Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslininkai kviečiami prisidėti prie Nacionalinio mokslo centro kūrimo

Susitikime su verslininkais Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius pristatė sostinėje planuojamo statyti Nacionalinio mokslo centro (muziejaus) koncepciją. Pasak mero, finansuoti jaunimui skirtas mokslo centro laboratorijas bus suinteresuotas ir verslas.
Mobili laboratorija
Asociatyvinė nuotr. Laboratorija / Aliaus Koroliovo nuotr.

Kaip teigia Vilniaus miesto savivaldybė, projektas kainuos bent 20 mln. eurų, iš kurių valstybės skiriama dalis sudarys ketvirtadalį.

Dar ketvirtadalį planuojama surinkti iš viešųjų partnerių – universitetų bei savivaldybės. kadangi lėšų nepakaks, siekiama pritraukti privačių lėšų.

„Planuojame centre įrengti penkias laboratorijas: gyvybės mokslų, fizikos, chemijos, socialinių mokslų ir bendrą – fizikos, lazerių, robotikos. Tai sritys, kuriose dažnai trūksta specialistų, todėl verslui bus naudinga prie to prisidėti“, – teigė R.Šimašius.

Pasak Lietuvos verslo konfederacijos prezidento Valdo Sutkaus, toks mokslo centras paskatins jaunimą domėtis naujomis mokslo sritimis, kurios gimsta XXI amžiuje.

„Mūsų visų uždavinys bus šias erdves užpildyti turiniu. Susižavėjus atradimais, jaunuoliams atsiras noras atvažiuoti ir į įmonę pasižiūrėti, kaip tas mokslas konvertuojasi į gamybą“, – sakė V.Sutkus.

Pirmuoju Nacionalinio mokslo centro kūrimo etapu planuojama įrengti ekspozicijas, mokomąsias laboratorijas, mokslo atrakcionų parką, planetariumą ir erdves atvirame ore.

Projekte yra numatytas ir mokslo centrą supantis mokslo parkas, kuriame bus įrengti atrakcionai su nesudėtingomis mokslinio stebėjimo erdvėmis ir bandymų atvirame ore įrengimai.

Švietimo ir mokslo ministerija yra nusprendusi šiam projektui skirti 5,6 mln. eurų. Planuojama, jog projektas gali būti patvirtintas kitąmet, o įgyvendintas – už 3-4 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas