptautinį verslą – 184, o į Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos transporto logistiką priimti 178 prašymai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas