Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studentai nerimauja: o kas jiems iš tos universitetų tinklo pertvarkos?

Lietuvos studentų sąjunga, universitetų tinklo pertvarkos fone, teigia pasigendanti garantijų studentams ir įtraukimo į konsolidacijos procesus.
Mokslai
Mokslai / A.Primost/15min nuotr.

„Kiek gerės studentų socialinė padėtis sujungus universitetus, kaip keisis stipendijų skyrimo tvarka? Kokias garantijas ir teises studentams ruošiasi garantuoti valstybė, kurių aukštosios mokyklos bus prijungtos prie kitų? Ar bus galimybė gauti kompensaciją už praleistą laiką aukštojoje mokykloje, į kurią valstybė leido vykdyti priėmimą, tačiau vėliau nutarė, kad ta aukštoji mokykla yra prasta ir netinkama vykdyti studijas? Jei studentams, studijuojantiems viename mieste, konsolidacijos atveju reikės ieškoti gyvenamosios vietos kitame, ar tai bus kompensuojama?“ – tokius klausimus pranešime žiniasklaidai kelia organizacija.

Kokia dalis iš tų lėšų bus skiriama konkrečiai studijų kokybės gerinimui, nuosekliam dėstytojų algų didinimui, studentų socialinės padėties gerinimui?

Jos teigimu, sprendimas sujungti aukštąsias mokyklas, tačiau studentams leisti baigti studijas tose aukštosiose, kurias valstybė galimai pripažins nebegalinčiomis veikti, nėra tinkamas visiems.

„Akivaizdu, kad aukštųjų mokyklų jungimas reikalaus papildomų lėšų. Jos jau yra numatytos biudžete, tačiau kokia dalis iš tų lėšų bus skiriama konkrečiai studijų kokybės gerinimui, nuosekliam dėstytojų algų didinimui, studentų socialinės padėties gerinimui? Kaip tai paveiks norminę studijų kainą? O galbūt didžioji numatytų lėšų dalis bus skirta naujų pastatų statyboms? Svarbu, jog atsakymai į šiuos klausimus būtų aiškūs bei tikslūs, nes būtent šie aspektai ir turėtų gerinti studijų kokybę“, – tvirtina Lietuvos studentų sąjunga ir priduria kviečianti Švietimo ir mokslo ministeriją bei Vyriausybę kalbėtis.

Trečiadienį Vyriausybė patvirtino preliminarų universitetų pertvarkos planą. Pagal jį Vilniuje veiktų Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir Mykolo Romerio universiteto darinys, Lietuvos muzikos ir teatro bei Vilniaus dailės akademijos, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.

Kaune veiktų Vytauto Didžiojo ir Lietuvos edukologijos bei Aleksandro Stulginskio universitetų darinys, Kauno technologijos universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, prie kurio jungiamas Lietuvos sporto universitetas.

Formaliai Lietuvos edukologijos universitetas jungtųsi prie Vytauto Didžiojo universiteto, nors pedagogų rengimo centras steigiamas ir Vilniaus universitete.

Šiaulių universitetas turėtų tapti Vilniaus universiteto padaliniu, Klaipėdoje kaip ir iki šiol veiktų savarankiškas universitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas