Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentas iš Gruzijos: „Kaunas tampa vis tarptautiškesnis“

Šiais akademiniais metais Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja 9 studentai, atvykę iš Gruzijos pilnoms studijoms. Vienas iš jų – Revaz Janashia. Šis aktyvus ir įdomus jaunas žmogus Lietuvoje yra lankęsis ir anksčiau – studijavo VDU kaip dvišalių mainų studentas ir pažinęs Lietuvą per keletą mainų programos mėnesių nusprendė čia sugrįžti ilgesniam laikui. Vaikiną taip pat paskatino LR Švietimo ir mokslo ministerija, skyrusi stipendiją jo magistrantūros studijoms VDU.
Vytauto Didžiojo universitetas studentas Revaz Janashia. Asmeninio archyvo nuotr.
Vytauto Didžiojo universitetas studentas Revaz Janashia. Asmeninio archyvo nuotr.

– Žinau, jog buvai atvykęs į VDU kaip mainų studentas, o dabar grįžai studijuoti magistrantūroje. Kokios priežastys paskatino tave sugrįžti?

– Yra keletas priežasčių, kodėl grįžau į Kauną. Visų pirma – aukšta studijų kokybė VDU. Jaučiu, kad studijos čia padeda kaupti reikalingas žinias ir koncentruotis į karjeros perspektyvas. Universitetas ir ypač jo personalas padeda man jaustis labai komfortabiliai. Antra, Kaunas yra miestas, kuris turi ypatingą studentišką atmosferą – mane tai žavi. Pastebiu, kad nuo pastarojo mano apsilankymo čia prieš keletą metų, jis tapo dar atviresnis, tarptautiškesnis. Dabar žymiai lengviau lankytis mieste, užsiimti kasdieniniais reikalais, tokiais kaip apsipirkinėjimas ar maisto užsisakymas, nes vis daugiau vietinių žmonių kalba angliškai, tai ypač akivaizdu bendraujant su jaunimu. Dar viena priežastis, paskatinusi sugrįžti –  LR Švietimo ir mokslo ministerijos paskirta stipendija studentams iš Gruzijos, o tai, savaime suprantama, yra tiesiog puiki galimybė ir paskata studijuoti būtent čia.

– Kodėl apskritai ieškojai galimybių studijuoti užsienyje?

– Atvykau iš Gruzijos – posovietinės valstybės, kuri orientuojasi į vakarus ir ypač į Europos Sąjungą. Viena iš svarbiausių galimybių, kurią suteikia ES, yra tarptautinis mobilumas, gruzinai jį ypač vertina. Galimybė gauti išsilavinimą svetur, geriausiuose pasaulio universitetuose, dešimtajame dešimtmetyje buvo išskirtinė galimybė tik elitui, bet dabar situacija pasikeitė, todėl tiesiog privalėjau pasinaudoti tokia galimybe. Mano nuomone, tarptautinės studijos yra pagrindinis kelias į asmeninį tobulėjimą ir tiesiog būtinas siekiant sėkmingos karjeros.

Vytauto Didžiojo universitete studijuojantis Revaz Janashia. Asmeninio archyvo nuotr.
Vytauto Didžiojo universitete studijuojantis Revaz Janashia. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip kilo idėja pirmą kartą atvykti į Lietuvą?

– Visuomet domėjausi posovietinėmis šalimis, kurios sugebėjo įveikti sovietinės praeities problemas ir sėkmingai integruotis į Europos Sąjungą, taigi Baltijos šalys visuomet buvo mano dėmesio centre, ypač Lietuva. Pamenu lietuvių paramą ir palaikymą Gruzijai per karą 2008 m. rugpjūtį – tai privertė mane plačiau pasidomėti šia šalimi. Nuo to laiko pradėjau domėtis galimybėmis čia atvykti, taigi, kai universitetas paskelbė apie dvišalių mainų studijas, suvokiau, jog negaliu „žiopsoti“.

– Kokius kultūrinius skirtumus labiausiai pastebi? Kuo skiriasi gruzinas nuo lietuvio?

– Gali nuskambėti juokingai, tačiau didžiausią nuostabą sukėlė vairuotojai. Gruzijoje jie nutrūktgalviai ir niekuomet nekreipia dėmesio į pėsčiuosius. Pamenu, kai pirmą kartą teko kirsti gatvę pėsčiomis Lietuvoje, buvo malonu, kad vairuotojai mandagiai praleido ir nereikėjo pakeliui klausyti įkyraus pypsėjimo. Tačiau kartais pasiilgstu irzlaus gruzinų būdo. Mano nuomone, lietuviai tam tikrose situacijose yra linkę užsisklęsti savyje, tai gana neįprasta žmogui, atvykusiam iš Gruzijos, tokiam kaip aš. Lietuvoje man patinka viskas, išskyrus orą. Tačiau, mano džiaugsmui, čia vis dažniau pasirodo saulė.

– Kokie pagrindiniai skirtumai tarp studijų Lietuvos ir Gruzijos universitetuose?

Lyginant su Gruzijos universitetais, VDU profesoriai žino, ko ir kaip moko studentus.

– Manau, kad pagrindinis skirtumas yra studijų proceso organizavimas. Gruzijos universitetuose organizacinis aspektas dažniausiai yra antrame plane, už kitų sferų. Ten dažnai tam tikrus mano studijų srities kursus dėsto aukšto rango pareigūnai, tačiau, nors tokie pareigūnai žino, kaip reikia atlikti tam tikrus darbus, jiems trūksta gebėjimų suprantamai perduoti žinias, kas, manau, yra ypač svarbu studentui. Lyginant su Gruzijos universitetais, VDU profesoriai žino, ko ir kaip moko studentus. Mane motyvuoja VDU dėstytojų profesionalumas.

– Kodėl pasirinkai studijuoti Diplomatiją ir tarptautinius santykius?

– Turiu Diplomatijos ir tarptautinių santykių bakalauro diplomą, todėl priėmiau logišką sprendimą tęsti magistrantūros studijas toje pačioje srityje ir taip tapti šios srities profesionalu. Siekiu didesnių perspektyvų vėliau ieškant darbo šioje srityje, o tai yra gana didelis iššūkis daugeliui jaunų žmonių, laikančių diplomus rankose. Artimoje ateityje  planuoju atlikti praktiką Gruzijos ambasadoje Vilniuje, manau, tai bus ypatinga patirtis visam gyvenimui.

– Kuo patrauklios studijos VDU?

Jei esi motyvuotas ir sunkiai dirbantis studentas, niekur kitur tau nebus taip atlyginta, kaip VDU.

– Pirmas dalykas, kuris šauna į galvą, kalbant apie universitetą, tai gerai organizuota akademinė sfera ir į studentus orientuotas personalas, kuris, mano nuomone, atlieka milžinišką darbą siekiant, kad užsienio studentų gyvenimas čia būtų kiek įmanoma patogesnis. Antra – beribės galimybės, kurios čia suteikiamos. Jei esi motyvuotas ir sunkiai dirbantis studentas, niekur kitur tau nebus taip atlyginta, kaip VDU. Turiu omenyje begalę studijų mainų galimybių, praktikų ir kitokių profesinių veiklų, kurias siūlo universitetas.

– Ką galėtum patarti studentams, kurie mąsto pasinaudoti galimybėmis ir atvykti studijuoti į Lietuvą?

– Būtinai atvykite ir kuo geriau išnaudokite galimybes, kurios jums yra suteikiamos. Čia yra tiek daug veiklų ir pasiūlymų, kurie jūsų laukia. VDU padeda atrasti naujus dalykus ir siekti to, kas jums patinka, ką mėgstate daryti. Mano nuomone, pasirinkimas stoti į magistro studijas VDU buvo geriausias mano iki šiol priimtas sprendimas.

VDU vertina bendradarbiavimą su Gruzijos AMI

VDU bendradarbiavimas su Gruzijos aukštojo mokslo institucijomis (AMI) prasidėjo dar 2010 metais. Pirmoji sutartis buvo sudaryta su šiuo metu jau ilgalaikiu partneriu – Tbilisio valstybiniu universitetu. Nuo 2010 metų iki dabar iš šio universiteto į VDU studijuoti buvo atvykę apie 20 studentų, 15 VDU studentų buvo išvykę kaupti žinių į Tbilisį. 2012 metais taip pat pasirašyta sutartis su Kaukazo universitetu, o 2014 m.  – Gruzijos technologijų universiteto Baltistikos centru.

VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorius Robertas van Vorenas, kilęs iš Olandijos ir šiuo metu gyvenantis Lietuvoje bei dėstantis VDU, nuo 2011 metų Ilia valstybiniame universitete Tbilisyje, Gruzijoje, yra Šaltojo karo studijų centro direktorius, o nuo 2012 m. – sovietinių ir posovietinių studijų profesorius. 2013 metais buvo publikuotas profesoriaus mokslinis straipsnis apie psichinės sveikatos priežiūros paslaugų reformas Gruzijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas