Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studentas: „Nėra kitos vietos Lietuvoje, kur galėtum patirti tiek daug“

„Noriu tapti tokiu mokytoju, į kurio pamokas mokiniai eitų noriai ir iš jų išsineštų kažką daugiau, nei tik dalykines žinias“, – sako Marius Bytautas Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuojantis muzikos pedagogiką, o individualiose studijose „Academia cum laude“ biologiškai aktyvių junginių išskyrimą ir analizę.
Studentas: „Nėra kitos vietos Lietuvoje, kur galėtum patirti tiek daug“
Studentas: „Nėra kitos vietos Lietuvoje, kur galėtum patirti tiek daug“ / Partnerio nuotr.

Dar mokykloje vaikinas galvojo apie tiksliųjų mokslų studijas. Tačiau viskas gana greitai pasikeitė. „Visą gyvenimą buvau įsitikinęs (o galbūt įtikintas), kad studijuosiu tiksliuosius mokslus užsienyje, tačiau prieš baigdamas mokyklą pradėjau stipriai abejoti, ko noriu iš gyvenimo. Nusprendžiau metus laiko studijuoti bet ką, tikėdamasis, kad tai padės apsispręsti. Stojau į filosofiją, vokiečių filologiją, matematiką, chemiją, fiziką, dainavimą ir t.t., pats gerai nebeprisimenu. Tačiau įstojau ir iki šios dienos studijuoju muzikos pedagogiką“, – pasakoja Marius.

„Studijos kardinaliai pakeitė mano požiūrį į šį universitetą. Nėra kitos vietos Lietuvoje, kur galėtum patirti tiek daug“, – akcentuoja M.Bytautas.

Partnerio nuotr./Marius Bytautas
Partnerio nuotr./Marius Bytautas

Studijos, kurios nevaržo

Vaikino pagrindinė studijų programa yra muzikos pedagogika. Tuo tarpu individualiose studijose „Academia cum laude“ studijuoja augalų biologiškai aktyvių junginių išskyrimą ir analizę. Atrodo temos gana tolimos, tačiau vaikinas įsitikinęs, kad būtent šios mokslo sritys jam padeda gyvenime jaustis laisvu ir nesuvaržomu. „Mano „Academia cum laude“ pasirinkimas nestebintų nei vieno mano mokyklos laikų pažįstamo. Tai nebuvo noras derinti dvi kardinaliai skirtingas sritis, tiesiog supratau, kad negalėsiu savęs visiškai realizuoti pamiršdamas chemiją, kuriai skyriau tiek daug laiko mokykloje. Studijuodamas dvi sritis jaučiu, kad manęs nevaržo būsimos karjeros vaizdinys, esu laisvas“, – pasakoja vaikinas. Studentas M.Bytautas yra įsitikinęs, kad žmogus turintis daug veiklos, daugiau ir nuveikia. Pasak jo, individualios studijos yra nuostabi galimybė studijų laikotarpį paversti prasminga ir gilia patirtimi.

„Academia cum laude“ individualios studijos – tai artes liberales studijų principais grįstos ir kuratorystės (tutorystės) pagrindu vykdomos studijos, skirtos papildomoms žinioms ir gebėjimams įgyti, tolesnei akademinei ar profesinei veiklai pasirengti. Individualiosios studijos vykdomos pagal studento poreikius, polinkius ir galimybes sudarytą papildomą studijų planą, kuris nėra studento studijuojamos pagrindinės studijų programos dalis. Svarbu pastebėti, kad būtent VDU pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti šią unikalią individualių studijų sistemą.

Mesti sau iššūkį

Kita „Academia cum laude“ studentė Benita Kannout svajoja apie savo ateitį akademinėje ar mokslinėje veikloje. Mergina aktyviai domisi Vidurio Rytų regionu, ypač to regiono politine situacija, tad ir tolimesnes studijas nori sieti su šia sritimi. B.Kannout įsitikinusi, jog dabartinės studijos yra geras pamatas tokiai tolimesnei veiklai.

„Man universitetinis išsilavinimas yra svarbus ypač dėl to, jog jis suteikia progą ne vien gilintis į tave dominančią sferą, tačiau ir įgauti platesnių įgūdžių, išmokti argumentuoti, kritiškai vertinti tai, ką žinai. Universitetas yra erdvė, kuri tau duoda tiek, kiek tu pasiruošęs ištraukti. Tu turi progą pasisemti žinių, tačiau tik nuo tavęs priklauso, ką tu išsineši“, – akcentuoja mergina.

J. Petronio nuotr./Benita Kannout
J. Petronio nuotr./Benita Kannout

B.Kannout teigimu, universitetinis išsilavinimas turėtų būti skirtas žmonėms, kurie motyvuoti mesti sau savotišką iššūkį intelektine prasme ir iš savęs pareikalauti daugiau, nei tik pasėdėti auditorijoje ir paklausyti paskaitų. „Iš tiesų savęs ieškojau labai ilgą laiką, prieš studijuodama dirbau užsienyje, kurį laiką mokiausi muzikos. Turbūt norėjau „išbandyti suaugusio žmogaus gyvenimą“. Visuomet galvojau, jog vos baigus mokyklą neverta šokti tiesiai į aukštąjį mokslą, tuo labiau mokyklą baigiau septyniolikos ir to laiko nuspręsti buvo tikrai daug. Artes liberales studijų modelis man taip pat buvo labai patrauklus, kadangi jau žinojau, ko noriu iš studijų. Kuomet ieškai kažko labai konkretaus, galimybė pasirinkti, ko tau reikia, yra išties puiki“, – pasakoja B.Kannout.

Merginos pagrindinė studijų programa yra tarptautinės politikos ir vystymo studijos. Tuo tarpu „Academia cum laude“ individualiose studijose B.Kannout gilinasi į musulmonų religingumo formas – neortodoksinį islamą. Nors iš pirmo žvilgsnio šios temos gali pasirodyti labai tolimos, bet mergina pripažįsta, kad studijų tema jai yra ne tik labai įdomi, bet ir aktuali.

„Studijas stengiuosi susieti su mane dominančia tema ir labiau tyrinėju bendruomenes Vidurio Rytuose. Galų gale, jei noriu suprasti regioną ir jo politiką, privalau suvokti ir religinius bei kultūrinius jo aspektus, tad ši studijų programa išties privertė mane mąstyti plačiau ir gilintis į sritis, kurios galbūt iš pažiūros nebūtų atrodę svarbios“, – pabrėžia mergina.

Studento ir dėstytojo bendradarbiavimas

Didelį individualių studijų vaidmenį atlieka iš fakultetų atrinkti aukščiausio lygio dėstytojai. Jie yra tarptautiniu mastu pripažinti VDU dėstytojai, kurie yra savo srities ekspertai, ar menininkai. Profesoriai šioje akademijoje atlieka kuratoriaus (tutoriaus) vaidmenį ir visapusiškai padeda studentui. Pasak B.Kannout, kuratorius yra studijų vedlys, o ne tik vadovas.

„Studijas „Academia cum laude“ akademijoje pasirinkau būtent dėl to, jog radau tinkamą vadovą. Jei būčiau jo neradusi, greičiausiai ir nebūčiau aplikavusi į individualias studijas. Pamačiusi, jog vienas iš vadovų yra prof. Egdūnas Račius supratau, jog tai yra tobula galimybė iš studijų gauti kiek įmanoma daugiau. Profesorius yra nuostabus studijų vedlys: jis duoda visus resursus dirbti savarankiškai, visuomet pataria ir perteikia savo sukauptas žinias“, – džiaugiasi studentė.

B.Kannout teigimu, „Academia cum laude“ studijos yra skirtos smalsiems, iniciatyvos ir iššūkių nebijantiems jaunuoliams.

VIDEO: „VDU Academia cum laude“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas