Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studijų kokybės vertinimo centro ir LEU ginčas baigtas: neigiamas universiteto vertinimas – teisingas

2015 m. balandžio 1 d. Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) galutiniu ir neskundžiamu sprendimu pasibaigė 2012 metais prasidėjęs teisminis ginčas tarp Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) ir Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) dėl šios aukštosios mokyklos neigiamo išorinio veiklos įvertinimo. LVAT patvirtino, kad SKVC sprendimas vertinti LEU veiklą neigiamai dėl strateginio valdymo srities trūkumų yra teisėtas ir pagrįstas, rašoma teismo pranešime.
Lietuvos edukologijos universitetas
Lietuvos edukologijos universitetas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Neigiamą aukštosios mokyklos vertinimą lėmė 3 pagrindiniai SKVC ekspertų pastebėti strateginio valdymo srities trūkumai: LEU neturėjo strateginio plano, tarybos ir vidinės kokybės sistemos. Teismo sprendime iš esmės pritarta, kad SKVC pastabos teisingos.

Teismo konstatuota, kad neigiamą vertinimą daugiausia lėmė LEU patvirtinto strateginio plano nebuvimas. Pažymima, kad strateginis planas užtikrina sėkmingą visos organizacijos veiklą, todėl šis dokumentas organizacijos funkcionavimui yra labai reikšmingas.

Be patvirtinto strateginio veiklos plano lieka neaiški organizacijos misija, ilgalaikiai tikslai ir uždaviniai, tikslams pasiekti numatomi veiksmai bei jų įgyvendinimo laikotarpiai ir naudojamos priemonės.

Tarybos nebuvimą pripažino trūkumu

LVAT nurodo, kad kitas SKVC pastebėtas strateginio valdymo trūkumas – tarybos nebuvimas – taip pat buvo konstatuotas pagrįstai. Teigiama, kad LEU taryba galėjo būti sudaryta ir tam nebuvo jokių teisinių kliūčių.

Tarybos atstovais turi būti renkami asmenys iš įvairių, tiek valstybinių ar verslo, tiek visuomeninių organizacijų, o tai užtikrina šio valdymo organo nepriklausomumą, inovatyvumą bei objektyvumą priimant sprendimus, grįstus naudos visuomenei, verslui ir valstybei politika.

Akivaizdu, kad nesant teisės aktų nustatytai tarybai LEU negalėjo vykdyti visapusiškai kokybiškos veiklos priimant racionalius sprendimus, taip iš esmės pažeidžiant įstatymų leidėjo įtvirtintą kokybiško aukštųjų mokyklų valdymo siekį.

LEU iliustr./Lietuvos edukologijos universitetas
LEU iliustr./Lietuvos edukologijos universitetas

Tokio tipo byla – pirmoji

Iki šio sprendimo LVAT neturėjo analogiškų bylų praktikos, todėl šis atvejis yra ypač svarbus visai aukštojo mokslo kokybės reglamentavimo sistemai.

Ypač svarbus šioje byloje LVAT konstatuotas faktas, kad aukštojo mokslo kokybė yra laikytina vienu iš švietimo srities prioritetų, be kurio ne tik nebūtų patenkinti visuomenės lūkesčiai, bet ir apskritai sunkiai įgyvendinamu taptų šalies visuomenės, ūkio, kultūros klestėjimas bei darnios mokslo ir studijų sistemos egzistavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas