Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Studijų Lietuvoje ir užsienyje skirtumas – maksimali nauda per trumpą laiką

Šiais mokslo metais startavo nauja studijų užsienyje mentorių programa – daugiau nei dvidešimt įvairiose šalyse studijuojančių lietuvių interaktyviai konsultuoja besidominčius tarptautinėmis studijomis. Jie draugiškai dalijasi patarimais apie stojimą ir įsikūrimą patinkančioje šalyje, laisvalaikį, stipendijas ir įsidarbinimo galimybes, atsakinėja į interesantų klausimus visiškai neformaliai ir visiškai nemokamai.
Universitetą baigusi mergina Londone
Studijos Londone / 123rf.com nuotr.

Žurnalistas, visuomenininkas Andrius Tapinas įsitikinęs, kad bent apsvarstyti galimybę studijuoti užsienyje turėtų kiekvienas. Būtent naujasis projektas ir atveria platesnes pasirinkimo galimybes lietuviams.

Maksimali nauda per trumpą laiką

Pasak A.Tapino, studijų Lietuvoje ir užsienyje skirtumas akivaizdus: daugelyje Europos valstybių didelis dėmesys kreipiamas praktinei veiklai, paskaitas taip pat skaito dėstytojai praktikai, paskaitose taikomi šiuolaikiniai metodai ir naudojamasi pažangiomis technologijomis bei naujausia literatūra, yra galimybė tobulinti užsienio kalbas ir iš arti pažinti kitokias kultūras, praplėsti tarptautines pažintis. Prieš septyniolika metų atsiėmęs Tarptautinės ekonomikos bakalauro diplomą Vilniaus universitete, šiuo metu A.Tapinas baigia Tarptautinių santykių ir politikos magistrantūros studijas Laisvajame Berlyno universitete. Jis neabejoja, kad tarptautinė patirtis turi daug privalumų ir ieškant darbo Lietuvoje.

A.Tapinas studijų Lietuvoje nenuvertina, tačiau mano, kad dėl finansų trūkumo šalies universitetai negali pritraukti pasaulinio lygio praktikų.

„Užsienyje aukštasis mokslas orientuotas į maksimalią naudą per trumpiausią laiką. Dėl šios priežasties tokios studijos labai naudingos užsiėmusiam, dirbančiam žmogui, kuris nori mokytis visą gyvenimą.

Tačiau tuo pat metu jis gauna ir daug naudingų žinių.

O Lietuvoje neretai po studijų absolventas neturi jokių praktinių įgūdžių, tik gražiai skambančią specialybę”, – sako A.Tapinas. Jis neslepia, kad ieškodamas magistrantūros studijų domėjosi ir Lietuvos aukštųjų mokyklų pasiūlymais.

„Kai kurių programų dėstytojai yra mano buvę darbuotojai. Abejoju, kad jie galėtų mane išmokyti kažko naujo. O Laisvajame Berlyno universitete dėsto profesoriai iš viso pasaulio. Jie remiasi savo patirtimi, savo klaidomis, siūlo į projektus žiūrėti skirtingais kampais”, – pasakoja A.Tapinas.

Jis studijų Lietuvoje nenuvertina, tačiau mano, kad dėl finansų trūkumo šalies universitetai negali pritraukti pasaulinio lygio praktikų. Dėl to ir kenčia studijų kokybė. Pasak jo, bet kuriuo atveju tarptautinė patirtis turi daug daugiau privalumų.

Visi atsakymai – iš pirmų lūpų

Užsienyje studijuojančių lietuvių sąjungos (USLS) įkūrėjas Vadimantas pastebi, kad Lietuvos mokyklose mažai informacijos apie studijas užsienyje. Tai lemia moksleivių ir tėvų nepasitikėjimą. Moksleiviai dažnai nerimauja dėl didelių išlaidų studijuoti užsienyje ir iškart atmeta tokią galimybę. Tačiau projekto mentoriai griauna mitus ir konsultacijų metu detaliai papasakoja, kaip užpilyti stipendijos gavimo dokumentus, pataria kur ir kaip greičiausia susirasti darbą. Fox.lt tinklalapyje galima pasiskaičiuoti biudžetą ir nusimatyti, kokios išlaidos laukia įstojus į universitetą.

„Turbūt nedaugelis žino, kad Danijoje ne tik aukštasis mokslas nemokamas, bet ir yra galimybė kiekvieną mėnesį gauti 750 eurų stipendiją. Papildomai dirbant galima ne tik jaustis finansiškai saugiai, bet dar ir sutaupyti. Panašias galimybes siūlo ir Olandija, Jungtinė Karalystė”, – pasakoja Danijoje gyvenantis USLS įkūrėjas. Anot jo, visi ambasadoriai taip pat iškart turėjo įvairių dvejonių dėl studijų užsienyje, tačiau konsultacijos su specialistais padėjo įvertinti visas galimybes ir teisingai apsispręsti. Matydami, kokia reikalinga ir naudinga pagalba stojant į užsienio universitetus, studentai nusprendė kurti interaktyvią platformą ir padėti kitoms stojančiųjų laidoms.

Visos neformalios USLS studentų konsultacijos vyksta internetu: bendravimas socialiniuose tinkluose ar elektroniniu paštu, vėliau susiskambinama SKYPE ar MESSENGER programomis. Po pirmos konsultacijos moksleivis gali registruotis dar vienai išsamesnei konsultacijai arba konsultuotis su kitos šalies studentu ir palyginti aukštąjį mokslą tarpusavyje. Kuo daugiau studentas turi pasirinkimų, tuo jam lengviau apsispręsti.

Studentai padeda išvengti klaidų

Didžioji dalis stojančiųjų dokumentus pildo savarankiškai, kiti kreipiasi į organizacijas. Anot Vadimanto, studentų konsultacijos ir pagalba garantuoja visišką stojimo skaidrumą, be to, nieko nekainuoja. „Kodėl reikėtų vargti vienam, jei yra nemokamas pagalbos skambutis?“, – juokiasi USLS įkūrėjas. Jis pastebi, kad daugelis moksleivių bando savarankiškai pildyti stojimo dokumentus, jiems neretai pritrūksta laiko ir žinių, todėl neįstoja į norimą studijų programą. „Mes padedame išvengti klaidų ir sutaupyti brangaus laiko“, – sako Vadimantas.

USLS įkūrėjas tikina, kad kiekvienas stojantysis gali sekti stojimo procesą internetu. „Naudojame pažangiausią Europos Sąjungoje stojimo administravimo platformą DreamApply, kuri leidžia aplikuoti į kelias šalis vienu metu ir turint prisijungimus prie sistemų stebėti procesus”, – sako V.Lapinskas. Galiausiai, įstojus į norimą universitetą mentorius padeda įsikurti. Pernai metais į užsienio aukštąsias mokyklas stojo apie trys tūkstančiai lietuvių, trečdalis abolventų grįžta gyventi ir dirbti Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas