Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VDU studentui – tarptautinis lyderystės apdovanojimas

Karantino laikotarpis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentui Martynui Žiūriui buvo itin darbingas, tačiau sunkus darbas atsipirko – vaikinas laimėjo „Junior Achievement“ lyderystės apdovanojimą. Studijų metais ieškodamas įdomesnės patirties jis prisijungė prie VDU Verslo praktikų centro. „Prasidėjus studijoms supratau, jog VDU mokymosi sistema skatina studentus įsilieti į kitas veiklas, todėl nieko nelaukęs prisijungiau prie „Verslo praktikų centro, labai norėjau patobulėti kaip žmogus, būtent to čia ir pasiekiau“, – pasakoja M.Žiūrys.
M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda ir A.Kyguoliene
M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda ir A.Kyguoliene

VDU Verslo praktikų centre vaikinas drauge su keliomis merginomis susibūrė į komandą ir susidomėjo galimybe dalyvauti „Junior Achievement“ inicijuojamame projekte, kviečiančiame studentus kurti inovatyvias bei tvarias idėjas ir paversti jas realybe. Taip atsirado projektas DogsGoOut“, siūlantis ekologiškus maišelius šunų ekskrementams rinkti. Būtent šis produktas pelnė pirmą vietą „Junior Achievement“ organizuotame „Geriausių studentų verslų konkurse Lietuvoje“, o birželio pabaigoje „DogsGoOut“ komanda dalyvavo tarptautiniame „Junior Achievement Enterprise challenge 2020“ finale.

Laimėjimas, įrodęs, jog pasirinktas kelias – teisingas

„Junior Achievement“ projekte dalyvavo 18 komandų iš visos Europos. Projekto organizatoriai išskyrė penkis lyderystės apdovanojimus, į kuriuos iš kiekvienos komandos pretendavo po keletą atstovų. „Laimėtojai buvo renkami interviu būdu, aš patekau į ganėtinai sudėtingą situaciją – atsidūriau paskutinėje grupėje, kurioje buvo keturi, nors turėjo būti du, dalyviai ir keturi teisėjai“, – pasakoja M.Žiūrys bei papildo, jog teisėjai klausinėjo ganėtinai lengvų, daugiausiai su asmenybe, ateities planais susijusių dalykų. „Visas jungtinis pokalbis truko apie 20 minučių, bet jam įpusėjus aš dar nebuvau sulaukęs nei vieno klausimo, net buvau pradėjęs galvoti, jog teisėjams nepadarė įspūdžio apie mane siųstas aprašymas“, – prisimena vaikinas, galiausiai sulaukęs ir savo eilės pasisakyti.

M.Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda
M.Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda

M.Žiūrys pasakoja, jog po pokalbio nesijautė užtikrintai ir tikrai nesitikėjo laimėti. „Ilgai galvojau apie savo pateiktus atsakymus, dėliojau scenarijus, kaip galėjau atsakyti geriau, net neturėjau minties, jog teisėjai galėtų vieną iš penkių apdovanojimų skirti man“, – sako M.Žiūrys. Apdovanojimų dieną visa „DogsGoOut“ komanda susirinko pas savo mentorę Astą Kyguolienę ir su nekantrumu laukė rezultatų paskelbimo. „Labai nustebau, kad laimėjau „Junior Achievement“ lyderystės apdovanojimą, bet šį pasiekimą labai vertinu, nes jis man įrodo, jog einu tinkama linkme“, – džiaugiasi VDU studentas. Anot jo, šis įvertinimas ne tik atguls padėkos rašte, bet ateinančiais metais jaunuolis vyks į „Junior Achievement“ konferenciją Švedijoje, kurioje atstovaus Lietuvai ir dalyvaus įvairiuose mokymuose. „Labai tikiuosi, jog pasaulinė pandemija jau bus atslūgusi ir konferencijoje galėsiu dalyvauti“, – tikisi M.Žiūrys.

M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda
M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda

„Labai gaila, jog organizatoriai nepateikė informacijos, kurioje vietoje atsidūrėme tarp 18 komandų. Su „DogsGoOut“ komanda labai daug dirbome, turiu pripažinti, kad šiuo atveju komandinis laimėjimas mane būtų pradžiuginęs žymiai labiau nei asmeninis“, – pasakoja vaikinas bei priduria, kad nors ir projektas baigėsi, bet „DogsGoOut“ komanda savo pradėtus darbus tęs toliau. „Su savo sukurtais ekologiškais maišeliais šunų ekskrementams rinkti bandysime keliauti pas tikrus klientus. „Junior Achievment“ mums sukūrė ganėtinai saugią žaidimų aikštelę, kurioje išbandėme savo jėgas, bet reikiamu metu teisėjai bei mentoriai mus pakreipdavo tinkama linkme. Puikiai suprantame, jog tikrame verslo pasaulyje viskas bus žymiai sudėtingiau“, – apie komandos planus pasakoja M.Žiūrys.

Po metų pertraukos – grįžimas į studijas

„Baigęs mokyklą, kaip ir daugelis bendraamžių, nežinojau, į kurią pusę eiti. Pasirinkau programavimo studijas, bet labai greitai supratau, jog visiškai nepataikiau“, – prisimena M.Žiūrys. Po nesėkmingo pasirinkimo vaikinas nusprendė išvykti į Angliją padirbėti ir nuspręsti, ką nori veikti toliau. „Dabar suprantu, kad per tuos metus aš išgyvenau labai svarbų „asmenybės etapą“. Manau, kad mokyklos suole jo išgyventi paprasčiausiai neįmanoma. Per tuos laisvus metus jaučiau didelę baimę ir nerimą, bet galiausiai supratau, ką noriu veikti, ir taip atsidūriau Vytauto Didžiojo universiteto vykdomoje Viešosios komunikacijos studijų programoje“, – pasakoja trečiakursis.

„Studijuodamas Viešąją komunikaciją labiausiai džiaugiuosi galimybe bendrauti su tikrais savo srities profesionalais. Žurnalisto Ryčio Zemkausko ir filosofo lekt. Algirdo Davidavičiaus paskaitos mane sužavėjo“, – teigia M.Žiūrys ir priduria, kad daugelis VDU dėstytojų pirmiausia siekia ugdyti studentus kaip asmenybes, o ne tam tikros srities specialistus. „Mane žavi tie dėstytojai, kurie pateikia visą paletę pasirinkimų, o ne siūlo vieną, jų manymu, geriausią ideologiją“, – sako VDU studentas.

M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda
M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda

Vaikinas pasakoja, kad 12 metų mokykloje girdėtą skambutį galima labai greitai pamiršti, o VDU studijų koncepcija šį procesą tik paskatina. „Šis universitetas labai pasitiki jaunu žmogumi, bet aš pastebiu, jog ne visi tą duodamą laisvę geba išnaudoti tinkamai. Linkėčiau visiems esamiems ir būsimiems VDU studentams pasidomėti universitete veikiančiais centrais bei klubais, manau, kad kiekvienas gali atrasti sau patinkančią veiklą“, – teigia M.Žiūrys.

Verslo praktikų centre tapo komandos koordinatoriumi

„Įstojęs į VDU nusprendžiau, jog nenoriu būti tuo studentu, kuris ateina tik nurodytu laiku į paskaitą ir stengiasi kuo greičiau iš jos pasprukti. Todėl jau po pirmo kurso atsidūriau Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) ir atlikau savanorišką praktiką bei „Kauno žiniose“ rašiau straipsnius apie kiną“, – užsimena M.Žiūrys. Pasak jo, visi sutikti žmonės matė, jog šioje srityje jis neturi jokios patirties, bet užsidegimas ir noras veikti viską atpirko.

Lygiai tas pats užsidegimas vaikiną atvedė ir į VDU Verslo praktikų centrą. „Patekti į šią verslumo akademiją nėra sudėtinga, bet joje išsilaikyti – visiškai kitas reikalas. Visos čia vykdomos veiklos pareikalauja nemažai laiko“, – pasakoja VDU studentas. Pirmąjį pusmetį M.Žiūrys drauge su komanda dirbo prie tarptautinės „Festo Lietuva“ įmonės projektų, vėliau ir su baldų įmone „Trukmė“. „Manau, jog ši patirtis, kai tu gali bendrauti su daug pasiekusiais verslininkais, kurie aukoja savo laiką išklausydami studentų idėjas, skirtas jų verslams – neįkainojama“, – teigia jis.

Šiuo metu M.Žiūrys dirba mokytoju „Robotikos akademijoje“ ir, kaip pats sako, šis kelias kelia minčių ateityje pasirinkti ir pedagogo profesiją. „Taip pat dirbu Verslumo akademijoje koordinatoriumi, gaunu komandas, kurioms padedu praeitį visą mokymosi procesą, kurį jau pats esu praėjęs, o lyderystės vaidmuo man pritapo būtent „Junior Achievement“ projekte, nors būti komandos lyderiu tikrai nesiekiau“, – teigia jaunuolis bei priduria, jog visuomet stengiasi dirbti daugiau nei kiti, kad rezultatas džiugintų ne tik patį, bet ir visą komandą.

M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda
M. Žiūrys su „DogsGoOut“ komanda

Vaikinas pasakoja, jog karantino metu itin daug dirbo su „DogsGoOut“ komanda, todėl dabar stengiasi kuo daugiau laiko skirti laisvalaikio užsiėmimams. „Laisvu laiku kuriu tinklaraštį apie futbolą, daug važinėju dviračiu. Artimiausiu metu su juo leisiuosi į kelionę iš Klaipėdos į Kauną. Turiu svajonę su dviračiu ištyrinėti vieną iš Skandinavijos šalių“, – mintimis dalinasi M.Žiūrys.

VDU studentas užsimena, kad po bakalauro studijų norėtų mokslus tęsti užsienyje. „Metai, praleisti Anglijoje, leido susipažinti su šios šalies kultūra, tačiau akademinis pasaulis man liko paslaptimi, todėl labai norėčiau ją atskleisti“, – sako M. Žiūrys bei priduria, jog dabar didžiausią dėmesį skirs studijoms ir VDU Verslo praktikų centro veikloms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas