Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

Studentai pataria abiturientams: kaip pasirinkti studijas?

Turbūt kiekvienas abiturientas sutiktų, jog pasirinkti universitetą ir studijų programą – ne pati lengviausia užduotis. Net jei žinai, kuri sritis tave domina, pečius slegia atsakomybė dėl ateities, kartais sprendimą apsunkina ir tėvų bei draugų patarimai, kreipiantys į skirtingas puses.
Mergina.
Mergina. / Fotolia nuotr.

Savo patirtimi bei patarimais, kaip pasirinkti studijų programą, dalinasi Kazimiero Simonavičiaus universiteto (KSU) studentai: Meda Piečytė Gintautas Pagojus ir Karina Millem.​

– Kodėl ir kaip pasirinkote savo studijų programą?

KSU studentas Gintautas Pagojus / Asmeninio archyvo nuotr.
KSU studentas Gintautas Pagojus / Asmeninio archyvo nuotr.

Gintautas: Rinkdamasis studijų programą tiksliai žinojau, kad nenoriu dirbti nuobodaus, monotoniško darbo, todėl pasirinkau Rinkodarą ir reklamavimą – studijas, kuriose reikia turėti ir kūrybiškumo, ir analitinio mąstymo.

Meda: Politikos komunikaciją ir žurnalistiką pasirinkau, nes ši specialybė reikalauja labai daug ir gilių žinių, taip pat konkrečios pasaulėžiūros. Mano nuomone, šie įgūdžiai gali būti įgyti tik sutinkant ir mokantis iš skirtingų žmonių, kultūrų bei aplinkos. Kazimiero Simonavičiaus universitetas dovanoja visas šias galimybes.

Karina: Baigusi gimnaziją norėjau save realizuoti veikloje, kuri nebūtų monotoniška ir nuobodi, orientuota į konkrečią specialybę. Tokių studijų neradusi, nusprendžiau, kad nenoriu studijuoti bet ko, kad tik įgyčiau diplomą ir neatsilikčiau nuo bendraklasių. Todėl ieškoti laimės išvykau į Prancūziją, o paskui ir į Angliją.

Baigusi gimnaziją norėjau save realizuoti veikloje, kuri nebūtų monotoniška ir nuobodi, orientuota į konkrečią specialybę.

Supratau, kad noras studijuoti tai, kas reikalautų kūrybiškumo ir verslumo, niekur nedingo, o tik dar labiau sustiprėjo, tad grįžusi pradėjau daugiau domėtis studijų programomis. Taip iš draugų sužinojau apie KSU bei Kūrybines ir kultūrines industrijas.

– Kodėl verta studijuoti Kazimiero Simonavičiaus universitete?

KSU studentė Meda Piecytė / Asmeninio archyvo nuotr.
KSU studentė Meda Piecytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Meda: Dėl tobulėjimo, komunikacijoje taip svarbių kontaktų ir, žinoma, inovatyvumo. Šis universitetas tiesiog yra kitoks. Pamenu tą dieną, kai turėjau apsispręsti tarp dviejų universitetų, siūlančių žurnalistikos studijas.

Nuvykusi apsižvalgyti į KSU, netikėtai sutikau rektorių prof. dr. Arūną Augustinaitį. Apsikeitėme vos keliais sakiniais, bet to užteko. Jie tiesiog buvo taiklūs ir lemtingi. Rektorius įtikino mane, kad plačiau į pasaulį žvelgiantiems žmonėms reikia būti čia. Augti, kurti, sutikti dėstytojus ar kolegas, kurie vėliau taps jūsų karjeros dalimi.

Aš tuo patikėjau ir dabar ramia širdimi galiu tikinti tuos, kurie neapsisprendę. KSU nežengia koja kojon su modernėjančia visuomene, ši bendruomenė yra priekyje. Ir kiekvienas iš jūsų gali tapti šios bendruomenės kūrėju, strategu, draugu.

Gintautas: Kazimiero Simonavičiaus universitete įgauni platesnį suvokimą apie pasaulį ir kas jame vyksta, įgauni žinias kurios padės siekiant asmeninių tikslų ir, žinoma, dėstytojus, kurie padės jų pasiekti.

Karina: KSU studijuoti verta, nes universitetas yra toks pats, kaip ir tu – jaunas, veržlus, kūrybingas, kuriantis didelius ateities planus ir, svarbiausia, kitoks!

– Kuo jums naudingos jūsų studijos?

Gintautas: Studijų metu galima eksperimentuoti ir nebijoti suklysti, išmėginti ką nors naujo, sužinoti tokių dalykų, apie kuriuos anksčiau net nebūtum pagalvojęs, o dar svarbiau – sužinai, kaip tai pritaikyti praktikoje.

Meda: Labiausiai vertinu studijų metu sutiktus žmones ir laiką, praleistą su jais. Be abejo, su tuo laiku atėjo ir žinios, kuriomis dalinomės. Dėstytojai, kurie mus mokė ar moko – žinomi, bet labai žemiški žmonės iš komunikacijos, meno ar politikos pasaulių.

Labiausiai vertinu studijų metu sutiktus žmones ir laiką, praleistą su jais.

Tie kontaktai visuomet liks brangiausiais adresų knygoje, nes visi gyvenime sutikti mokytojai yra mūsų ateities dalis. O universitetas – pirmoji stotelė, kur pradeda pildytis svajonės. Pasiimkime iš jo viską ir net kasdienybė taps naudinga.

KSU studentė Karina Millem / Asmeninio archyvo nuotr.
KSU studentė Karina Millem / Asmeninio archyvo nuotr.

Karina: Dabar galiu drąsiai teigti, kad atradau tai, ko norėjau ir dar daugiau. Studijuodama Kūrybinių ir kultūrinių industrijų programą sužinojau, kad turiu talentą kino industrijoje, ko niekada net nebūčiau pagalvojusi.

Dėstytojai, tikri savo srities profesionaliai, iš šalies, matyt, mato daugiau nei mes patys. Galiu pasidžiaugti, kad būdama antrakursė sukūriau dokumentinį filmą ir dalyvavau Šoblės kino festivalyje. Jame buvau nominuota net dviejose kategorijose. Galimybių atsiskleisti turime tikrai labai daug. Šiame universitete ryšys tarp dėstytojo ir studento yra jaukus ir draugiškas.

– Jei šiandien būtumėte abiturientai, ką rinkdamiesi studijas darytumėte kitaip?

Meda: Būčiau drąsesnė ir labiau klausyčiau savęs. Tada dar buvo įdomu, ką pagalvos artimieji ar draugai, jei aš eisiu prieš minią ir vietoj visiems žinomo universiteto, pasirinksiu mažai kam girdėtą Kazimiero Simonavičiaus universitetą.

Gintautas: Plačiau pasidomėčiau, kokia yra pasirinktos srities specialisto darbo diena, kokias kasdienines užduotis atlieka, kokias problemas sprendžia.

Karina: Daugiau domėčiausi. Daugelis šalies universitetų, kolegijų ir profesinių mokyklų suteikia galimybę ateiti ir tiesiogiai klausti stojantiesiems rūpimų klausimų. Būsimas studentas gali susipažinti su dėstytojais ir studentais, įvertinti universitetą ir atmosferą, tvyrančią jame.

Taip pat sužinoti, kokių savybių reikia turėti ar tobulinti, norint studijuoti vieną ar kitą dalyką. Daugiau lankyčiausi mokslo parodose, ko nedariau, nes maniau, kad turiu dar labai daug laiko pagalvoti ir apsispręsti. Raginu visus abiturientus domėtis, domėtis ir dar kartą domėtis.

– Ką patartumėte abiturientams renkantis studijas?

Meda: Nesivadovaukite pažįstamų patirtimi ar patarimais, verčiau tą laiką skirkite būsimų studijų programos analizavimui ir palyginimui. Tetos, pusbroliai ar močiutės nepraeis jūsų kelio, tad neleiskite jiems nuspręsti ir krypties.

Kasdien „kalbėkitės“ su širdimi. Apsvarstykite visus už ir prieš. O jei net ji nepadės apsispręsti – leiskite sau praleisti metus. Padirbėję jūs galėsite pagaliau stoti į norimą specialybę arba, galbūt, užsidirbsite pinigų studijų programai, kurios anksčiau sau negalėjote leisti.

Karina: Pirmas žingsnis, kurį turėtumėte padaryti – susidaryti sąrašą dalykų, kurie jus domina. Kokia veikla jums sekasi ir neatsibosta? Kokiomis temomis galite kalbėti valandų valandas? Kaip įsivaizduojate savo ateities darbą? Svarbiausia yra pažinti save ir žinoti, ko nori bei sieki.

Kasdien „kalbėkitės“ su širdimi. Apsvarstykite visus už ir prieš. O jei net ji nepadės apsispręsti – leiskite sau praleisti metus.

Reikia suvokti, kad šiuo metu madinga ir populiari profesija, kurią galbūt skatina rinktis tėvai, draugai ar kaimynai nebūtinai garantuos gerą darbą ateityje, nes niekada netapsi puikiu specialistu darydamas tai, kas nepatinka. Nepamirškite, kad perspektyvūs esate jūs, o ne jūsų diplomai... Kiek pastangų įdėsite kurdami savo ateitį, tokią ir turėsite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas