Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Subliūško priešrinkiminiai pažadai – šimtametės Kauno mokyklos klasės liks tuščios

Žaliakalnyje veikiančios Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenė ne vienerius metus kovoja už išlikimą. Panašu, kad Kauno valdžia šioje istorijoje padėjo tašką – dėl netinkamų higienos sąlygų įstaiga uždaroma. Mokiniai raginami pereiti į Žaliakalnio progimnaziją, tačiau tokį sprendimą kai kurie tėvai kritikuoja. Pasak jų, siūloma mokykla nepasiruošusi priimti naujų moksleivių.
Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak buvusios Kauno V.Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos narės Aistės Aldakauskaitės-Rakutienės, valdininkai abejingi bendruomenės interesams, o reorganizacija atliekama paskubomis. Ji teigė, kad artėjant mokslų metų pradžiai tėvai palikti nežinioje.

„Kol tėvai prie sienos neprispaudė direktoriaus, tol nieko neaiškino, kaip viskas vyks. Jų atsakymas – kai prasidės mokslo metai, tada ir žiūrėsim“, – reorganizaciją apibūdino pašnekovė.

Abejoja, ar įstaiga pasiruošusi pokyčiams

Paaiškėjo, kad Žaliakalnio progimnazijos sporto salė taip pat nėra tinkama. Valdininkų sprendimas visus mokinius vežioti į Vilijampolę, kur ir vyks fizinio lavinimo pamokos, tarp tėvų sukėlė sumaištį.

Bendruomenės narė abejoja, ar Žaliakalnio progimnazija pasiruošusi didesniam mokinių skaičiui. Viena iš pradinės mokyklos uždarymo priežasčių – per maža sporto salė. Paaiškėjo, kad Žaliakalnio progimnazijos sporto salė taip pat nėra tinkama. Valdininkų sprendimas visus mokinius vežioti į Vilijampolę, kur ir vyks fizinio lavinimo pamokos, tarp tėvų sukėlė sumaištį. Be to, jie kelia klausimą, ar išaugus mokinių skaičiui nenukentės švietimo kokybė?

„Kasdien vežiojant į kitą mokyklą padidės rizika susižeisti, pakliūti į avariją. O kaip spūstys? Įsivaizduokit, vaikas nespėtų į pamoką. Sako, padarys ilgesnes pertraukas, bet tai reiškia, kad vaikai iš mokyklos grįš vėliau. O būreliai? Kaip visur suspėti, jeigu vaikas užsiėmimus lanko kitoje mokykloje? Tai nėra geras sprendimas“, – 15min pasakojo A.Aldakauskaitė-Rakutienė.

Jos teigimu, Kauno mokyklų tinklas neatitinka miesto poreikių, o sprendimas uždaryti pradinę mokyklą augančiame rajone – neapgalvotas.

„Atkreipkite dėmesį, kiek stato naujų namų. Centre mokyklos irgi užpildytos. Tai kur keliaus nauji vaikai? Visi iš centro turės važiuoti į pakraščius? Kai reikia laimėti kokį projektą, tai sako, kad Žaliakalnis – augantis mikrorajonas. Kai kalba pasisuka apie mokyklas, tai dejuoja, kaip drastiškai mažėja vaikų“, – valdininkų veidmainiškumą įžvelgė pašnekovė.

A.Aldakauskaitė-Rakutienė 15min teigė suprantanti, kad kai kuriuose mikrorajonuose mokyklų yra per daug ir jas galima sujungti. Vis dėlto, pasak jos, būtina atsižvelgti į tai, kad rajonai skiriasi, tad į problemą reikėtų žvelgti plačiau, įvertinant ateities perspektyvas.

„Oficialiai aiškinama, kad Kauno mieste mažėja vaikų, bet kažkodėl kasmet į švietimo paslaugų rinką įsilieja vis naujų verslo įmonių. Kažkur nesutampa informacija. Arba verslas yra „savižudis“, arba Kauno miesto savivaldybė meluoja“, – kritikos negailėjo buvusi mokyklos tarybos narė.

15min pašnekovė sakė, kad V.Bacevičiaus pradinėje mokykloje kasmet surenkamos pirmokų klasės. Žaliakalnyje yra ir privačių įstaigų, tačiau ne visi tėvai gali ir nori į jas leisti savo atžalas.

„Yra KTU licėjus, bet ne visi gali į jį papulti, taip pat sporto mokykla, tačiau ne kiekvienas nori būti sportininku“, – dėstė pašnekovė.

Miesto valdžia nuvylė

Paklausta apie neseniai su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu vykusį neoficialų susitikimą, pašnekovė 15min sakė praradusi pasitikėjimą miesto valdžia.

„Tiek kartų buvome apgauti. Prieš rinkimus lankstinukuose buvo skelbiama, kad mokyklą išsaugos, bet rinkimai praėjo ir požiūris pasikeitė. Ėjome į savivaldybę, Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika žadėjo suorganizuoti susitikimą, o vėliau atsakė, kad susitikimo nebus“, – nusivylimo neslėpė A.Aldakauskaitė-Rakutienė.

15min ji atskleidė, kad prieš rinkimus mokyklai buvo pažadėta skirti lėšų, tačiau vėliau pinigai dingo. Paaiškėjo, kad jie paskirti kitos mokyklos renovacijai.

„Mes siūlome ne reorganizuoti, o renovuoti pastatą. Net jeigu mokykla bus iškelta, tai pastatą vis tiek tvarkys. Kodėl jo nepalikus mokyklai? Atėjus valdyti viešojo intereso, reikia jo ir žiūrėti“, – teigė bendruomenės narė.

Tikisi, kad sprendimą galima atšaukti

V.Bacevičiaus pradinės mokyklos tarybos pirmininkas Pranas Šarpnickis 15min teigė vilties neprarandantis. Pasak jo, kol mokykla dar nėra sunaikinta, procesą galima sustabdyti.

„Mus valdo žmogiška logika, o ne aklas įstatymų ir potvarkių laikymasis. Žmogui turi būti gera ir patogu gyventi šalyje. Žiūrint į švietimo reformą susidaro įspūdis, kad moksleiviams bus blogiau negu tarybiniais laikais. Dar absurdiškiau tai, kad į fizinio lavinimo pamokas jie bus vežami į kitą upės pusę. Ir visa tai tam, kad aklai būtų išpildytos higienos normos“, – stebėjosi pašnekovas.

Kalbėdamas apie higienos reikalavimus, P.Šarpnickis pasakojo, kad V.Bacevičiaus mokyklos uždarymo priežastis – prasti sanitariniai mazgai, tualetai, maža sporto salė. Vis dėlto, pašnekovo žiniomis, sporto salės dydžio reikalavimai taikomi tik naujoms mokykloms. Tais atvejais, kai švietimo įstaiga įrengta seniai statytame pastate, minėti reikalavimai nėra taikomi.

„Žaliakalnio progimnazijoje sporto salė higienos normų neatitinka dar labiau, nors yra didesnė. Lankiausi ten žiemą – nėra jokios ventiliacijos, sienos išmuštos paprastomis OSB plokštėmis, kurių paskirtis visai kita, jos pilnos chemikalų. Ir pagal mokinių skaičių normų neatitinka, dėl to buvo atimtas higienos pasas. Nuo 1999 metų Kauno valdžia stato salę ir pabaigti negali.

Žaliakalnio progimnazijai priskyrė sporto salę anapus Neries, Vilijampolėje. Tai kodėl to paties nebuvo galima padaryti su V.Bacevičiaus mokykla? Priskirti prie J.Jablonskio ar Saulės gimnazijų?“ – klausimus kėlė P.Šarpnickis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla

Pastato remontui lėšų neskyrė

Pašnekovas stebėjosi miesto valdžios požiūriu. Pasak jo, V.Bacevičiaus mokyklos pastatas paskutinį kartą buvo dažytas prieš 30 metų, todėl keista, kad daugybę metų neskyrę lėšų dabar valdininkai sako, kad pastatas apleistas ir netinkamas.

„Kodėl nebuvo įsiklausyta į tėvų nuomonę, kai prieš keletą metų, jų iniciatyva, buvo paruoštas renovacijos planas. Sklypas gana didelis, tai buvo numatyta šalia pastatyti sporto salę, administracines patalpas. Miestui tai galėtų kainuoti 350 tūkst. eurų. Tai nėra grandioziniai pinigai“, – dėstė tarybos pirmininkas.

Pašnekovo teigimu, Žaliakalnio progimnazija yra perpildyta, joje telpa ne daugiau kaip 500 vaikų, o po reorganizacijos skaičius gali išaugti iki 650.

„Jeigu net direktorius planuoja užleisti savo kabinetą, tai reiškia, kad patalpų trūksta. Tai tik įrodo, kad apie vaikų interesus mažiausiai galvojama. Mūsų mokyklos klasės susigyvenusios, o dabar bus išdraskytos. Be to, pasikeis mokytojai, vaikai neturės nuolatinių klasių.

Pasikeis sąlygos vaikams, tai trauma visam gyvenimui. Niekas nepagalvoja, kad mokykla bus perpildyta ir sąlygos pablogės visiems. Norom nenorom kils priešprieša, nes nauji vaikai bus laikomi situacijos kaltininkais ir išaugs patyčių rizika“, – nerimavo P.Šarpnickis.

Mokyklą uždaryti siekia jau seniai

Pasak V.Bacevičiaus mokyklos atstovo, kova dėl mokyklos tęsiasi ne vienerius metus. 2012 metais prasidėjo ir teisminiai procesai, kurie tęsiasi iki šiol. P.Šarpnickis iškėlė klausimą – jeigu mokykla tokia prasta, o sąlygos netinkamos, tai kodėl tėvai tiek metų kovoja? Vadinasi, teigė jis, mokykla yra reikalinga.

Sulaukęs miesto valdžios argumentų, neva šioje pradinėje mokykloje mokosi tik apie 15–20 proc. Žaliakalnio gyventojų, P.Šarpnickis pasakojo atlikęs tyrimą. Išnagrinėjęs mokinių sutartis, jis teigė nustatęs, kad vietos vaikai sudaro 70 proc.

„Faktais dėl teritorijų manipuliuojama. V.Bacevičiaus mokykla stovi prie Savanorių pr. Jeigu teritorija anapus prospekto nebuvo priskirta mokyklai, tai nereiškia, kad mokiniai vežiojami iš kažkur labai toli. Jie iš to paties rajono, tik yra formalios ribos, kuriomis valdininkai manipuliuoja“, – 15min atskleidė jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla

Susitikimas su meru teigiamų rezultatų nedavė

Rugpjūčio 9 dieną vykusio neoficialaus susitikimo su V.Matijošaičiu metu, tarybos pirmininkas siūlė merui reorganizaciją atšaukti, o mainais žadėjo nutraukti teisminius procesus.

„Meras kategoriškai pasakė, kad reorganizacija stabdoma nebus. Kalbėjomės taikiai, su šypsenomis, nesiveldami į emocijas. Kalbėjom kaip kaunietis su kauniečiu, o meras pasiūlė susitikti dar kartą. Nežinau, kokie bus tolesni sprendimai“, – pirmojo susitikimo įspūdžiais dalijosi P.Šarpnickis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Visvaldas Matijošaitis

15min pašnekovas pasakojo, kad rugpjūčio 14 dieną vykusiame susitikime su savivaldybės atstovais meras nepasirodė, o už mokyklos išlikimą kovojančios bendruomenės lūkesčių susitikimas nepateisino. Jame paaiškėjo, kad V.Bacevičiaus mokyklos patalpose po rekonstrukcijos planuojama įrengti muzikos mokyklą.

Tėvai vis dažniau kalba apie tai, kad mokyklos uždarymo priežastis – privatūs interesai.

„Mūsų net direktorė negina, ji ne mūsų pusėje. Tėvai išreiškė nepasitikėjimą – rinko parašus, kreipėsi į savivaldybę, tačiau jokios reakcijos nesulaukė. Mūsų požiūriu, ji statytinė atlikti tai reformai, o už tai pažadėta gera vieta – Žaliakalnio progimnazijos direktorės pareigos“, – nepasitikėjimą mokyklos vadove išreiškė P.Šarpnickis.

Sprendimas yra teisėtas

Su laikinai Žaliakalnio progimnazijos direktorės pareigas einančia Taisija Kovalenkina 15min susisiekti nepavyko, taip pat negautas atsakymas į vadovei išsiųstą elektroninį laišką. Dvejus metus V.Bacevičiaus pradinės mokyklos direktorės pareigas einančios Jurgitos Bugenienės teigimu, sprendimas dėl mokyklos reorganizavimo priimtas jau seniai.

„Bent jau iki šios dienos, teismai, kiek žinau, visus ieškinius ir skundus atmetė. Aš kito kelio nematau, kaip tik vykdyti teisėtus sprendimus“, – teigė mokyklos vadovė.

15min ji paaiškino, kad pradinės mokyklos mokytojai iš darbo nėra atleisti, tiesa, dauguma jų atostogauja. Apie atleidimą jie nėra informuoti, nes, remiantis darbo kodeksu, reorganizacija nėra priežastis atleisti darbuotojus.

„Pagal visas darbo sąlygas jie buvo informuoti prieš porą mėnesių, taigi situacija jiems žinoma. Nesklandumų pavyko išvengti, kadangi į Žaliakalnio progimnaziją pereina dirbti 4 iš 8 pradinių klasių mokytojų. Kitos 3 išreiškė norą dirbti kitur, o dar viena mokytoja, buvusi pavaduotoja ugdymui, klasėje nedirbs. Taigi, visi norintys mokytojai galės dirbti Žaliakalnio progimnazijoje“, – patikino J.Bugenienė.

Paklausta, ar anksčiau nebuvo galimybės pagerinti mokymosi sąlygas, mokyklos vadovė sakė, kad mokykloje užfiksuoti trūkumai – esminiai ir todėl mokyklai reikalingas kapitalinis remontas.

15min pašnekovė atskleidė, kad nuo rugpjūčio 31 dienos užims Žaliakalnio progimnazijos direktorės vietą.

„Žinot, ne nuo manęs priklauso, tai savivaldybės sprendimas“, – sulaukusi klausimo ar remonto negalima atlikti dabar, atsakė J.Bugenienė.

„Nuo pat mano darbo pradžios kalbėta ir su tėvais, ir teismų skyriaus darbuotojais. Susėdus prie stalo buvo siūlomi įvairūs variantai, bet kai kur nuomonės išsiskyrė, o kai kur – norai prasilenkė su galimybėmis ir situaciją dabar turime tokią, kokią turime“, – paaiškino direktorė.

15min pašnekovė atskleidė, kad nuo rugpjūčio 31 dienos užims Žaliakalnio progimnazijos direktorės vietą.

Savivaldybė ramina

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Nijolės Putrienės teigimu, mokyklos bendruomenei nėra priežasties nerimauti. 15min ji sakė, kad ne visi V.Bacevičiaus pradinės mokyklos auklėtiniai pasirinko toliau tęsti mokslus Žaliakalnio progimnazijoje.

„Tai parodo, kad kauniečiai noriai renkasi ir kitas alternatyvas. Juolab kad Žaliakalnio progimnazija – toli gražu ne vienintelė švietimo įstaiga šioje miesto dalyje. Be to, svarbu pastebėti, kad reorganizuotoje V.Bacevičiaus pradinėje mokykloje mokėsi pusantro šimto mokinių ir tik 40 iš jų gyveno jai priskirtoje teritorijoje, t. y. Žaliakalnyje ir aplink jį.

Nuo pat reorganizacijos pradžios buvo akcentuojama, kad mokiniai turi visą teisę pasirinkti bet kurią pageidaujamą mokyklą mieste. Savivaldybė buvo įsipareigojusi tarpininkauti, kad būtų išvengta bet kokių nesklandumų. Iki šiol viskas vyksta gana sėkmingai. Netgi buvo pasirengta perkelti ištisas klases į kitas norimas mokyklas. Dabartinė situacija rodo, kad mokiniai sėkmingai pasiskirstė po miestą.

Šiemet duris atveria visiškai nauja, pirmoji per Nepriklausomybės laikotarpį Kauno mieste pastatyta mokykla – Veršvų gimnazijos filialas Romainiuose, kur galės mokytis iki 250 vaikų. Taip pat toliau auga Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos auklėtinių gretos, todėl plečiasi ir pati gimnazija Aleksote, didindama klasių skaičių šiuo metu renovuojamose patalpose Bitininkų gatvėje ir įsikurdama naujame pastate Šeštokų gatvėje.

Taigi pastaruoju metu mokyklų plėtra Kaune išties vyksta netgi nebe planuose, bet realiai ir atsižvelgiant į šių dienų miesto augimo tendencijas“, – 15min sakė N.Putrienė.

Mokinių skaičius galimybių neviršys

Remiantis savivaldybės duomenimis, viena V.Bacevičiaus pradinės mokyklos klasė kartu su mokytoja nusprendė pereiti į A.Puškino gimnaziją, todėl Žaliakalnio progimnazijoje preliminariai mokysis apie 585 mokiniai (pernai buvo 550 auklėtinių).

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos teigimu, paskelbus apie būsimą reorganizaciją, tėvai patikinti, kad galės naudotis Žaliakalnio progimnazijos paslaugomis.

„Deja, keletas priešiškai nusiteikusių bendruomenės atstovų su tuo nesutiko ir pradėjo teisminius ginčus, kurie užtruko iki šių metų pradžios. Nepaisant to, tokia galimybė išliko ir šiemet. Dabar matome, kad reorganizacija vyksta sklandžiai ir visiems mokiniams sudarytos palankios sąlygos mokytis jų pasirinktoje mokykloje.

Kauno miesto savivaldybės planai ir ketinimai visai mokyklos bendruomenei jau seniai žinomi. Sprendžiant šiuos klausimus, būta nemažai susitikimų su mokyklos darbuotojais ir auklėtinių tėveliais. Didžioji dalis mokyklos bendruomenės supranta ir objektyviai vertina susidariusią situaciją. Tačiau keletas tėvų atstovų nuolat prieštarauja bet kokiems bandymams spręsti grėsmingą problemą ieškant alternatyvų“, – kritikavo N.Putrienė.

Kaunas.lt nuotr./Žaliakalnio progimnazija
Kaunas.lt nuotr./Žaliakalnio progimnazija

Neaišku, ar teks vežioti į Vilijampolę

Paklausus apie planus vežioti mokinius į sporto salę, pašnekovė pabrėžė, kad sporto salę Žaliakalnio progimnazija turi, tik ji šiek tiek mažesnė, negu reikalauja higienos normos. Kokybiškam, įvairiapusiškam ir pilnaverčiam ugdymui, pasak jos, turi būti naudojama ne vien sporto salė, bet ir kitos erdvės. Tam galima pasitelkti ir ne vien kasdienes mokyklos erdves. Juolab kad jau artimiausiu metu prasidės naujos, erdvios sporto salės statybos.

„Taigi vežioti vaikus sportuoti į Vilijampolę gali tekti nebent kraštutiniu atveju, jeigu jų ir tėvelių netenkintų vis gerėjančios sąlygos pačioje Žaliakalnio progimnazijoje. Bet kokiu atveju progimnazijos administracija ir pedagogai neabejotinai užtikrins mokinių saugumą pamokų metu. Kelionės į Vilijampolę kaštai nebus dideli ir, svarbiausia, kad jie laikini.

Pertraukų ilginimas šiuo atveju tikrai neturės didelės įtakos, nes tokiu atveju pamokos baigtųsi tik 15 minučių vėliau nei iki šiol, tačiau visi auklėtiniai turėtų pakankamas 20 minučių laiko atkarpas kokybiškam poilsiui tarp pamokų“, – tikino N.Putrienė.

Remontas būtinas

15min ji sakė, kad pastatui reikalinga renovacija, smulkūs remonto darbai situacijos neišspręstų.

„Specialistai yra konstatavę, kad senas pastatas kelia pavojų ten esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei. Čia negali visavertiškai vykti ir mokinių ugdymas. Patalpos yra per mažos, nėra jokio sporto aikštyno, tik nedidelė, kone įprastos klasės dydžio sporto salė. Maistas mokiniams atvežamas pagamintas, nes valgyklos virtuvei nėra vietos. Higienos reikalavimų nė iš tolo neatitinka ir seni sanitariniai mazgai“, – teigė administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Specialistai yra konstatavę, kad senas pastatas kelia pavojų ten esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei. Čia negali visavertiškai vykti ir mokinių ugdymas.

Taip pat ji prisiminė pernai mokykloje įvykusį incidentą, kuomet dėl gedimo elektros instaliacijos sistemoje vos nekilo gaisras.

„Taigi jau vien formaliu požiūriu savivaldybei tenka pareiga ne tik užtikrinti kokybišką švietimo paslaugą, bet ir privalu garantuoti, kad tai vyks saugiai. Antraip, tęsdami ugdymo procesą pastate, kuriame jis negali būti vykdomas, tiesiog šiurkščiai pažeistume vaikų teises“, – sakė ji.

Paklausta, kodėl Kauno miesto savivaldybė nesiėmė remontuoti mokyklos pastato, kuomet tėvų iniciatyva buvo paruoštas renovacijos planas, N.Putrienė teigė, kad tai tebuvo renovacijos eskizas, netinkantis kultūros paveldo objektui.

„V.Bacevičiaus pradinės mokyklos pastatas yra kultūros paveldo objektas, todėl jo rekonstrukcija ir pritaikymas tam tikroms reikmėms yra ypač sudėtingas ir reikalaujantis itin didžiulių sąnaudų. Šiuo metu konkretus jo pritaikymas savivaldybės funkcijoms vykdyti dar nėra patvirtintas.

Muzikos mokykla tokio dydžio patalpose išties galėtų veikti, nes joje pamokos vyksta individualiai, tad tai yra viena iš realių galimybių. Tačiau grupinės pamokos ištisoms pradinės mokyklos klasėms čia negali būti vykdomos kokybiškai, atitinkant higienos normas ir kitus teisės aktų reikalavimus“, – paklausta apie pastato likimą, pasakojo administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vinco Bacevičiaus pradinė mokykla

Ministerija reorganizacijai pritaria

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pritaria V.Bacevičiaus pradinės mokyklos reorganizacijai. Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas 15min pabrėžė, kad su mokyklos valdymu susijusius sprendimus priima savininkas, t.y. Kauno miesto savivaldybė.

„Švietimo ir mokslo ministerija mokyklos uždarymo proceso nereguliuoja, nes mokyklos likviduojamos vadovaujantis Civiliniu kodeksu, atskirais juridinių asmenų formas reglamentuojančiais įstatymais, Švietimo įstatymu ir Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklėmis.

Išleidžiamos lėšos tuščioms mokymosi vietoms finansuoti ir mokyklos pustuštėms patalpoms išlaikyti galėtų būti naudojamos ugdymui modernizuoti ir mokinių ugdymo kokybei gerinti. Kauno miesto savivaldybės vertinimu, nėra racionalu ir efektyvu skirti biudžeto lėšas, kai 2015 m. rugsėjo 1 d. šioje pradinėje mokykloje buvo 209 mokiniai, jie buvo mokomi 9 pradinio ugdymo klasėse, o 2017 m. rugsėjo 1 d. – buvo 149 mokiniai, jie buvo mokomi 8 pradinio ugdymo klasėse.

Savivaldybei reikia surasti apie 30 tūkst. eurų papildomų biudžeto lėšų finansuoti tuščias 27 mokymo vietas“, – dėstė ministerijos atstovas.

Pašnekovas taip pat paaiškino, kad Kauno miesto savivaldybės tarybai ministerija siūlė tvirtinti parengtą Kauno miesto savivaldybės ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2016–2020 metų bendrojo plano projektą, kuriame pateikiamas reorganizuojamų, likviduojamų ir pertvarkomų mokyklų sąrašas. Projektas yra prieinamas viešai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas