Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdžios „vienybė“: ministerija nepritaria „valstiečių“ užmojui pristabdyti mokyklų pertvarkas

Praėjusią savaitę du „valstiečiai“ registravo Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siūlo leisti reorganizuoti ar uždaryti mokyklas tik su jų tarybų pritarimu. Jei pataisos įsigaliotų, tikėtina, kai kurių mokyklų pertvarkos Lietuvos neįvyktų. Tokiai iniciatyvai Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) prieštarauja – esą tinklo pokyčiai turi tarnauti švietimo kokybei.
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Mokykla / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministerija palaiko aktyvų bendruomenių dalyvavimą visuose švietimo procesuose. Tačiau, turint omenyje mokyklų pertvarką, ŠMSM nepritaria, kad galutinį sprendimą priimtų vien mokyklos taryba. Turi būti atidžiai analizuojama, ar tinklo pertvarka pasitarnaus švietimo kokybei, juk valstybė kaip tik užsibrėžė mažinti mokinių pasiekimų skirtumus, taip pat ir tarp regionų“, – atsakyme 15min nurodė ministerija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tadas Stasytis, Vida Ačienė, Valius Ąžuolas, Povilas Žagunis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tadas Stasytis, Vida Ačienė, Valius Ąžuolas, Povilas Žagunis

Šiuo metu savivaldybių tarybos Lietuvoje diskutuoja, kaip turėtų keistis mokyklų tinklas jų regione. Reaguodami į dėl to kylantį dalies bendruomenių pasipiktinimą, Seimo „valstiečiai“ Valius Ąžuolas ir Vida Ačienė pasiūlė keisti Švietimo įstatymą ir leisti koreguoti tinklą tik su bendruomenių sutikimu.

Dabar savivaldybės mokyklų tinklo projektą formuoja savo nuožiūra, o esant konfliktui, į procesą įsitraukia ŠMSM. Pastarąją nuostatą „valstiečiai“ iš įstatymo pasiūlė išbraukti.

Ministerija 15min nurodė šiuo metu dėl ugdymo įstaigų tinklo pokyčių bendraujanti su keliolika savivaldybių: „ŠMSM bendrauja su savivaldybėmis, kurioms iškyla klausimų, jas konsultuoja. Šiuo metu dėl tinklo pertvarkos bendraujama su keliolika savivaldybių, pavyzdžiui, Panevėžio rajono, Kretingos rajono, Alytaus miesto ir kitomis.

Natūralu, kad iškyla įvairių klausimų, kadangi mokyklų tinklo pertvarka jautri tema tiek vietos savivaldai, tiek šeimoms, tiek bendruomenėms, ir labai svarbu surasti tinkamą kompromisą.“

Be kita ko, ŠMSM paaiškino nagrinėjanti kiekvienos savivaldybės tinklo pertvarkos keitimo projektą apskritai bei „kiekvienos mokyklos atvejį, kuris yra unikalus“.

„Žiūrima, kas ir kaip geriau būtų mokiniams, kad nenukentėtų ugdymo kokybė“, – dėstoma atsakyme.

Jei Seimas priimtų „valstiečių“ registruotas pataisas, jos įsigaliotų balandžio 15-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas