Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų gyvenimą VGTU bendrabutyje gadina blakės, administratorius siūlo dažniau tvarkytis

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) pirmojo bendrabučio, esančio Saulėtekio al. 25, buvusi gyventoja tvirtina turėjusi išsikraustyti gyventi kitur, nes neapsikentė kambaryje užsiveisusių blakių. Merginos teigimu, bendrabutį administruojanti įmonė į problemą pažiūrėjo itin atsainiai, tad dezinfekcija laukiamų rezultatų neatnešė. Tuo tarpu administratorius siūlo studentams patiems susimąstyti apie tvarką savo būstuose.
Blakė
Blakė / VGTU bendrabučio gyventojos nuotr.

„Laba diena, rašau jums, norėdama papasakoti, kokiomis sąlygomis turi gyventi Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentai, nusprendę pasinaudoti galimybe gyventi pigiau – VGTU suteiktame bendrabutyje“, – savo skundą pradeda mergina, jau nebegyvenanti šiame bendrabutyje.

Sukrėtė „augintiniai“

Studentės teigimu, VGTU bendrabučiai, administruojami įmonės „Economus“, iš pirmo žvilgsnio atrodo pakankamai tvarkingi, jei nebus kreipiamas dėmesys į nuo bendrabučio pastatymo nedarytą remontą ir senus baldus.

„Kiekvieną kambarį jo gyventojams (studentams) pasitvarkant asmeniškai, gyventi galima. Tačiau kartais neužtenka tiesiog studentų gražaus noro gyventi tvarkingai. Štai neseniai bendrabučio gyventojus sukrėtė rasti „augintiniai“, jeigu juos galima taip pavadinti...“ – pasakoja mergina.

Tie „augintiniai“ – blakės. Pasak studentės, šie parazitai labai apkartino bendrabučio gyventojų gyvenimą, tačiau tikėtasi, kad problema greitai bus išspręsta. Bet greitai paaiškėjo, jog tai gerokai sunkiau, nei tikėtasi.

Ir štai vieną gražią pavasario dieną į bendrabutį pasibeldė dezinfekcijos darbuotojas. Atrodo, viskas puiku, administracija sureagavo. Deja...

„Studentams pradėjus belstis į „Economus“ duris prašant pagalbos kovoje su parazitais, administracija po truputį pildė sąsiuvinuką su kambarių numeriais ir prierašu „Blakės“. Ir štai vieną gražią pavasario dieną į bendrabutį pasibeldė dezinfekcijos darbuotojas. Atrodo, viskas puiku, administracija sureagavo. Deja...

Dezinfekcijos darbuotojui buvo sudiktuoti kambarių, kurių gyventojai pasiskundė aptikę blakių, numeriai, taigi tik tuos kambarius ir išpurškė. Pasiteiravus administratoriaus, ar nereiktų į šią situaciją žiūrėti rimčiau ir imtis dezinfekcijos visame bendrabutyje, nes šiam parazitui įsiveisus reikia su juo kovoti masiškai, dezinfekuoti visą pastatą, kadangi vienuose kambariuose juos išnaikinus, jie vis tiek vėliau vėl ateis iš kitų ir taip nestabdomai dauginsis, administratorius įsižeidė: negi jis dabar turėtų eiti ir tikrinti kiekvieną kambarį“, – skundžiasi buvusi bendrabučio gyventoja.

Teko išsikraustyti

Mergina tvirtina, kad po dezinfekcijos praėjus vos dienai kambaryje blakės vėl atsirado – atkeliavo radiatoriais, perdangomis ir pan. Todėl jai kilo daug klausimų dėl bendrabučio administracijos darbo ir galimo aplaidumo. Juk problema rimta.

„Aš iš bendrabučio jau išsikrausčiau, keli mano pažįstami irgi. Dėl blakių. Ką į tai atsakė administracija? Nieko, tiesiog nutylėjo. Viešindama šitą istoriją siekiu ne ramaus gyvenimo sau (nes aš ramiai jau gyvenu, tiesa, keliskart brangiau, nuomojamame bute), noriu informuoti tuos, kas bendrabutyje vis dar liko, ir tuos, kurie čia atsikels. Kas privers administraciją imtis veiksmų, jei ne viešumas?“ – skundą baigia mergina.

VGTU bendrabučio gyventojos nuotr./Blakė
VGTU bendrabučio gyventojos nuotr./Blakė

„Economus“ projektų vadovas Erlandas Oksaitis situaciją nušvietė kiek kitaip. Jo teigimu, didelės problemos dėl blakių įmonės administruojamuose bendrabučiuose nėra, tačiau parazitų išties aptikta. Jie įsiveisė viename kambaryje, vėliau paplito ir kituose.

Užsiveisė dėl netvarkos?

„Ne visi studentai mėgsta palaikyti tvarką savo kambariuose, galbūt iš ten ir atsiranda. O naikinasi blakės ne iš karto, jos išsirita iš buvusių kiaušinėlių, reikia purkšti papildomai, todėl arba studentai registruojasi vėl, arba mes profilaktiškai po dviejų savaičių vėl tą užsakome. O profilaktiniai purškimai atliekami ir vasarą, prieš rugsėjo mėnesį“, – aiškino E.Oksaitis.

Ne visi studentai mėgsta palaikyti tvarką savo kambariuose, galbūt iš ten ir atsiranda. O naikinasi blakės ne iš karto, jos išsirita iš buvusių kiaušinėlių, reikia purkšti papildomai, – aiškino E.Oksaitis.

Bendrabutį administruojanti bendrovė yra sudariusi sutartį su dezinfekavimą atliekančia įmone, tad studentams užregistravus skundus ji ir kviečiama. 

Pasak E.Oksaičio, šių parazitų naikinimas yra sudėtingas procesas.

„Problema dar ir ta, kad netinkamai pasiruošiama. Norint išpurkšti blakes reikia atitraukti visas lovas, išsivežti patalynę ir drabužius. Tai irgi sukelia didelių nepatogumų. Purškiame lovas, už jų, plintusus, bet jeigu lieka kur nors drabužiuose, tai vėl tos blakės keliauja.

Mūsų darbuotojas studentus įspėja, kad tai dienai turi būti kambarys paruoštas. Nurodytą dieną žmogus atvažiuoja purkšti ir mato, ar kambarys yra paruoštas. Jeigu ne – jis negali purkšti ant drabužių. Kiekvienas studentas privalo pasirašyti, kad specialistas buvo atvykęs, dezinfekciją atliko ir pan.“, – aiškino „Economus“ projektų vadovas.

Studentai, anot E.Oksaičio, irgi turėtų būti atsakingesni – po dezinfekcijos niekas nepasikeis, jeigu kambarys ir toliau bus netvarkingas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas