Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Švietimo profsąjungų atstovai: ministrė veidmainiavo – kišo pagalius, kad streikas neįvyktų

Lietuvos švietimo įstaigų profesinių sąjungų atstovai antradienį apžvelgė streiko rezultatus. Pasak jų, įspėjamasis streikas, kuriame dalyvavo apie 18 proc. švietimo darbuotojų, pavyko, nors jam bandė sutrukdyti ir Švietimo ir mokslo ministerija, ir kai kurios savivaldybės.
Streikas mokykloje
Streikas mokykloje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 2 Mokytojai Streikas

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius užtikrino: streikas, kaip įspėjamoji prevencinė priemonė, pavyko.

„Nes jam neprasidėjus Finansų ministerija ir Vyriausybė rado keliolika milijonų eurų, nors iki tol apie bet kokį papildomą finansavimą švietimui nebuvo kalbos“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.

Jis pažymėjo, kad streikui buvo aktyviai trukdoma. „Nors švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė susirūpinusiu veidu kalbėjo, kad visa širdimi yra mokytojų pusėje ir dalyvautų streike. Tačiau tai – netiesa. Nes ji dėjo pastangas, kad tarp mokytojų kiltų sumaištis ir nerimas“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.

Anot jo, streiko išvakarėse Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) švietimo įstaigoms išplatino daugiau nei keistą anketą, kurioje rinko statistinę medžiagą apie streikuojančių mokytojų skaičių, jų darbo stažą, kvalifikacines kategorijas, dėstomus dalykus.

„Kam tai reikalinga, dar nežinome, tačiau pateikėme užklausą ministerijai“, – kalbėjo A.Jurgelevičius.  

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Audronė Pitrėnienė

Be to, jo žiniomis, kai kuriose savivaldybėse buvo daromas spaudimas mokyklų vadovams: „Kad užtikrintų ugdymo procesą, kuris neva sutriks per dvi streiko valandas. Be to, buvo demonstruojamas susirūpinimas, kaip teisėtai apmokėti už streiko valandas.“

A.Jurgelevičius pasidžiaugė, kad mokytojai pademonstravo drąsą ir solidarumą. „Streike dalyvauja apie 10 tūkst. pedagogų, dalis mokyklų nesigarsino, kad ketina dalyvauti, bijodamos anksčiau išvardytų priemonių.“

Ministrė dėjo pastangas, kad tarp mokytojų kiltų sumaištis ir nerimas.

A.Jurgelevičius įspėjo: jei ir toliau nebus vykdomi valdžios įsipareigojimai, streikuos dar daugiau mokytojų: „Mes nesitaikstysime su diskriminaciniais pakeitimais dėl mokytojų amžiaus, atestacijos tvarka, kuri laikys mokytojus nuolatinėje įtampoje, bloginamomis darbo sąlygomis.“

Jis pažymėjo, kad pedagogai nekalba ir nereikalauja lėšų švietimui, kurios būtų atimamos iš kitų sričių.

„Suprantame valstybės poreikius ir geopolitinę situaciją. Mes kalbame apie švietimo biudžeto pinigų švaistymą. Pavyzdžiui, mes nesuprantame, ką veikia ir kam reikalingos trys ŠMM pavaldžios institucijos, užsiimančios vadovėliais, kurių leidyba iš esmės yra privatus verslas“, – skėsčiojo rankomis A.Jurgelevičius.

Jis moko istorijos ir mokykloje turi 12 pamokų per savaitę. Į rankas per mėnesį uždirba apie 350 eurų.

Apskaičiuota, kad vidutinis mokytojo atlyginimas regionuose siekia apie 506 eurus iki mokesčių, miestuose – apie 700 eurų iki mokesčių.

„Mes norime, kad būtų užtikrintas darbo krūvis, kad mokytojo darbo užmokestis būtų adekvatus keliamiems reikalavimams jo kvalifikacijai, kad būtų apmokama už papildomą darbą: kvalifikacijos kėlimo valandas, tėvų susirinkimų organizavimą ir t.t.“, – vardijo A.Jurgelevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas